Een digital nomad is een professional die internet technologie inzet om te wonen en werken van waar deze persoon maar wilt.
Een digital nomad, de definitie bestaat uit twee onderdelen, het digitale, dus de digital nomad verdient de kost digitaal via een beroep dat via het web uit te voeren is. En het nomade aspect, de digital nomad is altijd on the move als het ware en verblijft nooit lang op dezelfde locatie.
Een digital nomad verschilt van bijvoorbeeld een expat in dat een expat over het algemeen op 1 vaste plek werkt en verblijft in het buitenland voor langere periode. Een expat doet niet per se digitaal werk.
Deze lifestyle is ongeveer rond 2007 tot stand gekomen dankzij de publicatie van het boek The 4-Hour Workweek, het beroemde boek van pionier Tim Ferriss. Toen bestond de term ‘digital nomad’ nog geeneens. Wanneer dat precies in zwang is gekomen, meer in de jaren 10 van de 21ste eeuw. Er zijn dus nog geen mensen die al zijn of haar hele leven nomad zijn. Er zijn een redelijk aantal nomads van 40+ zeer zeker, ik heb ze ontmoet tijdens mijn reizen, maar het aantal bejaarde digital nomads die kun je tellen op de hand van iemand die in een houtzagerij werkt; het is te verwaarlozen tot nihil.
Wat is meest typisch? Het vaakst zie je toch relatief jonge professionals, online marketeers, webdesigners en tekstschrijvers die voor zichzelf begonnen zijn (ZZP, freelance) en de regio Zuidoost-Azië rond hoppen. Dat is mijns inziens het meest voorkomend in de praktijk.
Maar al met al zijn er tegenwoordig, digitale nomaden van beide geslachten, van tieners tot 40+, van de Filipijnen tot en met Chili. En er zijn ook minder voor de hand liggende beroepen om de kost te verdienen.
Digitale nomaden krijgen te maken met de volgende hordes.
– BRP (inschrijving gemeente Nederland handhaven wel/niet)
– Pensioen (verwant aan BRP, indien je kiest om jezelf uit te schrijven loop je AOW mis per jaar)
– Belasting (waar draag je belasting af?)
– Verzekeringen (zorg en reisverzekering)
En digital nomads maken vaak gebruik van de volgende hulpmiddelen.
– Tools (nuttige software en apps om de locatie te overbruggen tussen jou en de werkgever)
– Telefonie (telefonische bereikbaarheid vanuit het buitenland optimaliseren)
Digital nomads worden soms enigszins cynisch omschreven als verheerlijkte ICT backpackers en soms zelfs als de nieuwe kolonisten. Dat is mijns inziens niet het geval en een onjuiste weerspiegeling.