Ik ontvang nogal eens de vraag wat de impact is van hosting op vindbaarheid in de organische zoekresultaten van Google. In dit artikel zal ik je vertellen waarom goede hosting onontbeerlijk is.
Allereerst, wil je dat de uptime zo goed als 100% is. Dus dat je website te allen tijde bereikbaar is. Niet alleen voor de bezoekers, als bezoekers op een niet werkende website terecht komen drukken ze natuurlijk direct op de ‘terug knop’ van de browser. Die bezoekers ben je kwijt, en het is ook een slechte (eerste) indruk. Maar ook voor zoekmachines is het van belang om zoveel mogelijk websites te tonen die vrijwel altijd online zijn. Want als Google een website prominent in haar zoekresultaten toont die vaak niet te bereiken, dat reflecteert ook terug op Google, de zoekers zullen Google daar enigszins de schuld van geven, en dit kan een reden zijn om over stappen naar een andere zoekmachine. Daar zit Google natuurlijk niet op te wachten.
Het tweede punt is dan, dat Google wil dat het web snel is. Begrijp goed, het kost Google enorm veel geld om het hele internet in kaart te brengen. En Google is een beursgenoteerd Amerikaanse multinational, geen liefdadigheidsorganisatie. Ze willen uiteindelijk zoveel mogelijk winst maken. En trage websites helpt daar bepaald niet mee. Hoe trager websites, hoe langer de crawlers bezig zijn, en dit kost hun dus. Om die reden heeft Google ook laadtijd geïmplementeerd als punt om websites op te beoordelen voor de rangschikking van de organische zoekresultaten (bron).
Er zijn verscheidene (gratis) tools beschikbaar om laadtijd performance te checken en ook inzichten te verkrijgen hoe de website sneller te maken. Natuurlijk heeft Google haar eigen PageSpeed tool, er is Lighthouse binnen de Chrome browser, en als second opinion zou je nog een derde partij kunnen raadplegen mijn favorieten daar zijn webpagetest.org en gtmetrix.com.
Een van de meest belangrijke punten voor Google is de zogenaamde Time to First Byte (TTFB). TTFB meet hoe lang het duurt, de tijd tussen het moment dat een internet gebruiker een verzoek doet om een pagina te bezoeken, tot de eerste byte van de pagina die wordt ontvangen door de browser van de bezoeker. Dit is dus niet hoe lang het duurt voordat de pagina volledig geladen en te gebruiken is. Maar puur de response tijd van de server waar de website op staat, reageert die snel of niet?
Aan TTFB kun je niet zoveel doen qua website optimalisatie, ik zou zeggen dat dit voornamelijk aan de kwaliteit van de hosting ligt. Bij een goedkope host zal de TTFB over het algemeen om te huilen zijn, ik heb gezien soms over de 2 secondes. Daar word Google niet vrolijk van…
Het is lastig om achter de TTFB performance te komen voordat je een hosting pakket besteld hebt. Je weet het eigenlijk pas wanneer je website eenmaal up en running is bij de betreffende host en je een test kunt uitvoeren. Je zou alle klantenbeoordelingen van een host kunnen doornemen bijv. via Google reviews of websites zoals hosting wijzer en specifiek zoeken op TTFB, maar is nogal omslachtig, vandaar dat ik dit lijstje deel.
Goede kwaliteit hosting hoeft niet per se peperduur te zijn. Er zijn zeer goed betaalbare hosts met top TTFB performance. Maar als je kijkt naar de meeste goedkope partijen, dan is goedkoop vaak wel duurkoop eigenlijk uiteindelijk, omdat je website wellicht vaker offline is, technische problemen kent en traag laadt. Beter dan mijns inziens om een paar Euro meer per maand uit te geven daaraan als je website belangrijk voor jouw inkomsten is.
Bij deze een voorgeselecteerd lijstje van hosting partijen die ik kan aanbevelen, met name vanuit uptime en laadtijd performance (en dus zoekmachine optimalisatie) oogpunt, maar ook op andere factoren zoals prijs kwaliteit verhouding, goede support en positieve klantenbeoordelingen:
Naam | URL | Land |
---|---|---|
Beijesweb | Beijesweb | NL |
Managed WordPress Hosting | Managed WordPress Hosting | NL |
Siteplan | Hosting België | BE |
Nomeo | Nomeo | BE |
TransIP | TransIP | NL |
Eervolle vermeldingen:
Beijesweb is een van de weinige NL hosts die momenteel volledige IPv6 en HTTP/2 ondersteuning aanbiedt. Over het belang van IPv6 lees je in dit artikel van SIDN. Daarbij de TTFB score van Beijesweb is zeer indrukwekkend (gemeten middels WebPageTest.org en Google PageSpeed Insights), in de prijsklasse (pakketten zijn zeer betaalbaar) ben ik tot dusver geen betere tegengekomen.
Ramon van Managed WordPress Hosting heeft mij geholpen om pijnpunten (bottlenecks) van mijn eigen website v.w.b. de laadtijd bloot te leggen in duidelijke voor een leek begrijpbare taal. Hier ga ik de komende tijd aan werken. Ook hier bleek mijn website sowieso, reeds zonder de voorgestelde optimalisaties doorgevoerd, beduidend sneller te laden en dus een puike TTFB. Managed WP kent HTTP/2 ondersteuning en is op moment van schrijven bezig met uitrollen IPv6.
Al met al:
wat me bevalt aan zowel Beijes als Managed WP Hosting is de expertise en de persoonlijke service. Bij grote hosting partijen wordt je toch over het algemeen als vee behandeld eigenlijk. Kip zonder kop service. Het is wellicht wat goedkoper (nog geeneens zo heel veel), maar je wordt op servers opgezet die overladen zijn met duizenden sites, support onverschillig en iedere keer weer een ander persoon in plaats van één contactpersoon, waardoor je hele tijd weer je situatie opnieuw moet uitleggen. Zeer storend is dat. En de TTFB is vaak om te huilen omdat je dus met zoveel sites op 1 server staat.
Dit soort persoonlijke service en expertise deling, dat zal je nooit meemaken bij de bekende grote hosting corporaties, daar ben je een nummertje. Ik kan het weten, ik had voorheen zo een 30 hosting accounts bij dat soort partijen zowel in de Benelux als internationaal. Achteraf bezien een onverstandige zet. Ik ben blij dat ik zowel Iwan van Beijesweb en Ramon van Managed WP Hosting ben tegengekomen. Zeer veel opgestoken omtrent hun business, de hosting. Een leerzame ervaring die je anders niet zou hebben indien je voor een standaard hosting bedrijf kiest.