Bescheiden budget en toch SEO doen? Dat kan heel goed vandaag de dag met tal van top freemium of zelfs no strings attached, geen addertjes onder het gras kosteloze SEO programma’s. Bij deze deel ik de beste beschikbaar op moment van schrijven naar mijn bescheiden mening.
Sitechecker
Sitechecker is een alles-in-1 SEO tool, een Zwitsers zakmes dat altijd van pas komt. Sitechecker kan o.a. helpen met,
- de SEO van jouw site te verbeteren;
- kwaliteitsaudits uit te voeren;
- een constante monitoring van jouw site en zijn posities te creëren.
Naast de bovengenoemde functies, heeft Sitechecker unieke voordelen die de meeste tools niet hebben, namelijk
- Mogelijkheid tot integratie van Google Analytics en Google Search Console.
- Mogelijkheid om een handige Chrome-extensie te gebruiken die je kunt gebruiken om je pagina in de browser zelf te auditen.
Neil Patel (Ubersuggest)
De toolkit van Neil Patel is indrukwekkend en gratis. Een gedegen zoekwoorden onderzoek tool (voorheen Ubersuggest) zit er bij. En alles is zelfs beschikbaar in het Nederlands!
Screaming Frog
Gratis tot 500 URL’s. Indien je een kleine website hebt kan dit een handige tool zijn om bijv. overzicht te krijgen van alle meta data, welke titels zijn te lang, welke te kort, waar ontbreken ze nog geheel?
Deadlinkchecker / Drlinkcheck / Brokenlinkcheck
Dit zijn alle drie prima tools om kosteloos te kijken naar gebroken interne links. Ik zet ze alle drie in, een second en third opinion op dit vlak is nooit mis, zeker niet als het gratis is. Soms vind een andere tool toch weer een gebroken link die de andere niet konden vinden.
Voor website snelheid
Er zijn drie tools die ik altijd inzet voor meten, analyseren en verbeteren laadtijd en dat zijn:
Google PageSpeed Insights
Webpagetest.org
GTmetrix.com
Compressor.io
Zo kun je gemakkelijk gratis afbeeldingen optimaliseren. Soms zie ik besparingen van 10+ MB (!). Bij sommige klanten is het echt een drama, afbeeldingen van 10 – 20 MB op de website. Desastreus voor de laadtijd natuurlijk. Haal ze door deze tool en boost je laadtijd.
Google Alerts / Meldingen
Meer voor online reputatiemanagement. Welke sites noemen de merknaam van onze klant. Tevens in te zetten voor het vinden van ‘unlinked mentions’. Ofwel, sites die jouw bedrijf aanhalen maar dat er geen link aan te pas komt. Je kunt dan die sites benaderen en vragen of ze er ook een linkje bij willen invoegen.
Google Search Console
Dit is het Zwitserse zakmes voor SEO doeleinden. Van Google zelf.
Google zelf!
Last but not least, maar Google.com, Google.nl is zelf ook een prima zoekwoorden onderzoek tool! Denk aan de autosuggest functie. Dat is wanneer je half iets intypt en Google al suggesties geeft. Vaak zijn dit ook interessante zoektermen om voor de optimaliseren. Onderaan sommige zoekresultaten zie je ook “Mensen zoeken ook”. En daar kunnen ook goede ideeën bij zitten bijv. voor een toekomstig blogbericht.