Ieder jaar dat een persoon uitgeschreven is uit Nederland, gaat er 2% af van de AOW uitkering.

Je moet jezelf volgens de Nederlandse wet laten uitschrijven, uit het BRP, indien je meer dan 8 maanden verblijft in het buitenland (of minder dan 4 maanden per maand in Nederland bent).

Veel digital nomads kiezen er daarom voor om in Nederland ingeschreven te blijven staan, en Nederland toch voor minstens 4 maanden per jaar aan te doen. Sowieso heeft uitschrijven nogal wat implicaties, waaronder ook de KvK (indien men onderneemt), belastingen en verzekeringen.

Sommige nomaden kiezen er echter voor om het hele jaar of zelfs jaren weg te blijven. In dat geval indien men wilt voldoen aan de Nederlandse wet is het zaak om uit te schrijven en loopt men dus geleidelijk aan steeds meer AOW mis.

Voor de meeste mensen is het digitale nomade zijn toch een tijdelijke fase. Laten we stellen, dat iemand wellicht digitale nomade is vanaf afstuderen, vanaf 22 jarige leeftijd. Tot ongeveer 28 jaar, dan heeft men de lifestyle wel weer gehad, is men reis moe. Is men dus 6 jaar uitgeschreven gebleven. Waarmee men dus 12% AOW misloopt (dus de uitkering is nog maar 88% t.o.v. de normale situatie wonen en werken in Nederland). Laten uitgaan van het geldende bedrag in 2019 dat is 843.78 x 0.88 is dan 742.53/maand. Dan is nog maar de vraag natuurlijk of tegen de tijd dat de nomad met pensioen gaat, wat ergens zal zijn in later in de 21ste eeuw, of het pensioenstelsel zoals we het kennen nog überhaupt bestaat of al ingeklapt is, en de pensioen leeftijd en hoogte van het bedrag te zijner tijd.

Persoonlijk ben ik niet van plan ooit ‘met pensioen’ te gaan, en ik denk vele nomaden met mij. De reden is dat ik werk doe dat ik echt leuk vind. De scheidingsgrens tussen work en play is heel vaag voor mij. Digital nomads zijn over het algemeen kenniswerkers, internet marketeers, webdesigners. Geen zware fysieke beroepen in ieder geval. Je zit vaak achter een laptop in je eigen woning waar je dan ook verblijft op dat moment. Ikzelf verveel me al snel als ik niet kan werken vanwege lakend internet e.d.

Het is nog te vroeg om te kunnen observeren wat andere nomads doen. Deze lifestyle is ongeveer rond 2007 tot stand gekomen dankzij de publicatie van het boek The 4-Hour Workweek, het beroemde boek van pionier Tim Ferriss. Toen bestond de term ‘digital nomad’ nog geeneens. Wanneer dat precies in zwang is gekomen, meer in de jaren 10 van de 21ste eeuw. Er zijn dus nog geen mensen die al zijn of haar leven nomad zijn. Er zijn een redelijk aantal nomads van 40+ zeer zeker, ik heb ze ontmoet tijdens mijn reizen, maar het aantal digital nomads rond pensioen leeftijd die kun je tellen op de hand van iemand die in een houtzagerij werkt; het is te verwaarlozen tot nihil. Dus er valt nog weinig zinnigs te keuzen over de pensioen keuzes van de gemiddelde nomad.