Ik vind de digital nomad industrie een flauwekul en gebakken lucht industrie. Waarom? Het is geen hogere wiskunde hoe een digitale nomade te worden. Helaas is er nu een hele industrie ontstaan met digital nomad coaches, beurzen & workshops, e-books en fysieke boeken, cruises zelfs omtrent de digitale nomaden. Eigenlijk mensen die geld verdienen en digital nomad zijn geworden door andere mensen te onderwijzen hoe een digital nomad worden. Ik heb er an sich niets op tegen natuurlijk, indien je zo een workshop of boek leuk vindt om te consumeren (of juist te geven), helemaal prima natuurlijk. Maar strikt noodzakelijk is het zeker niet. Sterker nog persoonlijk vind ik het alleen maar tijdverspilling, en het houdt je weg van de zaken die echt belangrijk zijn, en die je alleen zelf kunt regelen. Niemand kan je daarmee helpen.
Het is heel simpel. Voor mij is 80% van het digitale nomade worden, is een locatie onafhankelijke geldstroom. Ik ben nu al ca. 10 jaar actief als ‘digital nomad’ zijnde en dat was en is het meest belangrijke. Indien je reist op spaargeld: na een poos is dat toch op, dus je zult een manier moeten vinden om inkomsten te verwerven onafhankelijk van waar je op het moment verblijft.
Er zijn verschillende voor de hand liggende (en juist minder voor de hand liggende) beroepen, deze heb ik beschreven in dit artikel.
De resterende 20% van een digitale nomade worden mijns inziens bestaan uit de volgende obstakels:
– BRP (inschrijving gemeente Nederland handhaven wel/niet)
– AOW (verwant aan BRP, indien je kiest om jezelf uit te schrijven loop je AOW mis per jaar)
– KvK inschrijving (idem, wanneer men uitschrijft uit Nederland, moet men vaak ook uit de KvK uitschrijven)
– Belasting (waar draag je belasting af?)
– Verzekeringen (zorg en reisverzekering)
Gelukkig komen er niet alleen saaie, vervelende en frustrerende administratieve obstakels kijken bij het worden van een digital nomad. Er zijn ook een handvol gereedschappen om het je juist makkelijker te maken:
– Tools (nuttige software en apps om de locatie te overbruggen tussen jou en de werkgever)
– Telefonie (telefonische bereikbaarheid vanuit het buitenland optimaliseren)
Aantekening: sommige van de beschreven tools en telecom diensten kosten geld. Goed om te weten: strikt noodzakelijk zijn deze niet, en er is altijd wel een gratis alternatief voor handen.
Ik heb artikelen geschreven over al deze onderwerpen die je kosteloos en vrijblijvend tot je kunt nemen en niet meer dan 5 – 10 minuten van je tijd in beslag nemen. Wat je in ieder geval niet nodig hebt, zijn betaalde cursussen, e-books en consulten van ‘digitale nomade coaches’.
Veel succes!