De beste digital nomad training is geen digital nomad training. Als ik voor mijzelf spreek, dan is het zijn van een digital nomad volledig ‘self-taught’. Net als SEO marketing is het digitale nomadenschap iets dat moeilijk te vatten is met het academische stramien. Wat van nature log en traag is. Zodra een digital nomad cursus, opleiding, workshop of training af is, is deze alweer verouderd. Denk bijv. aan de coronavirus crisis. Dit heeft natuurlijk ook een enorme impact gehad op de digitale nomaden gemeenschap en geen training kon of kan hier rekening mee houden.

Maar wat heb je dan wel nodig om digital nomad te worden?

Het meest cruciaal is een locatie onafhankelijke inkomensstroom. Je kunt digital nomad zijn op spaarcenten. Maar die zullen toch uiteindelijk opraken. Zo goedkoop is deze levenswijze nu ook weer niet. Als ik de zogenaamde Pareto regel zou toepassen op digital nomad worden, zou ik dus zeggen dat 80% is het behalen van een verdienste die je onafhankelijk van je locatie behaalt.

Er zijn verschillende voor de hand liggende (en juist minder voor de hand liggende) beroepen, deze heb ik beschreven in dit artikel.

De resterende 20% van een digitale nomade worden mijns inziens bestaan uit de volgende obstakels:

BRP (inschrijving gemeente Nederland handhaven wel/niet)
KvK inschrijving (indien je zaken blijft doen in Nederland is dit onontbeerlijk)
Belasting (waar draag je belasting af?)
Verzekeringen (zorg en reisverzekering)

Gelukkig komen er niet alleen saaie, vervelende en frustrerende administratieve obstakels kijken bij het worden van een digital nomad. Er zijn ook een handvol gereedschappen om het je juist makkelijker te maken:

Tools (nuttige software en apps om de locatie te overbruggen tussen jou en de werkgever)
Telefonie (telefonische bereikbaarheid vanuit het buitenland optimaliseren. Update 2020: gezien de coronavirus crisis omarmen steeds meer Nederlandse bedrijven beeldbellen via Skype/Zoom/Microsoft Teams/Google Meet/Whereby. Om die redenen is een VoIP oplossing met Nederlands telefoonnummer niet strikt noodzakelijk meer).

Dan het echt leuke onderdeel. Een bestemming vinden. Dat is vrij makkelijk met Nomadlist. Zo kun je filteren op jouw eisen voor een bestemming. Is het LGBHT-vriendelijk? Is het er momenteel korte broeken weer? Dan de accommodatie. Daarvoor gebruik ikzelf Airbnb. Ik filter op ‘laptop vriendelijke werkplek’ en ‘Wifi’. Ik heb daarbij een Chrome plugin geïnstalleerd die mij in staat stelt om meerdere woorden te zoeken en highlighten in de reviews. Erg belangrijk voor mij is dat voorgaande gasten aangeven dat het internet inderdaad dik in orde was. Indien ik hier negatieve berichten over lees zal ik een accommodatie onder geen beding boeken. En of het stil is. Ik wil goed kunnen slapen. Indien ik bijvoorbeeld zou zoeken naar een stille slaapplek in Mexico-stad, wat makkelijker gezegd is dan gedaan dan zou ik aan de plugin ook zeker de woorden ‘quiet’ ‘noise’ en ‘ruido’ (Spaans voor herrie) toevoegen, aangezien de meeste reviews in Engels en Spaans zullen zijn.

In principe is bovenstaande geheel kosteloos te realiseren aan de hand van de tips gegeven in de artikelen. Je hebt dus geen digital nomad training nodig per se. Zodoende kun je veel geld besparen. En mijn praktijkervaring is dat beginnende digitale nomaden weinig uit te geven hebben dus elke besparing is er weer eentje en mooi meegenomen.