Wij Nederlanders willen alles altijd zo voordelig mogelijk. En geef eens ongelijk, waarom zou je te veel willen betalen? Voor simpele goederen uit een supermarkt die je makkelijk kunt vergelijken is dit inzichtelijk, eenvoudig en dus een no brainer om te doen.

Maar voor zoiets complex als zoekmachine optimalisatie, zal je toch echt wat verder moeten kijken dan je neus lang is. Je kunt hier niet appels met appels vergelijken.

In de eerste plaats, werkt de zoekmachine optimalisatie dienst überhaupt? Op een website zoals Fiverr kun je SEO pakketten bestellen van zo een 5 Amerikaanse Dollars per stuk. Dat is uitermate goedkoop natuurlijk. Maar ik kan je nu al verklappen, ook al bestel je tien van dat soort pakketten, je website zal geen stap vooruitkomen in de zoekresultaten van Google. Dit zijn oppervlakkige geautomatiseerde ‘spam’ werkzaamheden, die Google haat. Google heeft de slimste ingenieurs ingehuurd om een zoekmachine algoritme te schrijven. Denk je niet dat ze dit soort SEO manipulatie makkelijk kunnen doorzien en negeren (retorische vraag)? Er is zelfs een aanzienlijke kans dat je jezelf met zo een SEO pakket in de voet schiet, want Google heeft nog steeds algoritmes in werking die websites bestraffen die op dergelijke wijze trachten de zoekresultaten naar eigen hand te zetten.

Aan de andere kant heb je traditionele SEO bureaus. Dit zijn formele organisaties, met een kantoor in de binnenstad of een prominente plaats, tientallen medewerkers gekleed in pak, allerlei opsmuk. Hier zal je zeker geen goedkope zoekmachine optimalisatie vinden. Je betaald voor alle franjes van het SEO bureau en zij keren zichzelf zeker ook een royaal uurtarief uit.

Okay, maar wat dan wél? Mijns inziens de enigste realistische opties die je hebt voor goedkope doch effectieve zoekmachine optimalisatie zijn deze:

1. DIY (zelf leren en uitvoeren)
2. Een freelance SEO specialist inzetten

SEO lijkt wellicht hogere wiskunde voor beginners, maar is het zeker niet. Net zoals de boekhouding bijvoorbeeld is het prima te leren en zelf uit te voeren. Het kost alleen wel wat tijd en energie. Er zijn op het web vandaag de dag meer dan voldoende gratis hulpbronnen beschikbaar die je hierbij assisteren. Ook sommige tools zijn gratis te gebruiken in freemium model zoals bijv. Screaming Frog voor technische analyses en Ubersuggest van Neil Patel is zelfs helemaal gratis, en prima voor zoekwoorden onderzoek. De meeste tools kennen ook YouTube tutorials zodat je makkelijk stapje voor stapje kunt oefenen.

Anderzijds zou je kunnen overwegen om een ZZP SEO professional in de arm te nemen. Deze werken vanuit huis of in sommige gevallen zelfs vanuit een land met lagere levensonderhoud kosten als digitale nomade zijnde. Dit soort professionals kunnen daardoor uitermate scherpe uurtarieven hanteren. Voordat je opmerkt, dit verhaal is wel heel erg ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’. Ondergetekende is inderdaad zo een freelance specialist. Maar er zijn ook zeker concullega’s die ik kan aanbevelen, zie dit lijstje. Anderzijds kun je je geluk beproeven op freelance platformen zoals Upwork.com. Je zult zien dat de kosten voor samenwerken met professionals op deze wijze alleszins meevalt. Zeker in acht nemend de expertise die dit soort specialisten met zich mee brengen. Wellicht is dit wat duurder dan een SEO pakket via een website als Fiverr, maar je hebt er daadwerkelijk wat aan.