Je hebt net de wonderde wereld van SEO ontdekt? Gaaf. Ik ben er al zo 10+ jaar verslaafd aan. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke bronnen hebben de beste kennisdeling v.w.b. dit vakgebied?

Ken je het Engelse gezegde “drinking from a firehose”? Zo is het in begin wel enigszins met SEO. Je raakt overweldigd door een informatie overload. Consumeer dan ook niet te veel, te snel! En tracht wat je leert zo spoedig mogelijk in praktijk te brengen, desnoods middels een eigen test website.

Podcasts

Ik ben een groot fan van het medium podcast, zowel als luisteraar als participant. Als digitale nomade reis ik veel, en heb ik dus veel te maken met ‘dode tijd’. Dus wachten in de vertrekhal enzovoort. Heerlijk om dan even op je gemak een podcast te kunnen luisteren. En des te beter om deze tijd enigszins productief in te delen door kennis over het vakgebied bij te spijkeren.

Nederlandstalige SEO podcast

Er is eigenlijk maar 1 echte SEO podcast in onze moedertaal en dat is: SEO podcast van SEO Zwolle en Tekstmeester.
Gehost door Rutger Steenbergen, een gerespecteerde concullega SEO professional, en Michiel Brand, alias de Tekstmeester tevens een content en SEO pro. De podcast is onderhoudend en pragmatisch van aard. Iedere aflevering heb je wel weer een paar hapklare inzichten waar je mee verder kunt.

Top 8 Podcasts Engelstalig

De volgende podcasts die gaan over SEO, waar ik (nog) geen gast ben geweest luister ik tevens graag:

1. Search News You Can Use
Deze podcast is van de Canadese SEO specialiste Marie Haynes. Zij is een expert in o.a. Google sancties. Laatste nieuws in SEO maar altijd met praktische insteek. Afleveringen duren zo 30 – 45 minuten. Enige vervelende vind ik wel dat Marie vaak in herhaling valt en de zelfde paradepaardjes naar voren brengt en dramt.

2. The Recipe for SEO Success
Van de Australisische SEO specialiste Kate Toon. Zo nu en dan interessante gasten zoals John Mueller (van Google) en Tim Soulo (van Ahrefs). Afleveringen zo ca. 30 minuten.

3. Search Engine Journal Podcast
Podcast van vakpublicatie Search Engine Journal. Vooral de lange interviews (dikwijls 1.5 uur in lengte) gehouden door Danny Goodwin gaan diep en zijn de moeite meer dan waard. Er zijn ook kortere afleveringen vaak gehost door Brent Csutoras, ca. 30 – 45 minuten.

4. Search Talk Live
Talk show over SEO met twee hosts en soms een gast. Duurt een uur doorgaans.

5. SEO 101
SEO nieuws voor beginners. Minder praktisch dan Search News You Can Use. Duurt tussen een half uur en een uur.

6. BrightonSEO’s podcast
Dit zijn opnames van de Brighton SEO conferentie speeches. Deze zijn hit en miss. Sommige presentaties vind ik top, andere gezapig. Snel skippen dan. Lekker kort, maximaal 20 minuten per presentatie.

7. Experts on the Wire (An SEO Podcast!)
Lange interviews met vak professionals, vaak een uur tot anderhalf uur.

8. Search off the record
En last but not least een podcast van Google zelf. Voor de echte nerds. Met John Mueller, Gary Illyes en Martin Splitt. Je moet wel veel slap geouwehoer doorstaan. En technische bla bla. Ik zou deze podcast niet aanbevelen als je geen SEO nerd bent zoals ondergetekende.

YouTube kanalen

1. Brian Dean (Backlinko)

Korte praktische video’s. Bryan Dean is bekend geworden met zijn geavanceerde SEO tactieken zoals de Skyscraper techniek. Bryan Dean maakt hoge school SEO begrijpbaar voor beginners.

2. Josh Bachynski

Een van mijn favoriete SEO specialisten is de Canadese Josh. Een rebel die nogal eens tegen de schenen schopt van Google en andere SEO specialisten. Hij host wekelijks een show, Whitehat vs Blackhat. Ik moet zeggen dat de heren wel vaak in herhaling vallen. En af en toe heeft het een beetje een voetbalkantine feeling zoals Voetbal Inside o.i.d. Maar zeker een vermakelijke show waar Josh en gasten zo nu en dan diepe inzichten delen in de werking van Google. Met name interessant zijn de experimenten die Josh en zijn gasten uitvoert. Zij passen de wetenschappelijke methode toe op SEO als een van de weinige in de industrie.

3. Dan Shure (Evolving SEO)

Is tevens de host van Experts on the Wire. Een Amerikaanse SEO consultant die nuttige tips deelt en interviews houdt met SEO specialisten die in-house werken bij grote bedrijven.

4. Ahrefs

YouTube kanaal van de bekende SEO tool. Leuke, korte, praktische video’s van Sam Oh, ideaal voor beginners.

5. SEO Benelux

SEO gemeenschap van Vlaamse en Nederlandse SEO professionals met interessante presentaties. Het is een soort Nederlandstalige tegenhanger van de bekende Brighton SEO conferentie en gemeenschap.

6. Majestic

Van de link tool Majestic. Ik luister graag naar de presentaties van Dixon Jones, hij heeft diepe inzicht in de werking van het web en links als industrie veteraan.

SEO Blogs

1. Ahrefs blog

De blog van de favoriete SEO tool van velen is ook van de bovenste plank. Ahrefs heeft haar content marketing zeker op orde. Vooral de (lange) artikelen van Joshua Hardwick lees ik graag.

2. Search Engine Roundtable

Industrie legende Barry Schwartz doet verslag van onze industrie. Kritiek: is meer nieuws, weinig diepgang. Barry heeft geen hands on praktijkervaring met SEO uitvoeren. Is meer een verslaggever
van ontwikkelingen in het Google universum.

3. Search Engine Journal

Tevens een goede bron van SEO nieuws. Artikelen van Roger Montti lees ik graag voor diepgang. En Matt Southern zit bovenop de laatste Google ontwikkelingen.

4. Moz

Geen artikelen van Rand Fishkin meer voor Moz, hij heeft Moz al een poos geleden verlaten. Maar ook de artikelen van Britney Muller en Dr. Pete zijn zeer de moeite waard.

5. Webris

Ryan Stewart is een van de meest scherpe SEO marketeers die ik ken.

6. Diggity Marketing

Matt Diggity is tevens iemand die ik graag volg, een SEO specialist die tevens als digital nomad werkt vanuit standplaats Chiang Mai.