Een van de vragen die ik het meest ontvang van mede digitale nomaden, is of het noodzakelijk is om zichzelf uit te laten schrijven bij de betreffende gemeente waar zij woonachtig zijn. Iedere situatie verschilt. Het is lastig om hier een one size fits all advies voor te geven.
De meest recente update, op moment van schrijven eind 2019 is dat, wanneer men meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft, men verplicht is om zich uit te laten schrijven. Ik heb niet het idee dat gemeentes hier streng op controleren. Maar indien de Nederlandse overheid dit zou willen, lijkt me dit vrij makkelijk vast te stellen. Denk bijvoorbeeld aan bank afschriften. Indien een jaar lang er sprake is van ATM transacties in Bangkok, dan is het onwaarschijnlijk dat je je die tijd in Nederland begeven hebt.
Enfin, alles omtrent administratie voor digitale nomaden, waaronder de BRP heb ik reeds beschreven in dit artikel.
Anekdotisch gesproken, mijn eigen situatie: ik ben al aan het reizen en werken als zijnde digitale nomade sinds 2013. Echter al die jaren heb ik minstens 4 maanden per jaar in Nederland verbleven. Ik vind het persoonlijk aangenaam vertoeven in Nederland in de lente, zomer en herfst. Ik heb vrienden en familie om te bezoeken in Nederland. Mijn onderneming is hier gevestigd. Ik betaal belasting in Nederland.
Ik ben in mijn reizen andere Nederlanders tegengekomen die zich wél uitgeschreven hebben. Met alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld voor ieder jaar dat men uitgeschreven is, loopt men AOW inkomsten mis. Daarbij is het lastig om een private zorgverzekering te vinden wanneer je op leeftijd bent en bepaalde aandoeningen hebt, dit kan in de papieren lopen. Ik heb dus persoonlijk gezien, dat deze situatie voor mij niet wenselijk is. Maar goed, iedereen moet zijn eigen beslissing nemen.