Het coronavirus had natuurlijk een dramatische impact op het bestaan van digitale nomaden. De situatie is niet bepaald bevorderlijk voor reizen en werken tegelijkertijd. Is digital nomad’en dan compleet onmogelijk in COVID tijden?

Er zijn nog steeds internet professionals die werken vanuit het buitenland. Maar veelal zijn dit nomads die al jaren verbleven op 1 vaste standplaats. Dus min of meer vastgeroest zijn.

Zo werk ik samen met een Vlaamse tekstschrijver, die woont al meer dan 7 jaar aan de Stille Oceaan in Ecuador. Ook sprak ik een Nederlandse webdesigner die werkt vanuit Thailand en geen problemen ondervindt.

Met Thailand is het nu wel zo, dat als je daar heen vliegt, dat je verplicht in quarantaine moet in een duur hotel. Dus als je nog niet in Thailand was alvorens het uitbreken van het coronavirus, is het m.i. dus onverstandig om er heen te gaan.

Echt het hoppen van land naar land, als een veredelde ICT backpacker, dat is momenteel absoluut niet aan de orde. Te veel hordes.

Daarbij de fun is weg. De plezierfactor. Het is allemaal een beetje ackward. Het afstand houden, iedereen met mondmaskers op. Dit merkte een Amerikaanse vriend op die momenteel in Merida, Mexico verblijft.

Om al die redenen heb ik zelf 2020 geskipt als digital nomad zijnde. En 2021 gaat een overgangsjaar worden m.i.

Ik zet mijn pijlen voor intercontinentale reizen op Q4 2021, of 2022.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen is een poos even niet reizen voor mij persoonlijk ook wel okay. Na 5 jaar Zuidoost-Azië, een kwartaal Peru. een maand Gran Canaria. Was het an sich ook wel fijn om even thuis te blijven. Maar ik kan goed begrijpen als beginnende nomad, dat het een enorm frustrerende situatie is. Heb je eindelijk een locatie onafhankelijke inkomensstroom opgezet, en klaar om te reizen, breekt er een pandemie uit…

Maar goed ik ben optimistisch dat met het vaccin, en een evt. ‘corona paspoort’ we weer op pad kunnen als voorheen in 2022.