Een vraag die ik zo nu en dan hoor is of de gebruiksvriendelijkheid van een website (UX en UI) impact kan hebben op de vindbaarheid in de organische zoekresultaten van Google (SEO).

Welnu, Google is alle kunstmatige intelligentie ten spijt, op moment van schrijven nog steeds niet in staat om te ‘zien’ zoals wij mensen.

De bekende Amerikaanse SEO specialist AJ Kohn omschrijft het vakgebied SEO, het optimaliseren voor zoekmachines als volgt: behandel de zoekmachine als een blind vijf jarig kind. Hij vernoemde er zelfs een website naar: http://www.blindfiveyearold.com/.

Dat klinkt wat grof wellicht. Maar wat AJ probeert te zeggen is dat zoekmachines nog niet zo volwassen zijn. Dankzij recente innovaties is de leeftijd van de zoekmachine v.w.b. zaken begrijpen wellicht verbeterd van peuter naar puber. Maar de zoekmachine is alsnog blind. Video content bijv. en ook afbeeldingen is voor Google nog lastig te begrijpen wanneer er geen onderschrift of transcript bijkomt.

En idem dito voor het uiterlijk en de werking van je website. Googlebot kan je website niet gebruiken of testen zoals een mens dat zou kunnen doen. Ja ze kunnen metrieken testen en meten zoals de laadtijd. En zaken als zijn de knoppen groot genoeg en staan ze niet te dicht bij elkaar op een mobiel scherm. Maar goede UX en UI gaat verder dan dat. Dat is niet te vatten in test tools.

Maar eigenlijk fungeert het gedrag van de website bezoekers als de ogen van Google.
Google kan namelijk het volgende wel meten.

– Bounce rate

Het percentage mensen dat op je website landt, en verder geen enkele andere pagina ziet, maar terugkeert naar de zoekresultaten. Een slechte UX heeft logischerwijs negatieve impact op de bounce rate.

– Gemiddelde tijd op website

Hoe lang blijven ze rondhangen? Idem, met betere UX en UI zal een bezoeker langer blijven rondhangen doorgaans.

– Taak voltooiing

Stoppen met zoeken na het bezoeken van jouw website? Als het gemakkelijk is voor bezoekers om zijn of haar doel te bereiken op de website door gedegen gebruiksvriendelijk design, dan staken ze de zoekopdracht. En Google ziet dat. Blijkbaar bevredigd jouw website de zoekopdracht. En dus moet jouw webpagina wellicht bovenaan de zoekresultaten staan om de zoeker tijd te besparen.

Enfin, dit is mijn visie omtrent het belang van een goed UX en UI ontwerp op SEO performance.

Schoenmaker hou je bij je leest. Ken ik partijen die je verder kunnen helpen met UX en UI? Ja zeker:

ContactpersoonOndernemingLocatieWebsite
Anne KraakKraakmakendRotterdam, NL Kraakmakend