Ik ontvang vaak de vraag naar de SEO tarieven. We zijn alle Nederlanders. I don’t judge. Ik ben zelf ook zo wanneer ik zoek naar producten en diensten! Niets mis met de beste deal willen vinden.

Zijn wij Hollanders gierig/krenterig/zuinig? Zoals Philippe Geubels aantekende in het legendarische programma Geubels en de Hollanders hebben we wel erg veel termen/benamingen voor hetzelfde.

Echter, naar mijn bescheiden mening zijn we niet gierig. Maar waarom zou je te veel willen betalen?
Helaas komen nog geregeld mij verhalen ter oren van goedwillende ondernemers die een poot zijn uitgedraaid door de vele incompetente online marketing bureaus en specialisten die ons land rijk is.

Horrorverhalen over wurgcontracten van 2k per maand voor 2 jaar zonder aantoonbaar resultaat en veel bezigheidstherapie en verschuilen.

Of partijen die stellen dat je per se minstens 500 Euro per maand moet adverteren op Google Ads anders nemen zij de opdracht niet aan.

Uurtarieven ten noorden van 75 Euro.

Het is om moedeloos van te worden. Ik wil niet het geweten van de industrie spelen. Maar zo wordt SEO nooit betaalbaar voor ZZP en MKB Nederland.

SEO prijzen filosofie

Ondergetekende wilt zeker geen Ryan Air van de SEO industrie zijn. Aan de andere kant wil ik ook geen Four Seasons zijn met alle (dure) onnodige franjes, toeters en bellen van dien die je bij grote online marketing bureaus hebt. Uiteindelijk betaal jij daarvoor als klant zijnde.

Al met al is mijn missie om hoogwaardige maatwerk SEO ondersteuning toegankelijk te maken voor MKB Nederland.

Ik werk hoofdzakelijk voor kleine bedrijven, dus ZZP en MKB tot 10 medewerkers. Ik ben wel actief voor een aantal grotere partijen met ca. 50 werknemers, maar 90% is kleinbedrijf. Als SEO evangelist zie ik het als mijn taak om het betaalbaar te maken voor deze doelgroep.

Persoonlijk prefereer ik samen te werken met kleinschaligere organisaties, omdat bij de ‘grote jongens en meisjes’ alles stroef gaat. Veel interne politiek, red tape, 3 afdelingen die nog toestemming moeten geven, enzovoort. Met MKB’ers is het zo, een SEO plan van in de ochtend kan in de middag al doorgevoerd zijn om in de avond al van te profiteren.

SEO tarieven overzicht

Maar wat zijn nu exact de tarieven die ik hanteer?

SEO tarief doorlopend (per maand opzegbaar) abonnementen:
12.5 Euro per uur

SEO tarief eenmalige projecten (zoals een SEO quick scan, een eenmalige audit, een eenmalige coaching sessie):
45 Euro

Waarom zo een groot verschil in tarief tussen eenmalige en doorlopende SEO prijzen?

Doorlopende projecten hebben mijn voorkeur. Voor sommige klanten werk ik nu al meer dan vijf jaar. Dat soort lange termijn samenwerkingen hebben mijn voorkeur, daar voel ik me het beste bij. Het is fijn om samen over tijd te groeien. Hoe langer je met een bepaalde website en organisatie bezig bent, hoe vertrouwder je raakt, en hoe meer bekend je ermee raakt en dit bespaart tijd. Het geeft mij ook meer zekerheid, dat er volgende maand hoogstwaarschijnlijk ook weer werk is.

Eenmalige projecten wil ik me zo nu en dan ook in vastbijten ter afwisseling. Alsnog is het tarief voor eenmalige projecten bijna socialistisch te noemen als ik het vergelijk met concullega’s.

Hoe kan SEOgeek qua SEO kosten zóveel goedkoper zijn dan de rest?

Ik heb weinig vaste lasten op zakelijk en tevens persoonlijk vlak. Ik heb geen duur pand in de binnenstad, ik werk vanuit huis. Omdat ik vanuit huis werk heb ik ook geen auto. Het enige dat ik nodig heb is een laptop en een betrouwbare internetverbinding. De enige wederkerende aanzienlijke kosten die ik heb en waar ik ook niet op zal besparen zijn abonnementen op professionele SEO tools Ahrefs en SEMrush. Deze kosten per stuk ca. 100 Euro per maand. Maar goed, zonder deze kun je als SEO specialist niet goed je werk doen, althans naar mijn bescheiden mening.

Verder is SEO niet mijn hoofdverdienste. Voor mij is beleggen op de beurs lucratiever. Waarom niet full time beurs dan? De grillige beurs is me te risicovol. SEO is een marketing skill die altijd wel nuttig zal blijven. Daarbij is SEO een labour of love voor mij. Ik zou me vervelen zonder. Mijns inziens is dit een gezondere manier om in MKB SEO te stappen. Vooropgesteld van MKB SEO wordt je niet rijk. Ik ken geen concollega SEO specialisten die rondrijden in een Masurati. Je moet het echt doen omdat je intrinsieke motivatie en liefde voor het vakgebied hebt en MKB organisaties dienen met je kennis en kunde.

Totaal kostenplaatje SEO optimalisatie

Okay, fijn dat het uurtarief betaalbaar is. Maar hoeveel uren hebben we nodig om zoden aan de dijk te gaan zetten, en wat is dus het totale kostenplaatje waar je aan moet denken. Het antwoord hangt af van vele factoren. Zoals:

– Hoe ver is de ontwikkeling van je website tot dusver?
– Welke branche ben je actief in?
– Wat zijn je ambities?

Mate van competitieVoorbeeldenSchatting Maandelijkse SEO Kosten
Extreem competitiefVerzekeringen, geld lenen€500+ Euro per maand
Competitiefe-bikes, reizen (algemeen), kleding (algemeen)€400 - 500 Euro per maand
Gemiddelde competitiewebwinkel gespecialiseerd in bepaald kledingstuk, of interieurstuk€100 - 250 Euro per maand
NicheZZP beroep, webwinkel in obscure hobby artikelen€100 Euro per maand

Een eenmalige audit / check / scan urenaantal benodigd ligt hoofdzakelijk aan de grootte van de website (als in hoeveel pagina’s). En een klein beetje aan de industrie.

Voor een kleine website, als in X < 50 pagina’s, vraagt dit om ongeveer een halve werkdag analyse

Grootte website Hoeveelheid pagina'sUren benodigd (kosten)
GrootX ≥ 100 pagina's1 werkdag (360 Euro)
MediumX < 100 pagina'sHalve werkdag (180 Euro)
KleinX < 25 pagina's2 uren (90 Euro)

Twijfels over de kwaliteit van mijn dienstverlening? Druk op die oranje knop rechtsboven. En boek een kosteloze en vrijblijvende sparringsessie aan. Dan kan ik je vrijblijvend een voorproefje geven van mijn kennis en kunde.