Je hebt het besluit genomen om een bedrijfsfilm te laten maken of je hebt er al een. Vraag twee is dan: hoe zorg je dat deze op het netvlies komt van potentiële klanten? SEO is niet alleen relevant voor reguliere webpagina tekst inhoud, maar zeer zeker ook voor video content. In dit artikel bespreek ik de factoren om op te letten en overwegingen om rekening mee te houden.
Waar host je de video?
Allereerst waar plaats je de video? Op je eigen bedrijfswebsite sowieso, nogal wiedes. Maar welk video hosting platform. Meest voor de hand ligt YouTube. Iedereen is hier wel bekend mee. Maar is dat ook SEO-technisch de meest verstandige keuze? Ja. Dat is zo. En wel hierom, YouTube is eigendom van Google. En YouTube is de tweede meest gebruikte zoekmachine van het web. YouTube heeft immers ook een zoekfunctie. Veel mensen hebben de YouTube app geïnstalleerd staan op de telefoon. De kans op direct verkeer uit YouTube is aanzienlijk groter t.o.v. andere minder gebruikte video platformen.
Daarbij is het zo dat omdat YouTube dus van Google is. Bij zoekopdrachten die visueel ingesteld zijn, zal Google prominent boven de organische zoekresultaten een sectie tonen met video’s.
Indien er redenen zijn om actief te zijn op andere kanalen zoals Vimeo, Wistia of Dailymotion, dan kan het geen kwaad om daar de video tevens te uploaden. Bijv. sommige bedrijven prefereren Vimeo omdat deze betere privacy kent, meer controle en mogelijkheden tot branding personalisatie en een reputatie heeft voor betere kwaliteit video’s.
Het vervelende aan YouTube is dat YouTube kijkers zo lang mogelijk in haar eco-systeem wilt houden. O.a. door aanbevolen video’s van andere partijen te tonen e.d. Om nog maar te zwijgen over de vele advertenties. Indien dit een dealbreaker is voor jouw organisatie dan zijn Wistia en Vimeo een betere keuze. Een ander voordeel van Wistia bijv. is dat je e-mailadressen kunt verzamelen van kijkers en direct integreren met het CRM systeem.
Wat is belangrijk voor YouTube SEO?
De titel van de video is cruciaal net zoals de title tag bij een regulier HTML web document.
Dus bijv. “Boekhouden voor Beginners inclusief belastingtips” lijkt mij persoonlijk een goede titel, bevat zoekwoorden zoals ‘boekhouden voor beginners’ en spoort ook aan om te klikken want we willen allemaal wel belastingtips om te besparen.
Schrijf bij iedere video een unieke beschrijving. Dit hoeft geen boekwerk te zijn. Maar enige beschrijvende tekst is aan te bevelen. Vergeet niet dat zoekmachines, in principe blind zijn. Zij kunnen een video niet ‘zien’. Het is dus zaak om een beschrijving te verzorgen die de lading goed dekt. Evt. zaken die handig zijn voor kijkers zoals links om naar specifieke sub thema’s in de video te springen.
Belangrijk alvorens het uploaden van de video is de bestandsnaam. Niet CANONXA11-^DS$65sd.mp4, maar zoekwoord.mp4.
Of in dit geval boekhouden-tutorial.mp4.
Dit kun je naderhand niet meer aanpassen, dus let goed op al voor het plaatsen van de video.
YouTube prefereert hoge kwaliteit video’s. Ga dus altijd minstens voor HD kwaliteit.
Erg belangrijk binnen YouTube zoekresultaten rangschikkingen zijn de gebruikerssignalen. Deze zijn in principe buiten je invloedssfeer. Behalve dan een zo kwalitatief en boeiend mogelijke video te maken. Het gaat dan om duimpjes omhoog/omlaag, aantal commentaren. Maar met name kijken mensen de video af? Google/YouTube kan nauwkeurig meten of mensen de video interessant vinden. Indien het merendeel van de kijkers afhaakt na een halve minuut dan is dat geen positief signaal. Google ziet het liefst dat mensen zo lang mogelijk binnen het YouTube eco-systeem blijven hangen. Als je YouTube hierin kan ondersteunen, door interessante boeiende inhoud te uploaden, zullen zij jou belonen door de video hoger te plaatsen in zoekresultaten.
Wat ten slotte nog kan helpen zijn embeds. Maar dit ligt in principe ook buiten je cirkel van invloed. Wat is een embed? Dat is wanneer een webpagina een video opneemt in haar inhoud. Je kunt de code om de video in te sluiten uit YouTube en ook andere video platformen halen.
Sowieso is het aan te bevelen om de bedrijfsfilm die je zojuist gemaakt hebt te embedden op je eigen website. Maar nog beter als andere websites in je branche het zo interessante content vinden dat zij deze ook opnemen in een van hun blogartikelen.
Hoe zit het met Wistia en Vimeo optimalisatie?
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Vimeo en Dailymotion optimalisatie vrijwel geen zin heeft. Maar goed, baat het niet dan schaadt het niet. Ook hier kun je rekening houden met de bestandsnaam, de titel van de video, enzovoort.
Idem voor Vimeo, de kans is vrij klein dat een Vimeo video hoog in de Google zoekresultaten komt. Alleen wellicht als de zoekopdracht zeer visueel ingesteld is en er echt geen acceptabel alternatief voor handen is op YouTube.
Het is wel zo dat je binnen Vimeo en Dailymotion vrij gemakkelijk hoog zult rangschikken gezien de lagere competitie. Al zijn de views er daar ook naar.
– Dailymotion:
– Vimeo:
Het is beduidend gemakkelijker om hier tussen te komen. Maar goed, heel veel exposure zal het je bedrijf niet gaan opleveren.
Hoe zit het met duplicate content tussen video platformen?
Hoewel Vimeo video’s amper rangschikken in Google, indexeren ze wel degelijk. Dus indien je een video die je reeds op YouTube geplaatst hebt, ook plaatst op Vimeo, dan zou je idealiter een unieke beschrijving onder de video schrijven omdat het anders duplicate content zou zijn. Maar goed, aangezien Vimeo toch zo slecht rangschikt in Google is dit wellicht geen ramp. Mijn advies zou zijn om eerst op YouTube te plaatsen. Een week of twee te wachten. En dan evt. doorplaatsen op Vimeo en/of Dailymotion.