Wat is een sitemap eigenlijk? Een sitemap kun je zien als een soort routekaart voor zowel echte mensen als zoekmachines (hun bots) om een overzicht te hebben van een website en haar pagina. Er is onderscheid te maken tussen HTML sitemaps (voor mensen) en XML sitemaps (hoofdzakelijk voor zoekmachines).

HTML sitemap

Hieronder vindt je de HTML sitemap van SEOgeek.nl:

Berichten

Pagina's

Deze sitemap is verzorgd door de gratis WordPress plugin met de naam ‘Companion Sitemap Generator’. Deze is ontwikkeld door een Nederlandse WordPress developer, Papin Schipper alias de Codeer Meneer. Het is een gedegen en gebruiksvriendelijke plugin die ik als SEO specialist zou aanbevelen. Deze plugin wordt regelmatig geüpdatet. Kijk uit met andere plugins. Zo heb ik een plugin getest van Click5, en die had NoFollow links in de HTML sitemap, waardoor de nut van de sitemap compleet teniet wordt gedaan, echt onvoorstelbaar slecht, het is alsof je een auto verkoopt die altijd remt en dus niet kan rijden. Andere plugins worden niet meer actief onderhouden.

XML sitemap

Dan is er ook nog een XML sitemap. Deze is verzorgd (kosteloos en vrijblijvend) door de Yoast plugin gemaakt door de Nederlander Joost de Valk. Deze is te benaderen via de volgende URL’s:

https://seogeek.nl/page-sitemap.xml  (dit is voor WordPress pagina’s)
https://seogeek.nl/post-sitemap.xml (dit is voor WordPress blogberichten)

Er is in WordPress altijd een onderscheid immers tussen pagina’s en blogberichten. Deze vallen onder het overzicht dat te vinden is op jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml

Indien jij ook de Yoast WordPress plugin geïnstalleerd hebt, dan kun je dus de XML sitemap vinden op die URL. Pro tip: voer die XML sitemap overzicht tevens in, in het Google Search Console rapport ‘Sitemaps’.

Dat doe je als volgt:

sitemap toevoegen google search console

Google Search Console installeren kun je door simpelweg te googelen op Search Console (voorheen heette dit Webmaster Tools) en dan de instructies van Google volgen. Google Search Console is kosteloos en vrijblijvend in gebruik net als Yoast. Het is een must voor alle websites. En in tegenstelling tot Google Analytics is er geen ‘privacy gedoe’. Kortom, redenen te over om Google Search Console vandaag nog te installeren.

Heb je beide sitemaps varianten nodig?

Niet per se. Maar ‘better safe than sorry’ of in het Nederlands baat het niet dan schaadt het niet. Het kost niets. En je bent er zeker van dat zoekmachines een compleet beeld hebben van alle URL’s van jouw website.