Administratieve kwesties

Heb jij je baan opgezegd en ben je als zzp-er of digitale nomade in het buitenland werkzaam, dan kan dit grote gevolgen voor je hebben. De belastingdienst houd je namelijk goed in de gaten of jij je wel aan je plichten houdt. Want zodra jij even een steekje laat vallen, wordt je hierop direct afgerekend. Maar het werken als digitale nomade heeft ook invloed op de rechten die je hebt. Wat zijn dan de musts en de absolute not dones voor jouw en je onderneming?

Inhoudsopgave

Wanneer moet je je uitschrijven bij het BRP?

Als je langer dan 8 maanden aan een stuk in het buitenland verblijft ben je verplicht je uit te laten schrijven bij het Basisregistratie Personen, voorheen bekend als het GBA of bevolkingsregister. Doorgaans dien je dit 5 dagen voor je vertrek naar het buitenland te regelen, dit kan zowel schriftelijk als persoonlijk bij de gemeente waarin je woonachtig was. Je vult een formulier in, voegt een kopie toe van je paspoort en klaar ben je. Er zijn ook mogelijkheden om je uitschrijving te regelen via Digi-D, maar niet alle afdelingen binnen de verschillende gemeentes zijn helemaal up-to-date.

Dat de gemeentes niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving omtrent het verblijf in het buitenland blijkt wel uit het feit dat de éne gemeente 6 maanden hanteert, terwijl je van de andere gemeente wel 12 maanden mag wegblijven. De tijdslimiet verschilt dus per gemeente, maar 8 maanden is de werkelijke tijd die je maximaal in het buitenland mag verblijven zonder dat dit gevolgen heeft voor je persoonlijke en financiële situatie.

Waarom is uitschrijven bij het BRP verplicht?

De werkelijke reden van de verplichte uitschrijving bij het BRP is niet helemaal bekend. De Belastingdienst zelf komt met de reden dat ze willen voorkomen dat er gesjoemeld wordt met het sociale systeem, door mensen die meer dan de helft van de tijd in het buitenland wonen, maar wel inkomsten genereren uit bijvoorbeeld een huis in Nederland. Door de verplichting in te voeren van het uitschrijven bij het BRP kan de Belastingdienst heel duidelijk zien wie er langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.

De gevolgen van uitschrijving uit het BRP

Als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, ben je verplicht om je uit te schrijven bij het BRP. Deze uitschrijving bij het BRP heeft behoorlijk wat gevolgen voor je. Ik zet de gevolgen voor je op een rijtje.

Belastingdienst

Als je je uitschrijft bij het BRP ben je niet verplicht om je in het buitenland in te schrijven. Sommige landen vereisen echter een bewijs van je uitschrijving als je voor langere tijd in dit land wil vertoeven of je daar wilt inschrijven. De gemeente geeft je nieuwe adres in het buitenland door aan de Belastingdienst, die je een formulier ‘Opgaaf informatie over verhuizing naar het buitenland’ zal toesturen. Je kunt echter ook zelf dit formulier invullen voor je vertrek, het is zelfs mogelijk om op dit formulier je zaakwaarnemer door te geven en een machtiging voor de belastingdienst te regelen.

Heb je geen vast adres in het buitenland, dan heeft de belastingdienst een brief- of postadres van je nodig in Nederland, want zij zullen bij de eerstvolgende belastingaangifte je een M-formulier willen toesturen, waarop jij je situatie en inkomsten in het buitenland kunt toelichten. Is je financiële situatie nogal ingewikkeld en weet je niet hoe je alles goed moet weergeven dan kan het regiokantoor van de Belastingdienst je hierbij helpen. Heb je geen inkomsten in het buitenland dan heeft dit geen gevolgen voor je situatie.

Voorwaarden voor een briefadres

Om in aanmerking te komen voor een brief- of postadres, dan mag je niet langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven. Verblijf je wel langer in het buitenland, dan kun je aan overheidsinstanties officieel geen briefadres opgeven. Kom je in aanmerking voor een briefadres, dan heb je schriftelijke toestemming nodig van de persoon die op dit adres woont. Als je als persoon staat ingeschreven op het briefadres, tel je niet mee als bewoner van dat adres. Normaliter gezien moet jouw inschrijving op het postadres dan ook geen gevolgen hebben voor de hoofdbewoner op het gebied van een uitkering en huursubsidie.

Wat gebeurt er als je je niet uitschrijft bij het BRP?

De controle door de Belastingdienst op de verplichte uitschrijving uit het BRP is op dit moment nog beperkt. Maar als jij een jaar lang geen inkomen hebt, dan valt dit de Belastingdienst direct op. Ze willen dan opheldering over je situatie. En wist je dat de kans dat ze er achter komen dat je niet bent uitgeschreven nog groter is als je al bekend bent bij hen, voor bijvoorbeeld een hypotheekrenteaftrek?

Eigenlijk kun je je niet uitschrijven bij de gemeente zolang je een koopwoning of een huurwoning hebt. Dit is namelijk een voorwaarde van de hypotheekverstrekker of verhuurder. Daarnaast ben je verplicht om onroerendgoedbelasting te betalen.

Uitschrijving uit het BRP omzeilen

Er is een manier om onder de verplichte uitschrijving uit het BRP uit te komen. Als je dus langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft als locatie onafhankelijke nomade en je je niet wilt uitschrijven uit het BRP, omdat je bijvoorbeeld je huis niet wilt opzeggen, dan is hier een oplossing voor. Je stuurt de Belastingdienst een schriftelijk verzoek om tijdens je volledige verblijf in het buitenland, toch belastingplichtig te blijven in Nederland. Je betaalt dan je verplichte onroerendgoedbelasting, maar je geniet ook de hypotheekrenteaftrek. Over het algemeen krijg je van de Belastingdienst dan toestemming om in geschreven te blijven bij de gemeente, ook als je langer dan die 8 maanden in het buitenland verblijft. Je moet echter wel kunnen aantonen dat je geen emigratieplannen hebt of had. Pas dan kun je onder het uitschrijven bij het BRP uit komen.

Maar als je dit verzoek niet bij de Belastingdienst hebt ingediend en de Belastingdienst komt erachter dat je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft en je niet bent uitgeschreven bij het BRP dan kun je een flinke boete riskeren. Het college van burgemeester en wethouders kan je een bestuurlijke boete van ten hoogste € 325 opleggen bij overtreding van de Wet Basisregistratie Personen.

Financiële situatie

Na uitschrijving bij het BRP heb je geen recht meer op een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en een nabestaandenuitkering.

Maar uitschrijving heeft ook gevolgen voor je AOW, want voor ieder volledig jaar, en daar bedoel ik mee tussen je 15de en 65ste, dat je in het buitenland verblijft, wordt de opbouw voor AOW (pensioen) tijdelijk stopgezet. Je wordt ongeveer voor 2% gekort op je uiteindelijke uitkering voor elk jaar dat je uitgeschreven bent.

Daarnaast heeft uitschrijving ook gevolgen voor je particuliere verzekeringen. Zo geven aansprakelijkheidsverzekeringen, doorlopende reisverzekeringen en zorgverzekeringen geen dekking meer. Houdt er rekening mee dat je bij je zorgverzekering langer dan 12 maanden in het buitenland moet verblijven om onder je verzekeringsplicht uit te kunnen komen. Woonhuisverzekeringen stellen een hoger eigen risico vast als je bent uitgeschreven bij het BRP, vanwege leegstand van je woning of onderhuur.

Nederlandse identiteit

Als je wordt uitgeschreven bij het BRP verandert er aan je Nederlandse identiteit niets. Je blijft Nederlander met een Nederlands Paspoort. Zelfs je burgerservice-nummer blijft aan jou verbonden. Je hebt wel de mogelijkheid om een ‘permanent’ visum aan te vragen, zodat je je ook in het buitenland kunt vestigen.