Bij vrijwel al mijn klanten die op WordPress zitten, staat deze plugin reeds geïnstalleerd: de Yoast WordPress SEO plugin.

En niet zonder reden. De basis versie, die gratis en vrijblijvend is, is prima. Afdoende voor mij als SEO specialist om alles te doen wat ik wil doen.

Ik heb nooit reden gezien om over te gaan tot de premium versie. Deze heeft geen functies die ik verheffend vind.

Hoewel ik blij ben met de Yoast SEO plugin, immers kijk nooit een gegeven paard in de bek. Is er ook een zoals de Engelsen zeggen pet peeve, een punt waar ik me op wederkerende basis enorm aan erger, en dat zijn de groene bolletjes zoals ze heten in de volksmond.

Groene bolletjes in Yoast: de heilige graal van SEO?

Laten we gelijk even met de deur in huis vallen: NEE!

Ik spreek uit ervaring. Ik heb blogartikelen gelanceerd die overal vuurrood oplichten en alsnog als een tierelier scoren in Google. En vice versa, alle best practices zijn volgens het boekje netjes gevolgd, en het artikel komt totaal niet van de grond.

De groene bolletjes, en met name de leesbaarheid score zeggen helemaal niets, zijn flauwekul en leiden tot vele uren bezigheidstherapie.

Jij als ondernemer kunt je beter bezig houden met je werk. En jouw online marketing partner, die heeft eveneens betere dingen te doen. Als jij budget te veel hebt, dan kun je je SEO specialist alles groen doen laten oplichten. Maar verwacht er geen grote verbetering in, in SEO performance. Dit zijn factureerbare uren, voor activiteiten die waarschijnlijk geen zoden aan de dijk gaan zetten. Kun je ook wel bezigheidstherapie noemen. Dit wil ik jullie voorkomen.

Waar wel op letten bij Yoast?

De limieten van de title (tag) en de meta description dienen wel in acht genomen te worden idealiter. Ga je hier overheen, geen man overboord. Maar dan worden je titels en beschrijvingen in de zoekresultaten afgekapt. Dit ziet er enigszins slordig uit. En kan daarmee leiden tot verminderde doorklik (CTR).

De title tag limiet op moment van schrijven is ca. 60 karakters spaties inbegrepen. Om veilig te zijn kun je 55 hanteren. De meta beschrijving ca. 155, en als veiligheidsmarge kun je 150 aanhouden. Het fijne aan de Yoast plugin is dat je direct ziet of je meta data te kort of te lang is. Je kunt dit zelf ook wel handmatig in Microsoft Word bijv. maar voor velen zal dit ‘gedoe’ zijn.

Yoast SEO plugin beoordeling

Yes! Dankjewel Joost de Valk (de developer achter Yoast)

Andere voordelen van Yoast

Het is een fluitje van een cent om Google Search Console te installeren, wat echt een must is voor SEO. Je kunt de verificatie code van Search Console gemakkelijk in Yoast invoeren.

Verder kun je heel eenvoudig bepaalde delen van de website die totaal niet belangrijk zijn voor organische vindbaarheid op noindex zetten. Dat betekent dat je aan Google aangeeft dat je deze secties niet wilt laten opnemen in de Google index. Google zal dat waarderen. Waarom? Het web crawlen kost de zoekmachine gigant enorm veel geld. Als jij hun workload wat kan verlichten, vinden zij sympathiek van jou als website beheerder.

Secties van de website die doorgaans nul komma nul toegevoegde waarde kennen:

Blog archief pagina’s
Media bijlage pagina’s
Tag en categorie (taxonomie) pagina’s

Let wel, ga hier niet zomaar aanzitten als leek. Laat een SEO specialist ernaar kijken of de betreffende sectie van je website daadwerkelijk geen toevoegde waarde kent voor de SEO performance van jouw website.

En ten slotte, maakt Yoast automatisch een XML sitemap aan, wat ook uitermate essentieel is voor vindbaarheid naar mijn bescheiden mening. Pro tip: laat Google weten, middels Search Console, waar zij de XML sitemap kunnen vinden. Dit is belangrijk, naar mijn ervaring, als de sitemap op correcte wijze ingesteld staat daar, dan worden nieuwe pagina’s van de website sneller opgenomen in Google haar index.

Dus al met al, Yoast is een fantastische kosteloze plugin voor WordPress SEO. Maar vertil je niet aan de stoplicht bolletjes!

Yoast alternatieven

Toch niet zo een fan van Yoast? Een andere vergelijkbare tool waar ik veel mee werk is SEOPress. Een prima alternatief. Ik ben met name onder de indruk van de vele mogelijkheden tot schema.org/structured data.