Video en laadtijd: het beste van beide werelden combineren doe je zó

Het verbeteren van de laadsnelheid van webpagina’s is een van de meest beproefde manieren om conversies te verbeteren en verkoop te genereren.

Volgens een Google-rapport verlaat iets meer dan de helft van alle mobiele gebruikers websites die er langer dan drie seconden over doen om te laden.

De overgrote meerderheid van webpagina’s online vandaag verliezen meer dan de helft(!) van hun potentiële leads omdat ze niet snel genoeg laden. SEO-experts weten al geruime tijd dat de laadsnelheid van pagina’s een belangrijke rangschikking factor is in het zoekalgoritme van Google. Dat is al vele jaren zo.

Aan de andere kant, horen we ook steeds meer de laatste jaren over het belang van video. We consumeren steeds meer video content, en negen van de tien ondervraagde, verlangt meer video inhoud te zien van de bedrijven en merken die ze volgen (bron). Om die reden is een promotievideo laten maken iets dat op de to do lijst staat van menig MKB.

Dat brengt organisaties een beetje in een spagaat. Want video’s zouden doorgaans vrij zwaar voor de laadtijd zijn. Dus de vraag rijst: vertragen embedded video’s de laadtijd van pagina’s daadwerkelijk aanzienlijk? Hier is het korte antwoord: Het hangt ervan af.

Het is een feit dat er vele manieren zijn om video’s op een webpagina in te sluiten. De manier waarop je dit doet, heeft een grote invloed op de laadtijd van de webpagina.

Hier volgen enkele voorbeelden van de verschillende manieren waarop je vandaag de dag een video kunt insluiten op een webpagina:

– Self-hosted: hierbij zou je de volledige video rechtstreeks op de webpagina plaatsen.

– Embeds: denk aan YouTube of Vimeo bijvoorbeeld

– Aangepaste videohosting: het hosten van video’s op een speciaal gebouwd platform. Denk aan Wistia.

Elk van deze drie opties heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Zelf gehoste video’s zijn eigenlijk vrijwel altijd een ramp v.w.b. de laadtijd.  Ze dwingen in wezen elke gebruiker om de video rechtstreeks van de website server te laden.

Embedded video’s zullen zeker sneller werken dan zelf gehoste video’s. Maar bijv. YouTube is echter al te bereid om in te boeten aan snelheid om advertenties te kunnen tonen.

YouTube zal je website belasten. Het doet dit met onnodige scripts die worden uitgevoerd door advertentie-verzadigde video-inhoud en het verzamelen van gegevens over je gebruikers. Het belangrijkste nadeel is dat het probeert ze weg te lokken van je site en naar YouTube.com te gaan. Wanneer de video gepauzeerd wordt of afgelopen is, kunnen er of advertenties getoond worden, of video’s van derde partijen.

Aangepaste videohosting kan je een optimaal evenwicht bieden tussen laadprestaties van de pagina en marketingfuncties. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle video hosting providers dat optimaal invullen. Sommigen zullen inzetten op snelheid, terwijl anderen hetzelfde compromis zullen maken als YouTube doet. Het enige verschil zal zijn dat ze hun marketinggegevens met je delen (iets wat YouTube niet doet).

Afweging om te maken: zichtbaarheid versus laadtijd

Hoewel YouTube een gratis en gemakkelijke manier biedt om video-inhoud op websites te krijgen, zal het je website belasten en de resulterende inzichten voor zichzelf houden. Andere videohostingproviders zullen hun eigen technologie gebruiken om vergelijkbare resultaten te bereiken.

Een videohostingplatform zoals Wistia dat gegevens over gebruikers verzamelt, zal je belangrijke dingen kunnen vertellen. Je zult weten waar de kijkers zich geografisch bevinden, of welke delen van de video-inhoud de meeste engagement genereren.

Je kunt veel over je publiek te weten komen door dit soort gegevens te gebruiken om nieuwe, zeer gerichte video’s te ontwikkelen. Een video productie bedrijf kan hier ook in assisteren.

YouTube verzamelt dit soort gegevens ook, maar geeft de meest waardevolle inzichten niet door aan zijn contentmakers. In plaats daarvan richt het zich op het zo veel mogelijk te gelde maken van de inhoud door middel van advertenties. Het resultaat is dat jouw merk uiteindelijk reclame maakt voor de sponsors van YouTube. Je hebt minimale controle over wie die adverteerders zijn of hoe hun berichtgeving jouw gebruikers beïnvloedt. Wanneer het aankomt op branding en merkbeleving is YouTube dus een slechte keuze.

Toch zijn er manieren om de laadtijd van pagina’s voor ingesloten YouTube-video’s te versnellen. Lazy loading is een van de populairste strategieën die tegenwoordig in gebruik is. Het geeft de webbrowsers van gebruikers de opdracht om alleen het deel van de webpagina te laden dat momenteel op het scherm wordt weergegeven. Al het andere wordt later geladen, wanneer (of als) de gebruiker besluit verder te scrollen. Verder, is het sowieso zaak om kwalitatieve hosting af te nemen. Dat kan e.e.a. compenseren. Zodoende kan de mate waarmee YouTube embeds de laadtijd schaden aanzienlijk teruggebracht worden.

Als je optimale laadtijden voor webpagina’s wilt, is Vimeo de beste keuze volgens dit onderzoek van WP Rocket, op de voet gevolgd door Wistia, en dan op ruime afstand YouTube. Wat je ook doet, kies niet voor DailyMotion, want de laadtijden daarmee zijn dramatisch in vergelijking met de andere oplossingen. Nu moet gezegd worden, de laatste keer dat ik een DailyMotion embed zag op een Nederlandse website kan ik me niet heugen.

V.w.b. online vindbaarheid en zichtbaarheid, dient wel gesteld te worden dat YouTube koning is. YouTube is eigendom van Google. En neem daarbij in ogenschouw, dat Google de nummer 1 zoekmachine van het web is qua bezoek en gebruik, en YouTube (want dat is ook een zoekmachine, alleen dan voor een ander soort content) is de tweede grootste zoekmachine.

Je ziet ook steeds vaker YouTube video’s in de reguliere organische Google zoekresultaten.

Voorbeeld YouTube video in Google zoekresultaten

Met name voor zoekopdrachten die enigszins visueel ingesteld zijn, denk aan recepten, maar ook de hobby en doe het zelf sfeer. Wanneer je een “how-to” of “unboxing” video maakt over jouw product of dienst en dit plaatst op YouTube kun je een enorm bereik behalen.

Je geniet door de keuze voor YouTube van dubbele kansen op blootstelling. Niet alleen binnen het YouTube ecosysteem. Maar ook binnen reguliere Google zoekresultaten. De kans dat een Vimeo video hoog in de Google zoekresultaten komt, is te tellen op een hand. Dat is zeer onwaarschijnlijk.
Daarbij trekt Vimeo maar een klein publiek direct verkeer aan t.o.v. YouTube.

Dus dat is een belangrijke afweging om te maken: snelheid of zichtbaarheid? Voor vindbaarheid kun je simpelweg niet om YouTube heen. Maar voor performance en branding zou Vimeo een betere keuze zijn. Wil je zoveel mogelijk marketinginzichten verkrijgen, de branding volledig in eigen hand houden en slimme integraties met andere facetten van de onderneming zoals CRM? Dan kan Wistia een optie zijn.

Al met al, is het anno nu goed mogelijk om video op te nemen in je website of blog zonder er merkbaar op achteruit te gaan qua laadtijd. Een bedrijfsfilm laten maken en embedden op de website hoef je omwille van performance zeker niet meer te laten. Dit kan zonder schuldgevoel.