Er is de laatste jaren nogal een wildgroei geweest aan zoekmachine optimalisatie bureaus. De reden is simpel, de drempel om er eentje te starten is uitermate laag. Iedereen mag zichzelf een zoekmachine optimalisatie bureau noemen. Dit is geen beschermd vakgebied zoals de advocatuur of de medische wereld. Je zou vandaag nog een domeinnaam vast kunnen leggen en mensen lastig kunnen vallen via de e-mail met de promotie van zoekmachine optimalisatie diensten. Enfin, er zijn dus heel wat incompetente en zelfs malafide zoekmachine optimalisatie bureaus hier in Nederland. Die wil je vermijden.

Sowieso bureaus, over het algemeen het type werk dat zijn doen is niet je-van-het. Zoekmachine optimalisatie bureaus zijn vaak helaas fabrieken, die lopende band werk leveren. In het verleden in de jaren 90 en de jaren 00 werkte dit wellicht prima. Maar tegenwoordig is SEO zo complex dat eigenlijk maatwerk en persoonlijke aandacht van een professional onontbeerlijk is. Bij een zoekmachine optimalisatie bureau ben je toch meer een nummertje.

Wat je wél wilt is een SEO professional die zich vastbijt in jouw website en alles binnen zijn of haar macht in werking zet om jouw website bovenaan Google te krijgen voor de beoogde zoektermen. Probleem: dit kost veel tijd en energie en als eenpitter heb je dan beperkte capaciteit. Om die reden las ikzelf geregeld een klantenstop in. Het kan dus zijn dat ik jou op korte – medium lange termijn niet verder kan helpen. De eerste volgende vraag die ik dan doorgaans ontvang is, zijn er partijen die je kunt aanraden? Ja zeker, hierbij deel ik een overzicht van zoekmachine optimalisatie experts die je verder kunnen helpen:

NaamOndernemingLandWebsite
René Greve
René Greve
NL Renegreve.nl
Hans KeerenQonvertNL Qonvert.com
Rutger SteenbergenSEO ZwolleNL SEOZwolle.nl
Bert van der MeerVDMmarketingNLVdmmarketing.nl
Daniël GruppenPuurwebNLPuurweb.nl
Nathan VeenstraOptimus OnlineNLOptimus Online
Kim PittoorsNethitNLNethit.nl
Michiel BrandTekstmeesterNLTekstmeester.nl
Frederik VermeireWiSEOBEWiSEO.be
Jeroen PersynJeroenPersyn.beBEJeroenPersyn.be
Kevin VertommenFuseoBEFuseo.be
Pieter VerschuerenTorseoBETorseo.be
Bart van der MeerKlik ProcesNLKlikproces.nl

Naar mijn bescheiden mening zijn dit de top 10 beste “zoekmachine optimalisatie bureaus” van de Benelux. Vaak is samenwerken met een freelance SEO professional nog voordeliger ook dan een bureau inzetten. Bij een bureau betaal je toch vaak ook voor onnodige franjes, die niets toevoegen voor de optimalisatie van jouw website. Om al die redenen, beter mijns inziens om in zee te gaan met een freelance consultant.