Een SEO bedrijf is een onderneming die zich hoofdzakelijk bezig houdt met het behalen van hoge noteringen in de organische zoekresultaten van zoekmachines voor haar klanten. Doorgaans is dit Google, omdat Google met afstand de grootste zoekmachine is in Nederland en Europa qua marktaandeel. Andere zoekmachines zoals Bing en Duck Duck Go zullen weinig SEO bedrijven specifiek voor optimaliseren. Google komt eerst, indien men ook goede prestaties kan behalen in andere zoekmachines, leuk, maar niet hoofdzaak.

Wat doet een SEO bedrijf?

Een SEO bedrijf verbeterd de positie in de zoekresultaten door te werken aan grofweg twee aspecten:

– On-page SEO

Dit omvat de technische optimalisatie van de website. Dat de website technisch goed in elkaar steekt en voldoet aan HTML standaarden zoals W3C. Dat de website snel genoeg laad. Gebruiksvriendelijk is. En op basis van zoekwoorden onderzoek, zullen bepaalde termen verwerkt worden in de inhoud van de website en de technische instellingen van het website systeem.

– Off-page SEO

Dit beslaat het aantrekken van hyperlinks, wilt zeggen, verwijzingen van derde websites naar uw website. Wat Google groot gemaakt heeft, destijds eind jaren 90, begin jaren 00 van de 21ste eeuw, is dat Google als eerste het belang van website documenten kon inschatten door de hoeveelheid en kwaliteit van de referenties die de betreffende pagina ontvangen heeft. Hoe meer andere websites verwijzen naar uw website, des te hogere inschatting Google heeft van uw webpagina. Dit concept komt oorspronkelijk uit de wetenschappelijke wereld. Een onderzoek van een geleerde, wordt pas echt belangrijk en bekend in het betreffende vakgebied wanneer andere wetenschappelijke studies refereren naar dit onderzoek in de bronnen/referenties. Hetzelfde geldt dus voor websites.

Helaas zien we dat men op dit vlak, de off-page, SEO bedrijven proberen te sjoemelen. Dus ze maken bijvoorbeeld ‘nep websites’ die dan naar uw website gaan verwijzen. Of ze ruilen verwijzingen met andere SEO bedrijven. Dit soort praktijken zijn makkelijk te doorzien door de slimme Google algoritmes. Google is een groot bedrijf, met veel werknemers, veel middelen, ze huren de slimste mensen in, om algoritmes te schrijven. Google kan men dus over het algemeen niet voor de gek houden met dit soort praktijken. Kijk hier dus mee uit voordat u met een SEO bedrijf in zee gaat.

Ga ook zeker NIET in zee met SEO bedrijven die u via de e-mail of telefoon ongevraagd benaderen. Het ironische is dit: als een SEO bedrijf zo goed is, in het vergroten van vindbaarheid online, waarom doen zij dat dan niet voor zichzelf? Waarom vallen zij mensen lastig via de mail of telefoon? Blijkbaar kunnen ze het niet bolwerken voor zichzelf. Waarom zouden ze het dan wel voor u kunnen? Een goed SEO bedrijf is zelf goed vindbaar.

Is een SEO bedrijf echt nodig? Nee niet noodzakelijk. SEO is een lastig vakgebied. Er is zeker enige studie vereist. Er worden tegenwoordig tal van cursussen zoals bijv. Yoast Academy aangeboden hieromtrent die u een basis kunnen geven in de fundamentele principes van zoekmachine optimalisatie. In sommige gevallen is dit voldoende om goed vindbaar te worden met uw website. Alsmede, helpt het u, mocht u op later tijdstip toch besluiten om een SEO bedrijf in te zetten, om het werk van het bedrijf, de kwaliteit daarvan in te schatten. Om in te kunnen schatten of een SEO bedrijf goed inhoudelijk werk levert, moet u dus wel enige kennis hebben van het vakgebied.

Wat kost een SEO bedrijf?

Dat is lastig te zeggen. Dat ligt er helemaal aan om wat voor soort dienst het gaat. Gaat het om een eenmalige audit/scan/check van de website, dan kan zullen de kosten variëren van 200 – 800 Euro exclusief BTW. Het ligt er maar ook aan hoe uitgebreid de audit zal gaan zijn. Een zogenaamde quick scan, waarbij een SEO bedrijf alleen globaal naar de meest belangrijke aspecten kijkt zal beduidend voordeliger zijn dan een uitgebreide diepgravende website analyse.

Indien je een SEO abonnement wilt afnemen, dus lange termijn samenwerken met een SEO bedrijf om te blijven schaven aan de website vindbaarheid, dan zullen de kosten hiervan rond de 200 – 600 Euro per maand bedragen voor de meeste SEO diensten. Maar nogmaals dit verschilt enorm, en ligt er maar aan wat is de competentie van het SEO bedrijf in kwestie, wat gaan ze doen voor u, hoeveel uren kwalitatief werk krijgt u ervoor. Puur op prijs vergelijken is dan ook geen verstandig idee. Goedkoop is vaak duur koop wanneer het aankomt op SEO dienstverlening. Beter kunt u wellicht kijken naar de klantenbeoordelingen van het SEO bedrijf in kwestie om te achterhalen of andere ondernemers de werkzaamheden een goede investering vonden.