Ankertekst is de tekst die wordt gebruikt in een hyperlink om te verwijzen naar een andere webpagina of een andere locatie op dezelfde pagina. Het woord of de zin die als ankertekst wordt gebruikt, geeft aan waar de hyperlink naartoe verwijst. Bijvoorbeeld: “Lees meer tips op onze SEO blog“, waarbij “SEO blog” de ankertekst is en de hyperlink verwijst naar een pagina over SEO.

Ankertekst is belangrijk voor SEO omdat het kan helpen om de relevatie van een webpagina voor bepaalde zoekwoorden aan te geven. Als bijvoorbeeld een webpagina veel inkomende hyperlinks heeft met de ankertekst “SEO tips”, kan dit aangeven dat de webpagina relevant is voor zoekwoorden gerelateerd aan SEO tips. Zoekmachines gebruiken deze informatie om de ranking van een webpagina te bepalen in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om relevante ankertekst te gebruiken in hyperlinks om de gebruiksvriendelijkheid en SEO van een website te verbeteren. Overmatig gebruik van onnodige of irrelevante ankertekst kan echter negatieve gevolgen hebben voor de SEO van een website.