Webhosting vergelijken

Wanneer je een website opstart, dan moeten de gegevens van je website ergens worden opgeslagen, zodat je bezoekers deze informatie kunnen bekijken. Het opslaan van deze gegevens gebeurt door een gespecialiseerd hostingbedrijf. Zij bewaren de gegevens van je website op hun servers, zodat deze steeds online beschikbaar zijn. Het is daarom erg belangrijk om de juiste provider te kiezen die past bij wat jij nodig hebt.

Maar hoe kies je nu een goede webhosting provider? Als je niet genoeg technische kennis hebt, kan het moeilijk zijn om na te gaan wat je precies nodig hebt, wat een hosting provider voor je kan doen en welke diensten ze aanbieden. Het kan erg veel tijd in beslag nemen om de juiste provider te vinden. De onderstaande tips kunnen je helpen om makkelijker de juiste keuze te maken.

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig voor jouw website?

Voordat je gaat zoeken naar de perfecte hosting provider, kan je best even nalopen wat je nodig hebt voor je website. Wat voor soort site ga je maken? Ga je bijvoorbeeld met WordPress werken (in dat geval kies je best voor een toegewijd WordPress hosting pakket), of kies je voor een statische HTML website? Ga je meer dan één site maken? Bij sommige providers kan je meerdere websites aanmaken op hetzelfde account.

Hoeveel verkeer verwacht je elke maand? Zal het aantal bezoekers erg gaan groeien in de toekomst? Want dan heb je een pakket nodig dat kan meegroeien met je website. Welke technische vereisten heb je nodig voor je site? De meeste codeertalen zoals HTML en CSS hebben geen speciale eisen, maar als je bijvoorbeeld met PHP werkt, zul je een host moeten vinden die dit aanbiedt. Heb je extra functies nodig, zoals e-mail hosting of een SSL certificaat? Wees er zeker van dat de host die je kiest, biedt wat je zoekt.

Heb je al een website? Zorg er dan ook voor dat de host een website verhuizen service aanbiedt waarbij jouw website gemakkelijk verhuisd kan worden naar de nieuwe server. Een website verhuizen verloopt niet altijd even vlot, dus het is belangrijk dat zij jou hierin kunnen ondersteunen.

Is de host snel en betrouwbaar?

Bij het kiezen van een webhost is het natuurlijk belangrijk dat ze betrouwbaar zijn en dat je website zo goed mogelijk bereikbaar is. Zelfs een paar minuten downtime per dag kan leiden tot verloren inkomsten en een slechte klantenervaring. Hoewel geen enkele host kan garanderen dat hun servers 100% van de tijd actief zullen zijn, zijn er toch veel bedrijven die een uptime van 99,5% en hoger garanderen. Vermijd hosting bedrijven die een uptime onder de 99% melden.

Behalve uptime wil je ook een host kiezen met snelle servers. Er zijn veel manieren om je website te versnellen, maar als je site op een trage server staat, maakt het niet uit hoeveel andere aanpassingen je er aan doet, hij zal altijd traag blijven. Kies ook voor een host in Nederland, omdat je toch aan snelheid wint wanneer de server in Nederland staat tegenover bijvoorbeeld een server die in de Verenigde Staten staat. En je bent dan ook zeker dat de gegevens volgens de Nederlandse richtlijnen worden opgeslagen.

Hoe wordt je website beveiligd?

De host is verantwoordelijk voor het beveiligen van de servers van jouw website, dus zorg ervoor dat je een host kiest die goede beveiligingsmaatregelen heeft getroffen. Dit is vooral belangrijk als je website gevoelige gegevens opslaat, zoals bijvoorbeeld bankgegevens van klanten. Kijk of de host een firewall of malware detectie op hun servers gebruikt, en of ze SSL certificaten aanbieden om er zeker van te zijn dat de gegevens die over je site verstuurd worden veilig en versleuteld blijven.

Controleer ook of de host regelmatig (externe) back-ups maakt van je website. Mocht de website dan toch gehackt worden of er doet zich iets anders voor waardoor de website verloren gaat, dan heb je nog steeds een back-up en zijn je gegevens niet verloren gegaan. Zo kan je website ook snel hersteld worden en terug online worden geplaatst.

Bieden ze een goede klantenservice?

Een goede klantenondersteuning is natuurlijk ook erg belangrijk, zeker als je nog hulp nodig hebt met het opzetten van je website. Bekijk welke opties er beschikbaar zijn, zoals live chat, e-mail of telefonische ondersteuning, en wat de uren zijn waarop je contact kan opnemen. Sommige web hosts bieden 24 uur per dag, 7 dagen op 7 ondersteuning, terwijl andere hosts alleen tijdens de kantooruren beschikbaar zijn. Voordat je een hosting provider kiest, kan je ook de snelheid van de klantendienst testen door ze eens een berichtje te sturen. Dit is een van de beste manieren om te kijken of je goed geholpen wordt en tevreden bent met de service.

Wat zijn de kosten?

Natuurlijk wil je een hosting pakket dat bij je budget past. Veel hosting providers bieden lagere prijzen aan voor hun nieuwe klanten, maar na een bepaalde periode worden de prijzen dan aangepast naar het normale tarief. Ditzelfde geldt voor een domeinnaam registreren, vaak kent de verlenging een hogere prijs dan de initiële registratie.

Zorg er dus voor dat je hiervan op de hoogte bent en deze omschakeling naar een normaal tarief voorziet in je budget. Vergelijk zeker ook de prijzen van de andere pakketten die een web host aanbiedt. De goedkoopste optie is vaak erg interessant, maar als je dan extra functies wilt, betaal je vaak meer hiervoor. Een iets duurder pakket waar deze functies al bij zijn inbegrepen, komt dan misschien goedkoper uit.

Er komt veel kijken bij het kiezen van een hosting provider, en het begint allemaal met te weten wat je juist nodig hebt, zodat je de host kan vinden die het beste bij je past. Lees beoordelingen, maak vergelijkingen en bekijk de voor- en nadelen van verschillende hosts. En hopelijk helpen de bovenstaande vragen ook om jouw ideale provider te vinden!