Vooropgesteld, alle respect aan Pieter Hooghoudt alias Levels die deze gelikte site in de wereld gezet heeft.
Heerlijk om jezelf in te verliezen, lekker spelen met de filters. Als data nerd kun je er echt dagen in verliezen.
Wel wil ik wat kanttekeningen zetten bij het praktische nut van Nomadlist.
Wat is Nomadlist?
Dit is een website die allerlei kwantitatieve en kwalitatieve (subjectieve) datapunten verzamelt en ordent, om zodoende een rangschikking op te stellen van digital nomad bestemmingen.
V.w.b. kwantitatieve data kun je denken aan gerapporteerde internet snelheden, temperatuur Celsius, levensonderhoud kosten, enzovoort.
V.w.b. kwalitatieve ofwel subjectieve data, kun je als digital nomad een review schrijven over een bepaalde bestemming en zodoende je ervaring delen met de gemeenschap.
Wat doet Nomadlist?
Nomadlist helpt digitale nomaden in een notendop om hun volgende bestemming te vinden, mocht je die inspiratie laken…
Daarnaast ontwikkelt Nomadlist allerlei aanverwante zaken. Zo is er nu ook een soort van Tinder voor digital nomads.
Wat kost Nomadlist?
Op moment van schrijven is Nomadlist freemium. Wilt zeggen, tot een bepaalde hoogte is het gratis te gebruiken, je kunt een bepaald aantal pagina’s bezichtigen. Daarna komt er op een gegeven moment een ‘pay wall’ en wordt er gevraagd dat je betaald lid wordt.
Wat kost het om lid te worden? Er is onderscheid tussen een lite en full lidmaatschap. En je kunt eenmalig betalen of een abonnement afnemen. De kosten variëren van ca. 10 Euro per maand of 15 Euro eenmalig tot 30 Euro per maand of 75 eenmalig op moment van schrijven.
Nomadlist kanttekeningen en nadelen
Ga niet blind af op de rangschikking. Ik schrijf dit midden winter, en ik zie dat Berlijn in de top 3 staat. Ik denk dat voor weinigen Berlijn een hele fijne bestemming is, midden in de winter. Cape Town ofwel Kaapstad staat zevende waar op moment van schrijven veel criminaliteit en inflatie is.
London en Timisoara (Roemenië) lijken mij ook niet echt plezante bestemmingen op moment van schrijven.
Bij de reviews zie ik ook beoordelingen van beginnende nomads. Zo lees ik veel negatieve ervaringen over Cebu, wat ikzelf een fijne bestemming vindt. Sterker nog ik heb er drie jaar gewoond.
Nomadlist de kosten waard?
Voor mij persoonlijk niet. Ik praat liever old school met gelijkgezinden. De beste bestemmingen heb ik ontdekt door te praten met andere digital nomads in real life. En boots on the ground, dus ‘gewoon’ afreizen naar een plek en testen voor een maand. Boek een flexibele vlucht en een Airbnb en kijk hoe het bevalt. Je kunt nog zoveel data en ervaringen voor handen hebben. Aan het einde van de dag gaat het erom dat jij het naar je zin hebt.
Ik zou dus zeker niet de knip trekken voor het rangschikking gedeelte of de data. Maar Nomadlist is meer dan puur een rangschikking tool. Het is een gemeenschap. Ze organiseren eveneens evenementen (alleen voor leden), er is een levendig forum. Voor netwerken kan het dus wel degelijk de kosten waard zijn. Maar dit moet je zelf afwegen dat kan ik niet voor je doen.
Nomadlist alternatieven
Persoonlijk heb ik niet zoveel behoefte om naar digital nomad hotspots af te reizen en andere nomads op te zoeken. In het begin heb ik dat wel gedaan. Zo heb ik bijv. de Dynamite Circle evenement aangedaan in 2013 in Bangkok (DC BKK). Interessante mensen ontmoet moet ik toegeven. Dynamite Circle is overigens van Tropical MBA, dat staat los van Nomadlist. Enfin, ben je dus op zoek naar een besloten gemeenschap van locatie onafhankelijke ondernemers dan kun je vandaag de dag kiezen tussen Tropical MBA en Nomadlist.
Er zijn an sich ook wel open Facebook groepen die gratis zijn om lid van te worden. Maar de kwaliteit is vaak laag. Niet echt geschikt om te netwerken dus. Een verspilling van tijd mijns inziens.