Digital Nomads Azië

Inhoudsopgave

Introductie

Ik type dit zittend aan het strand in de Filipijnen, graadje of 26, verse mango shake binnen handbereik. Toch beduidend aangenamer dan een kil kantoor in druilerig Nederland. Deze post gaat niet dienen om de lezer te frustreren of te pochen met deze lifestyle, het is zeker niet louter rozengeur en maneschijn, meer daarover later, maar het is wel een fenomeen dat steeds vaker voorkomt, iets dat de reguliere 9-to-5 werknemer in Nederland wel zou zien zitten. In deze post wil ik de meest belangrijke aspecten van dit bestaan toelichten maar bovenal praktische adviezen delen. Natuurlijk was The 4-Hour Workweek een revelatie, maar vaak gehoorde kritiek op dit boek was dat het te weinig concrete informatie bevat. In deze post wil ik dit dus rechtzetten.

Vereisten: de juiste koers aanhouden

Fundamenteel is uiteraard dat je een situatie creëert waarbij je plaats onafhankelijk kan werken. Dit kan in dienstbetrekking zijn voor een bedrijf die Het Nieuwe Werken omarmt. Anderzijds kun je je eigen onderneming beginnen. De meeste digitale nomaden die ik tegenkom zijn webwinkel eigenaar, SEO specialist, freelance tekstschrijver of professioneel blogger.

Zelfdiscipline is key. Je bent in een land ver van huis, er zijn veel verleidingen. Voor je het weet ga je elke dag uit en lig je overdag alleen maar aan het zwembad. Om die reden is het zaak dat je leert om de dagelijkse taken vroom uit te voeren hoe groot de verleiding van het strand, het uitgaansleven of entertainment ook is. Het is een een wrang aspect aan het leven van een digital nomad, je bent constant omringd door verleidingen, maar je moet tegelijkertijd een business runnen, het is een beetje als Odysseus die met zijn bemanning langs het eiland van de sirenen vaart, je moet jezelf aan die mast vastbinden, je zult stabiliteit, balans en zelfbeheersing in de praktijk moeten brengen om het schip in de juiste koers te houden.

Aansluitend, is het ook belangrijk dat je goed om kunt gaan met budget. Er komen veel verborgen kosten kijken bij deze lifestyle. Denk bijvoorbeeld aan visum kosten, ATM fees of willekeurige tegenslagen. Ook in dit opzicht zijn er veel verleidingen, je bent toch een beetje in de vakantiemodus en dan geef je al snel meer uit dan je normaal zou doen in Nederland. Natuurlijk is uit eten gaan en de taxi pakken in bepaalde landen erg goedkoop in vergelijking met West-Europa, maar dit gaat aantikken als je het te veel doet. Je zult niet de eerste digitale nomade zijn die te achteloos omgaat met geld en eerder thuis zit dan gepland. Indien je (nog) geen hoogvlieger bent is het vooral zaak om peperdure landen als Australië, Japan, Canada en Noorwegen te vermijden, daar zul je zo door je budget heen gaan.

De eerste stap: het uitkiezen van een regio

Laten we eerst brainstormen over welke regio we willen nemen. Je kunt over het algemeen niet in een enkel land verblijven, de visa vereisten zorgen ervoor dat je eigenlijk altijd on the move bent (tenzij je er natuurlijk voor kiest om in Europa te verblijven, maar daarbuiten zul je toch echt in beweging moeten blijven). Waarom zou je ook maar in louter één land verblijven als je de vrijheid hebt om alle smaken uit te proberen. Houdt je je niet aan de visa regels dan zou je wel eens kunnen belanden in een Thaise gevangenis, niet de meest aangename plek om een nacht door te brengen, maar wel een sterke drijfveer om te blijven migreren. Goed om te vermelden is dat je in sommige landen wel voor de lange termijn kunt verblijven maar vaak moet je dan commitment tonen door bijvoorbeeld een behoorlijk bedrag te investeren in vastgoed of trouwen met een inwoner van het betreffende land, dit soort bindende voorwaarden druist natuurlijk een beetje tegen de aard van de ware nomad in.

Persoonlijk ben ik een liefhebber van Zuidoost-Azië. Ik denk dat deze het meest comfortabel is voor de digital nomad, een goed startpunt. Ten eerste, is dit vrijwel de goedkoopste regio. In ieder geval value-for-money. Het is er ook relatief veilig, er is weinig sprake van geweld naar buitenlanders toe, boeddistische waarden en normen helpen ook natuurlijk in landen als Thailand, Vietnam en Laos. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik me in Bangkok veiliger voel dan in Rotterdam. Geen probleem om bij een late night working sessie de straat op te gaan naar de dichtstbijzijnde 7-Eleven om een broodje te halen. Incidenten in dergelijke landen worden door de media schromelijk overdreven en zijn vaak geconcentreerd in een klein gebied. Een stad als Bangkok heeft meer dan 8 miljoen inwoners en is gigantisch. Is er een protest of iets dergelijks, dan is het gewoonweg een kwestie van gezond verstand gebruiken en niet die plekken opzoeken, net zoals je niet bijdehand gaat lopen doen bij een stel Feyenoord supporters na een verloren wedstrijd rond De Kuip.

Een andere populaire regio is Latijns-Amerika. Nadelen zijn hier dat de landen een stuk duurder zijn, met name Brazilië, Argentinië en Chili. Ook Colombia is duurder dan Thailand. Alleen landen als Peru, Bolivia en Ecuador komen in de buurt van het prijsniveau van Zuidoost-Azië. Budget airlines zoals AirAsia bestaan niet. De busreizen kunnen erg lang en slopend zijn, in Zuid-Amerika is alles erg verspreid, busreizen van meerdere dagen zijn dus niet ongewoon. Daarbij is Zuid-Amerika een stuk onveiliger. Kleine incidenten als zakkenrollen komen vaker voor maar ook kidnapping is aan de orde van de dag in de grote steden. Ik wil niet een schaduw werpen op Latijns-Amerika ten koste van Azië. Er zijn zeker dikke pluspunten. De manier waarop de locals voetbal en muziek beleven hier zijn ongekend. Dit kun je niet in Azië vinden, daar is voetbal ook wel populair, maar niet met die passie die de latino’s kenmerkt. De talen, Spaans en Portugees, zijn natuurlijk ook een stuk makkelijker onder de knie te krijgen dan pakweg Thais of Cambodjaans. Daarbij heb je meer aan Spaans, toch de de tweede taal van de wereld tegenover Thais, dat niemand spreekt buiten de Thaise grenzen (al kun je natuurlijk wél indruk maken op je vrienden en personeel de volgende keer dat je een Thais restaurant bezoekt in Nederland…).

Al met al, denk ik dat Zuidoost-Azië makkelijker is om in te stappen voor de beginnende digital nomad. Zuid-Amerika heeft unieke kwaliteiten, maar is misschien beter te bezoeken na enkele jaren ervaring met deze lifestyle.

Financieren van de droom

Onderschat de kosten niet. Westerse gemakken kennen een prijs, ook in ontwikkelingslanden. Ja het is mogelijk om voor 50 euro per maand een accommodatie te huren in India, maar dan zit je ook wel in een erg shabby appartement in de middle of nowhere. Wel is het zo dat de value-for-money hier veel beter is vergeleken met het Westen. Voor 400 Euro per maand kun je een prima condo huren in Bangkok met een jacuzzi op het dak, gym, restaurant en zwembad in het complex. In Zuidoost-Azië kun je als algemene richtlijn aanhouden 1500 Euro per maand om comfortabel te leven. Een budget van 1000 Euro is ook mogelijk, maar dan moet je wel op de centen letten en niet te veel uitstapjes doen. Alles boven de 1500 Euro is luxe. Hieronder een voorbeeld breakdown van mijn kosten.

Accommodatie (Inclusief water, gas en elektriciteit): 300-400 Euro/maand
Eten & drinken: 200-300 Euro/maand
Transport: 15 Euro/maand
Wasgoed: 10 Euro/maand
Roomcleaning: 25 Euro/maand
Sparen, luxe, reizen & investeren: 750 Euro/maand

Let wel, dit is een budget voor Bangkok. Indien je kiest om te verblijven in een kleinere stad zoals Chiang Mai of nog budget vriendelijkere landen als Laos, Cambodja en Indonesië dan zullen de kosten zelfs nog lager zijn. Dit budget is uiteraard niet van toepassing op steden als Hong Kong, Singapore en Tokyo.

Landen Samenvattingen

Hieronder een overzicht van de 10 landen waar ik de afgelopen twee jaar gewoond en gewerkt heb en de implicaties voor digital nomads.

Thailand

Thailand is erg geschikt als startpunt voor een digital nomad. Zeer vriendelijke bewoners, goed internet en de hogere standaard van leven vergeleken met de rest van de regio maken dit een ideale plek om te beginnen.

Thailand kent veel medisch toerisme. De kwaliteit is goed en de kosten zijn bijzonder laag. Ikzelf ga graag naar de tandarts in Thailand. Is minstens zo goed als een Nederlandse tandarts, alleen kost het hier maar max 10 Euro per check-up. Ik raad aan om naar de dental clinic van een lokale universiteit te gaan. De universiteiten in Thailand met een faculteit van tandheelkunde hebben vaak ook een kliniek. Wees niet bang, je wordt hier niet geholpen door een Thaise studente met priegel armpjes, maar gewoonlijk door ervaren tandartsen, dit zijn de leraren, niet de studenten. Toegegeven, ik ben hier geen wortelkanaalbehandeling ondergaan, maar voor reguliere schoonmaakbeurten en gaatjes vullen is dit prima.

Vervelend aan Thailand is dat alle nationale banken iedere keer dat je pint forse kosten innen, ongeveer 5 Euro per pinbeurt. Er is echter een enkele uitzondering en dat is Citibank. Zij hebben meerdere vestigingen in Bangkok en de rest van Thailand en hier kun je als Nederlander kosteloos pinnen. Bij alle andere banken zul je de fee moeten betalen wil je geld uit de automaat halen. Dit is pure diefstal en je kunt er vanuit gaan dat het niet naar de lokale bevolking gaat maar naar de yacht van de bankeigenaar.

Pluspunt is verder dat er in Thailand bijzonder veel expats, travel bloggers en digital nomads zijn, dus er zijn altijd wel mogelijkheden om gelijkgezinden te ontmoeten om samen uit eten te gaan of een een uitstapje te maken. Meest populaire stad is Chiang Mai. Chiang Mai kun je zien als de digital nomad hoofdstad van de wereld, volgens peilingen zitten hier de meeste nomads. De tweede grootste stad van Thailand is beduidend minder hectisch dan Bangkok, een stuk goedkoper ook, omringd door prachtige natuur, goed internet, fenomenale lokale keuken, veilig, maar ook weer niet te klein en voorzien van alle westerse gemakken. Eigenlijk alles dat de nomad verlangt vindt je hier, behalve… een strand. Ben je meer van het eiland leven dan is Ko Samui een goede optie. Bangkok heeft als voordeel dat het een uitstekende hub is om zowel naar het noorden als het zuiden te trekken of een vlucht te pakken naar andere landen in de regio.

Laos

Geweldige natuur, goed eten en nog vriendelijkere mensen. Het is alleen een stuk minder ontwikkeld dan Thailand en mijns inziens niet geschikt voor digitale nomaden anno 2015. Leuk voor een korte trip, maar geen land waar je maanden kunt blijven. Daarbij is er ook op veel plaatsen een avondklok, wat praktisch betekent dat alle uitgaansgelegenheden sluiten voor elven.

Cambodja

Voor Cambodja geldt een beetje hetzelfde als voor Laos. Een land met een droevige geschiedenis. Het Anchor Wat complex is natuurlijk een must, als je in de regio bent moet je deze bezoeken, maar voor digital nomads is dit niet the place to be. Phnom Penh maakt op weinigen een goede eerste indruk.

Myanmar

Ook een land met een problematisch verleden. Internet is hier mijns inziens het slechtst van de genoemde landen. Verwacht niet dat je hier veel werk zult klaren. Wel een fantastische ervaring om door dit land te mogen reizen, het wordt met de dag toeristischer maar wel beduidend minder dan Thailand. Sidenote: ING werkt hier niet, met andere Nederlandse banken kun je gewoon pinnen, maar heb je net als mij een ING kaart, zorg dan dat je het land invliegt met voldoende cash in US Dollars. Die kun je op het vliegveld omwisselen naar de lokale eenheid.

Vietnam

Ho Chi Minh stad is erg populair onder digitale nomaden. De stad met de meeste nomads na Chiang Mai. Net als Bangkok een erg grote stad met miljoenen inwoners. Beduidend minder value-for-money dan Thailand wat betreft accommodatie. Eten natuurlijk wel goedkoop en van de bovenste plank. Deze stad is geliefd door de nomaden om zijn vele uitstekende cafés met Wi-Fi. De Franse invloed is in dit opzicht duidelijk te merken. Je zult hier veel nomaden met laptops in de cafés zien zitten. De lokale eigenaars zijn dit gewend en doen over het algemeen niet moeilijk, mits je natuurlijk wel geregeld wat te drinken bestelt.

Maleisië

Beetje de Phil Collins van Zuidoost-Azië. Kent net als Thailand medisch toerisme, goede kwaliteit zorg voor een zachte prijs. Ben je woonachtig in Bali, dan zou ik hier een trip naar boeken voor medische zaken. Maleisië is mijns inziens vlees noch vis. Niet zo low budget als Thailand, maar ook niet zo high class als Hong Kong. Misschien een uitstekend alternatief voor mensen die de middle way prefereren. Voordelen van Maleisië zijn het eten, de taal (Engels niveau is hier vrij goed), overweldigende natuur en relatief goede infrastructuur. Internet is geen probleem over het algemeen.

Singapore

Singapore is vergelijkbaar met Maleisië, maar een treetje hoger. Voor veel nomads zal deze bestemming net wat te prijzig zijn voor de lange termijn. Indien je Thailand uit moet voor een nieuw visum (zogenaamde visa run) of gewoon een kort uitstapje dan is het een prima keuze.

Indonesië

Indonesië is natuurlijk een gigantisch land met tal van eilanden, maar de meeste nomads kiezen toch voor Bali. Iedereen heeft natuurlijk wel eens gehoord van Bali, zeker na het boek Eat, Pray, Love. Het is en blijft een magische bestemming. Nadelen zijn wel de problematische internet verbinding in het algemeen, erg instabiel, je kunt wel een betrouwbare connectie aanvragen, maar vaak zit je dan gelijk vast aan een jaarcontract. Het weer kan ook roet in het eten gooien. Tijdens het regenseizoen regent het hier vaak de hele dag. In Thailand is het zo dat in het regenseizoen het misschien 15 minuten keihard stortregent, maar de rest van de dag is het droog en goed uit te houden. Bali is niet echt plezant gedurende de regentijd, de periode oktober – maart om precies te zijn, en dus vertrekken veel nomads dan ook voor dat deze aanvangt.

De Filipijnen

Land met de vriendelijkste bevolking. Zelfs president Obama beaamde dit laatst. Een land met 7000 eilanden, vele daarvan onbewoond, de Robinson experience is hier mogelijk. Wat betreft de nadelen: Moeilijke accommodatie markt, het is erg lastig om hier lange termijn verblijf te vinden, veel vastgoedmakelaars willen dat je een jaarcontract tekent, twee maanden borg en twee maanden vooraf betalen. Vrijwel altijd zonder internet. Om internet te krijgen zul je wederom een jaarcontract moeten tekenen. Ze maken het de digital nomad hier dus vrij moeilijk, die juist vrij wil zijn om ieder moment zijn koffer te kunnen pakken. Een gedegen internet verbinding vinden is net als in Bali een uitdaging. Nogal ironisch aangezien dit land bekend staat om de omvangrijke IT industrie, veel bedrijven besteden IT uit aan de Filipijnen. Internet kan goed zijn in die kantoren, maar daarbuiten is het over het algemeen huilen met de pet op. Qua pinnen geld hier hetzelfde als voor Thailand, de beste keuze hier is de HSBC bank.

Hong Kong

Top internet, meest ontwikkeld van de genoemde bestemmingen maar ook peperduur. Persoonlijk heb ik geen zin om in een bezemkast te wonen voor een paar duizend Euro per maand, maar de skyline is natuurlijk wel onovertroffen!

Toegegeven, dit overzicht van de landen in de regio is vrij subjectief. Meer kwantitatieve informatie vindt je hier: NomadList.io. Op deze website, die overigens door een Nederlander is ontwikkeld, vindt je zeer overzichtelijk de meest populaire bestemmingen met daarbij beoordelingen wat betreft o.a. internet, veiligheid en kosten. Verder kan men zien hoeveel nomads er momenteel verblijven in een bepaalde stad en luchtkwaliteit (is vaak niet je-van-het in grote Aziatische steden, om een understatement te maken). Je kunt ook bestemmingen filteren op jouw specifieke eisen.

Bestemmingen voor locatie onafhankelijke professionals

Diversificatie: geen perfect land

Het punt juist van het zijn van een digital nomad is dat je vogelvrij bent en dat je het beste kunt combineren van al die landen. Ik zal je alvast verklappen dat er geen perfect land bestaat, alle landen hebben pros en cons. Medische ingrepen kun je bijvoorbeeld het beste in Thailand of Maleisië doen. Ben je op zoek naar kostenefficiënt Engelstalig personeel dan zijn de Filipijnen misschien een bezoekje waard. In Bangkok, Singapore, Hong Kong, Ho Chi Minh Stad vindt je meer serieuze ondernemers en start-ups als dat je ding is. In plaatsen als Chiang Mai, Bali en Penang meer de travel bloggers, lifestyle ondernemers en dergelijke. Kortom, om wel de lusten te hebben maar niet de lasten is het zaak om het beste van al die landen te combineren.

Hoofdkwartier versus permanente reiziger

Mensen vragen zich vaak af of ik nooit moe wordt van het rondreizen. Ikzelf en veel nomads die ik ontmoet preferen om een hoofdkwartier aan te houden, een centraal gelegen plek vanwaar het makkelijk is om rond te reizen. Om echt goed te kunnen focussen op het werk heb je enige houvast en stabiliteit nodig merkte ik al snel. Mijn ervaring met permanent rondreizen zonder uitgangsbasis zijn negatief. Uiteindelijk wordt je moe van al dat gereis. Werken vanuit hostels is een kwelling. Toegegeven, ik zat heerlijk in een prachtige tuin in Bali, maar zo nu en dan komen er mensen voorbij die vragen of ik mee ga naar het strand. Daar zit je dan een SEO analyse uit te voeren, terwijl iedereen er opuit gaat. Veel mensen die constant blijven doorreizen lopen vroeg of laat tegen een travel burnout aan. Wéér een busreis van 8 uur, nieuwe accommodatie blijkt geplaagd te worden door een kolonie aan bedwantsen. Enzovoort.

Digital nomad mindset: boeken, blogs, podcasts & documentaire

Praktisch advies over het digitale nomaden bestaan is er (nog) niet veel, maar er zijn zeker een aantal bronnen die je in de juiste mindset kunnen krijgen.

The Four-Hour Workweek – Tim Ferriss

Toch een beetje de bijbel van de lifestyle ondernemer. Het boek is gepubliceerd in 2007 en daarmee natuurlijk al behoorlijk gedateerd. Echter de algemene opvattingen en filosofie van Tim, daar kan men veel van leren mijns inziens. Belangrijke takeaways voor mij waren de hoofdstukken over automatie, uitbesteden en productiviteit.

The $100 Startup – Chris Guillebeau

Volgens velen een vooruitgang op het boek van Ferriss. Boek is ietwat praktischer van aard. Ook Guillebeau practices what he preaches, hij heeft vrijwel alle landen ter wereld bezocht, niet als travel blogger of iets dergelijks maar puur ondersteund door online business. In het boek behandelt Chris cases van ondernemers die meer dan $50,000 per jaar verdienen met een business die minder dan 100 USD investering heeft vereist. Allemaal mensen die geen exceptionele vaardigheden bezaten, maar een manier vonden om de passie te monetariseren.

Vagabonding – Rolf Potts

Misschien wel één van de beste boeken ooit geschreven over reizen voor de lange termijn. Rolf heeft een zeer interessante kijk op reizen, het moge duidelijk zijn dat dit boek niet gaat over de standaard zuipvakantie in Lloret of twee weken wezeloos laven in een Turks resort, maar meer over indie travel, bewust en onafhankelijk de wereld verkennen. Praktisch advies over het aanpassen aan life on the road, werk en vrijwilligersactiviteiten overzee, omgaan met tegenslagen en financieren van de tochten.

Wie Heeft Mijn Werkplek Gepikt? – Suze Krijnen & Floris Vrasdonk

Zeer recent gepubliceerd boek over Het Nieuwe Werken. Van Nederlandse bodem. De auteurs beschrijven 14 hacks die helpen om regisseur te worden van je eigen baan. Suze en Floris trainen al geruime tijd flexwerkers en thuiswerkers en vertellen in het boek hoe je Het Nieuwe Werken effectief implementeert. Tip: Op ManagementBoek.nl kun je door middel van een inkijkexemplaar gratis de eerste 20 pagina’s lezen.

Werkenvanuithetbuitenland.nl – André Gussekloo

André is een van de Nederlandse pioniers wat betreft locatie onafhankelijk werken. Op zijn blog WVHB behandelt hij alles dat komt kijken bij deze levenswijze. Inspirerende interviews, persoonlijke reflecties en praktisch advies over saaie maar toch belangrijke zaken als belasting en verzekeringen voor digital nomads. André heeft zelf gewerkt als tekstschrijver in Azië, Europa en Latijns-Amerika. Wat ik fijn vind aan deze blog is dat deze gekenmerkt wordt door een realistische toon, geen gebakken lucht, iets dat vrij zeldzaam is in deze niche.

Tropical MBA

Podcast door een stel ondernemers die al talloze jaren de digital nomad lifestyle leven. Vaak ook interessante gasten. Daarbij deelt men advies voor onderwerpen als SEO, biohacking, marketing en business in het algemeen, het vinden van een goede leverancier in China en meer. Zeer openhartig over gemaakte fouten, waar wij dan weer van kunnen leren.

Lifestyle Entrepreneurs Podcast

Nomad Capitalist

Wederom een podcast. Behandeld meer zaken als het verkrijgen van een tweede passpoort, belastingconstructies voor digital nomads, openen van een lokale bankrekening, offshore corporaties en meer. Het motto van host Andrew Henderson is als volgt “go where you’re treated best.” De show is vrij libertarisch van aard en de nogal Amerikaanse anti-overheid toon kan tegen de borst stuiten voor sommigen, maar nuttige tips en tricks vindt je hier zeker.

Documentaire

Momenteel word er zelfs gewerkt aan een documentaire over het digitale nomaden bestaan. Hieronder vindt je de meest recente preview. Eerste kritiek op de film is dat deze misschien ietwat onrealistisch is en teveel de levenswijze romantiseert. Niettemin, ben ik erg benieuwd naar het eindproduct.

Topfit blijven on the road

Een andere vraag die ik vaak krijg is of ik niet iedere maand ziek word van al dat eten van street food. Toegegeven ik ben een keer of twee flink ziek geweest de afgelopen jaren, maar niet meer dan in Nederland het geval zou zijn. Gebruik je gezond verstand, waak voor voedselvergiftiging. Houd gezonde gewoontes erop na, nogmaals door het vakantiegevoel heb je misschien geen zin om ‘gezond te doen,’ maar dan zul je jezelf toch vroeg of laat tegenkomen. De keren dat ik ziek werd, hebben hetzelfde gemeen, ik werd lui. Als ik zorg dat ik iedere dag groene thee drink, naar de gym ga voor een half uurtje of in ieder geval in beweging ben en ten slotte mediteer, dan zijn de kansen op ziek worden vrijwel nihil. Het betekent niet dat ik bulletproof ben, ik ga nog steeds niet die straatkraam sushi eten die de hele dag in de brandende zon gelegen heeft in een of andere steeg, maar zolang ik me aan die simpele gewoontes houd voel ik me altijd topfit on the road. Gezondheidszorg in Azië is over het algemeen goed en vrij goedkoop. Het kan misschien de moeite waard zijn om een full body check te doen, bloedonderzoek en dergelijke in Bangkok, dit is hier zeer betaalbaar. Zorgverzekering blijft een heikel punt, zoals vele zaken niet berekent op digitale nomaden.

Digital nomad trends

Er zijn een aantal trends die ik signaleer in de digital nomad gemeenschap, een aantal eigenaardigheden die je hier vaker ziet dan bij ‘reguliere’ professionals.

Biohacking

Veel digital nomads zijn zogenaamde optimizers, ze willen op elk gebied het onderste uit de kan halen. Biohacking is daar een voorbeeld van. Bij een aantal digital nomad bijeenkomsten die ik bezocht heb werd er bijvoorbeeld Bulletproof Coffee geschonken. Dat is zeg maar koffie gemixt met ongezouten botor en kokosolie of MCT olie. Klinkt erg bizar, maar de meeste mensen die het geprobeerd hebben vinden het super lekker en het schijnt goed te zijn voor mentale prestaties. Ik ga daar verder geen commentaar over geven ik ben geen voedingsexpert. Het paleo dieet is ook erg populair onder nomads. Het is in de tropen natuurlijk ook een stuk makkelijker en goedkoper om aan kokosnoten en andere populaire snacks onder paleo fanaten te komen.

Interessante Activiteiten

De meeste digital nomads hebben veel tijd voorhanden doordat zij grote delen van de business geautomatiseerd hebben en/of uitbesteden. Ze hebben meer uren in de dag om een interessante hobby op te pikken. Ken veel nomads die bijvoorbeeld fanatiek Muay Thai bedrijven in Phuket. Anderen duiken vrijwel elke week in de Filipijnen. In Bali kun je uitstekend leren surfen. Ook het verdiepen in de lokale keuken om zelf die heerlijke gerechten te kunnen bereiden is populair.

Polyglots

Digital nomads leren over het algemeen meer talen dan iemand die vastzit in een kantoor in eigen land. Neem bijvoorbeeld de Ier Benny Lewis van Fluent in 3 Months, een erg populaire methode om taal te leren onder digital nomads. Benny spreekt 6 talen vloeiend waaronder Spaans, Frans, Duits, Esperanto en alsmede kan hij uit de voeten in Nederlands en Chinees. Het is best wel typisch om een westerling te zien die vloeiend Vietnamees spreekt, maar je wint er zeker goodwill mee bij de lokale bevolking. Het helpt natuurlijk ook om te voorkomen dat je opgelicht wordt. De scammers richten zich toch vooral op de onwetende toerist, zodra men ziet dat je vloeiend de taal spreekt, dan zal men niet zo snel een te hoge prijs vragen voor een taxi rit.

Internationaal Daten

De meeste digital nomads beginnen alleen aan de reis. Er zijn zeer zeker ook nomadische stellen en zelfs families met kids en al die deze levensstijl bedrijven, maar het merendeel zijn toch single bij aanvang. Je ziet vrij vaak dat de nomads een partner vinden in het land dat zij kiezen als hoofdkwartier. Dit is natuurlijk heel iets anders dan een vakantieliefde, een relatie kan een extra dimensie bieden aan dit bestaan en voorkomt eenzaamheid waar veel nomads toch wel te maken mee krijgen. Men krijgt ook bovendien meer inzicht in de lokale cultuur, komt bij de familie thuis en het helpt om de taal sneller op te pikken. Natuurlijk is daar het stereotype van de westerse man in Zuidoost-Azië/Europese vrouw in Afrika, maar dit is mijns inziens een totaal andere situatie. Vrijwel alle nomads die ik tegenkom zijn geïnteresseerd in een serieuze relatie voor de lange termijn, niet om de beest uit te hangen. Vaak gaan de nomad en de partner ook samen verder op reis, de nomad kan immers vaak niet gemakkelijk permanent verblijven in het betreffende land.

Waardevolle levenservaring

Europa is natuurlijk vrij gepolijst in het algemeen. In Azië en Latijns-Amerika wordt je sneller volwassen naar mijn mening. Om die reden zou ik deze stap juist aanraden voor adolescenten, jongeren die een gap year nemen. Ikzelf heb International Business Administration gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, maar ik kan je alvast verklappen dat ik in een maand als digital nomad zijnde meer geleerd heb over ‘international business’ dan gedurende het gehele bachelor programma. Ik zie wel de waarde in van een studie, don’t get me wrong, ik ben dankbaar dat ik deze opleiding kon volgen, en heb hier discipline opgedaan, maar door de wijde wereld in te trekken kun je de kennis in de praktijk brengen, levenservaring opdoen, en dat is mijns inziens net zo nodig als een traditionele studie. Het is geen kwestie van of of maar én.De ontwikkelingslanden zijn rauwer ten opzichte van een zeer ontwikkelde natie als Nederland waar alles min of meer werkt en klopt. Je ziet extreme armoede in bepaalde plaatsen in landen als Myanmar, de Filipijnen en Cambodja. Ook taferelen die misschien wat barbaars kunnen overkomen op ‘beschaafde westerlingen.’ Denk aan levende vissen die in stukken worden gesneden in Hong Kong, hanengevechten op Bali of de Filipijnse delicatesse genaamd Balut, een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo.Het digital nomad bestaan staat ook toe om dieper te gaan dan een traditionele recreationele vakantie waar je toch vooral highlights aan het proppen bent in een te kleine tijdspanne. Zelf bezocht ik bijvoorbeeld een klein dorpje in Myanmar waar ze vrijwel nog nooit een buitenlander gezien hadden. Doneerde voor 50 US Dollars aan zakken rijst. Nog nooit mensen zo blij gezien met een simpele zak rijst. In de Filipijnen, waar men basketbal gek is, ga ik graag de achterbuurt in met een bal en een paar flessen frisdrank en koekjes om een potje te spelen met de lokale kids. Dit soort activiteiten die zeer indrukwekkend kunnen zijn doe je over het algemeen niet gewoonweg omdat er geen tijd voor is, daarbij is het moeilijk om het gebaande pad te verlaten tijdens een reguliere vakantie.

Competitive advantage: geoarbitrage, tijdbesparing en belastingvoordelen

Het vestigen in het buitenland is niet alleen aantrekkelijk vanwege het avontuur, het brengt ook aanzienlijke voordelen met zich mee wat betreft de competitiviteit van jouw onderneming. Ten eerste, kun je gebruik maken van het concept genaamd geoarbritage, je verdient in euro’s maar geeft uit in bijvoorbeeld de Filipijnse peso, je haalt beduidend meer uit je salaris in bepaalde delen van de wereld. Dit betekent ook dat je een lagere prijs kunt vragen voor jouw producten/diensten vis-à-vis de concurrentie. Daarnaast, is het in de genoemde landen makkelijk om tijdrovende dagelijkse taken uit te besteden voor een peuleschil. Je zult veel meer tijd in je business kunnen steken doordat je niet meer je woning hoeft schoon te maken, geen vuile borden en glazen meer je gaat immers elke dag uit eten en de wasmachine hoef je ook niet meer aan te raken. Ten slotte, indien je lang genoeg in het buitenland verblijft kan er sprake zijn van belastingvoordeel.

Geen panacea

Digital nomad bestaan is niet voor iedereen. Het is zeker geen panacea. Maar mensen zoals ik, die graag vrij willen zijn, die kun je beter niet vasthouden in een kantoor in Nederland. Ik ben een stuk gelukkiger geworden dankzij deze mogelijkheid om de koers zelf te bepalen. Let wel, het doel is nooit geweest om lui te zijn. Wanneer ik thuis ben in mijn studio in Bangkok, werk ik geregeld 10 uur per dag. Ik houd van mijn werk, en het is nooit de bedoeling geweest om alleen maar aan het strand in Bali cocktails weg te slurpen en af en toe Facebook te checken. Dat laatste is misschien leuk voor een dag of twee, maar is geen weg naar voldoening.

Eenzaamheid. Ja uiteraard ben ik ook vaak eenzaam. Vorige periode tussen kerst en oud en nieuw de hele dag bezig met de administratie op orde krijgen en rapporten schrijven voor klanten. Goed om te vermelden is dat er communities zijn speciaal voor digital nomads zoals Tropical MBA Dynamite Circle (Betaald) en Hashtag Nomads (Gratis). Ook kan men gebruik maken van websites gericht op meer traditionele reizigers/expats als Meetup.com en Couchsurfing om mensen te ontmoeten en interessante activiteiten te ondernemen. Maar dit is geen surrogaat voor tijd doorbrengen met familie en vrienden in eigen land naar mijn mening. Eens in de twee jaar vlieg ik dus ook terug naar Nederland.

Toekomst

Indien je zoals mij bent en je eenmaal geproeft hebt van deze vrijheid dan is het zeer lastig om terug te keren naar een meer routineus leven in ons koude kikkerlandje. Vele nomads die ik ontmoet beamen dit. Het is absoluut niet voor iedereen, voor sommigen werkt het niet, anderen blijven liever voor altijd in hetzelfde dorp wonen, mensen verschillen uiteraard. Het kost veel moeite, energie en doorzettingsvermogen om deze levenswijze vol te houden, het is absoluut niet effortless. Er zullen stressvolle situaties voorkomen met taxi chauffeurs die je proberen op te lichten, emotionele momenten wanneer je te maken krijg met absolute armoede en tegenslagen als het kwijtraken/gestolen worden van kostbare bezittingen. Maar daartegenover staat de ongekende vrijheid om de eigen koers te bepalen, unieke ervaringen, in contact komen met totaal verschillende culturen, genieten van de geweldige keukens en dat zonnetje kan ook geen kwaad…

Het Nieuwe Werken was natuurlijk een stap in de goede richting, maar ik denk dat er nog onnodig veel mensen vastzitten in een job die eigenlijk makkelijk buiten het kantoor verricht zou kunnen worden. Mijn hoop en wens is dat de meer traditionele werkgevers dit gaan inzien. Veel studies laten zien dat gelukkige mensen beduidend beter presteren. Ik ben als IT werker actief geweest zowel in Nederland toen ik nog studeerde, als in het buitenland, en mijn partners hebben tot nu toe nog nooit een verschil gemerkt in de kwaliteit van het werk dat ik aflever, zeker niet in negatieve zin. Natuurlijk beweer ik niet dat alle jobs geschikt zijn om locatie onafhankelijk te verrichten, een advocaat, dokter of loodgieter zal niet veel hebben aan dit stuk, maar ik denk dat er nu met de kenniseconomie toch wel veel functies geschikt zouden zijn.

Het is een radicale shift, in vergelijking met de vorige eeuw waar je eigenlijk je hele leven in een enkele plek doorbracht, waar je naar school ging, studeerde, trouwde, werk vond en dood ging in min of meer dezelfde locatie. Er zal dus veel tijd overheen gaan voordat deze way of life meer geaccepteerd zal worden. Maar ik hoop dat deze post een steentje bij heeft gedragen aan het starten van die beweging, mensen wakker maakt en doet beseffen dat dit echt mogelijk en reëel is. Ik ben een vrij eenvoudige gozer uit een dorpje in Zuid-Holland zonder exceptionele gaven, dit moet voor iedereen mogelijk zijn die hier de vereiste bloed, zweet en tranen in wil stoppen.

In steden als Chiang Mai begin je langzamerhand steeds meer nomaden te zien, er onstaan daar nu zelfs lokale ondernemingen specifiek gericht op digital nomads. Echter in het meerendeel van de mogelijke destinaties en dan met name landen als de Filipijnen, Chili, Colombia en Cambodja kijkt men nog vreemd op van de buitenlanders die met laptoptas de stoffige straten afgaan op zoek naar een goede internet verbinding.

Zal dit beeld vanzelfsprekend worden de komende jaren, of blijft het toch een rariteit?

——————————————————————————————————–
SEOgeek voert al haar diensten 100% locatie onafhankelijk uit. Uiteraard werk ikzelf locatie onafhankelijk. Daarnaast werken wij nauw samen met een freelance team van schrijvers die ook alle locatie onafhankelijk zijn.
——————————————————————————————————–

Verdere hulpbronnen:

Digital nomad administratie
Digital nomad regelgeving
Digital nomad uitschrijven BRP Nederland
Digital nomad KvK register inschrijving
Digital nomad beroepen