Enigszins bekend in de SEO gemeenschap is het onderzoek en artikel van de beruchte Britse SEO expert Matthew Woodward over de link databases van Ahrefs en Majestic. In een notendop: Ahrefs is met afstand de beste link database.

Dat is leuk en aardig. Maar is dit ook van toepassing voor de Nederlandstalige markt? De studies verricht tot dusver kijken hoofdzakelijk naar de Engelstalige deel van het web.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik onderteken Matthew zijn bevindingen. Naar mijn onderzoek en tevens praktijkervaring is het ook zo dat Ahrefs valt te prefereren voor Google.nl en Google.be. Al is Majestic ook een prima keuze.

Het fijne aan Ahrefs is echter dat het meer is dan een link onderzoek tool. Ahrefs is tevens een zoekwoorden onderzoek tool, kent een technische audit functie. Ahrefs is een alles-in-een SEO Zwitsers zakmes, daar waar je met Majestic eerlijk gezegd alleen maar linkprofielen kunt bestuderen. Majestic is beduidend goedkoper dan Ahrefs. Maar als online marketeer zal je zeker niet genoeg hebben aan louter Majestic voor je dagelijkse werkzaamheden.

En Moz dan? Dat is toch ook een inclusief SEO pakket van verschillende tools? Ja dat klopt. Maar Moz heeft echt de boot gemist. Al helemaal in Nederland. Begrijp me goed, ik houd van Moz, ze hebben fantastische educatieve blogartikelen en video’s. Met name toen Rand Fishkin nog het boegbeeld was. Maar ik ga geen tool afnemen omdat een bedrijf zo sympathiek is of zulke goede content deelt. Aan het einde van de dag, kijk ik als nuchtere Nederlander hoofdzakelijk naar het nut en effectiviteit van de tool set. Daar gaat het om. Niet allerlei randzaken. Keer op keer vond ik de link database van Moz voor SEO Nederland teleurstellend. En de zoekwoorden onderzoek functie vind ik ook minder fijn dan Ahrefs.

Al met al, als iemand een pistool op mijn hoofd zou zetten (excuses voor de lugubere beeldspraak), en zou dwingen dat ik maar 1 tool mag gebruiken vanaf nu, dan zou ik altijd kiezen voor Ahrefs. Ahrefs is niet goedkoop, het kost zo 100 Euro per maand voor het goedkoopste abonnement. Maar goed, kost wat, maar dan heb je ook wat.