Een van de meest populaire link analyse tools is Majestic. Al sinds jaar en dag een vertrouwde naam in de SEO industrie. Maar hoe relevant is deze nog vandaag de dag? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik gebruik Majestic al een poos niet meer dagelijks.

De reden? Er is geen enkele functionaliteit in Majestic die Ahrefs niet kent.

Het enige dat ik uniek en nuttig vindt aan Majestic is het Topical Trust Flow onderscheid. Dit houdt in dat de linkprofiel autoriteit van sites wordt onderverdeeld in (sub)thema’s. Bij andere tools is dat onderscheidt er niet. Daar gaat het om ‘algemene link autoriteit’. Of dit nu Moz DA is of Ahrefs DR. Het geeft geen onderscheid in thema.

Topical Trust Flow van Majestic

In dit specifieke voorbeeld is de website van Feyenoord vooral autoriteit wanneer het aankomt op sport en dan specifiek voetbal. Helder. Dat lag voor de hand. En secundair regionale zaken in Europa (specifiek dan regio Rijnmond), eveneens logisch de binding met de regio is sterk. En vakantie, wellicht omdat op dit moment een vakantiepark sponsor is van de club. Het thema auto’s kan ik niet helemaal plaatsen, al is Opel in het verleden ook hoofd sponsor geweest van de club.

Enfin, puur als link analyse tool is Majestic puik. Maar verder kan de tool niet zoveel. Dan betaal ik persoonlijk liever het dubbele voor een SEO pakket zoals Ahrefs of SEMrush. Die kunnen namelijk vrijwel alles. Ook zoekwoorden onderzoek en content marketing. Instap account van Majestic kost zo 50 Euro/maand. Ahrefs en Majestic beginnen bij de 100 Euro per maand. Puur kijkend naar de prijs is Majestic toegankelijker. Maar goed, je zult dan zeker nog een aparte zoekwoorden onderzoek tool erbij moeten halen. En een goede zoekwoorden onderzoek tool kost ook. Majestic is dus geen Zwitsers SEO zakmes, daar waar Ahrefs en SEMrush wel in die rol kunnen functioneren. Dit is tricky, want jack of all trades is master of none, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Kijk maar naar Moz, die tracht ook alles te doen, en alle tools missen finesse, zijn niet top of the bill. Daardoor krijg je nog meer respect voor Ahrefs en SEMrush die een robuuste toolkit geven die op alle punten excelleren. Maar indien je puur en alleen op zoek bent naar een puntgave link analyse tool, zo goedkoop mogelijk en geen andere functies wenst is Majestic zeker een prima keuze.