Er zijn verschillende zoekmachines beschikbaar, zoals Google, Bing, Yahoo, en DuckDuckGo. Google is momenteel de meest populaire zoekmachine, vanwege haar accurate resultaten en gebruiksvriendelijke interface. DuckDuckGo wordt vaak geprezen om haar privacyvriendelijke opties. Het hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren welke zoekmachine het beste voor jou is.

Mijn persoonlijke mening: Google is met afstand het meest geavanceerd qua kwaliteit en relevantie van de zoekresultaten. Qua machine learning en kunstmatige intelligentie inzet. Microsoft Bing mag echter niet onderschat worden. Dat Bing minder gebruikt wordt is in sommige gevallen ook een voordeel. Daardoor kunnen ze meer experimenteren met nieuwe functies en innovaties, zoals bijv. Index Now. Dat is een functie waarmee website bezitters de zoekmachine bot kunnen verzoeken om zoals de naam al zegt, de nieuwe of geüpdatet content direct te laten indexeren.

Overschat aan de andere kant ook niet de privacy vriendelijkheid van DuckDuckGo, hier is enige negatieve publiciteit over geweest in toonaangevende media zoals WIRED. In die zin kun je je afvragen of het wel de moeite waard is genoegen te nemen met mindere kwaliteit zoekresultaten en minder nuttige functies in ruil voor verbeterde privacy.

Voor persoonlijk gebruik, gebruik ik hoofdzakelijk Google. Zo nu en dan Bing, maar dat is meer voor werk, voor sommige van mijn klanten adverteren we op Bing. Als consument zijnde heb ik dus een sterke voorkeur voor Google. Maar als marketeer heb ik ook warme gevoelens bij Bing.com, toegegeven niet zoveel gebruikers als Google, zeker niet in Nederland, maar je kunt hier als bedrijf wel een goede supplementaire bron verkeer uit putten. De kosten per klik van het Bing advertentieprogramma zijn zeer betaalbaar.