Is het verstandig als MKB organisatie om een zoekmachine marketing bureau in te huren voor verbeterde zichtbaarheid online? Ik zal in dit artikel mijn ervaringen en verhalen die mij ter oren zijn gekomen afkomstig van mijn klanten samenvatten.

Het probleem met zoekmachine marketing bureaus over het algemeen, is dat je een nummertje bent, en er lopende band werk geleverd wordt. Dit is problematisch omdat met name SEO met de dag complexer wordt. Maatwerk aandacht van een vakinhoudelijke expert is gewenst. Het punt daarmee is dat dit duur is. Dit soort zoekmachine marketing experts hebben uurtarieven doorgaans ten noorden van 75 Euro exclusief BTW. Daarmee ontstaat nog een probleem voor MKB’ers. Om succes te behalen met zoekmachine marketing. Met name SEO, is vele uren werk vandaag de dag. Simpele rekensom, stel dat een zoekmachine marketing consultant een werkdag per maand bezig is met jouw website, dan kost dit 8 x 75 maakt 600 Euro. Maar 1 werkdag is simpelweg niet afdoende om tot tastbare resultaten te komen. Al helemaal wanneer het gaat om een competitieve industrie.

Er zijn globaal twee soorten ervaringen die mij ter oren komen.

1. Cowboy zoekmachine marketing bureau

Dit zijn partijen die met name inzetten op spammerige linkbuilding activiteiten die tegen de richtlijnen zijn van Google. Dit werkt al een poos niet meer. Maar zodoende kunnen ze een rapport vullen. Maar jij als klant hebt er niets aan. Er verwijzen tientallen websites die er niet toe doen naar jouw website. Wat koop je ervoor? Niets.

2. Bezigheidstherapie zoekmachine marketing bureaus

Dit zijn wel nette bureaus. Ze leveren hoogwaardige rapporten. Maar maken de handen niet vies. Het blijft bij academisch aanvoelende rapporten waar je niet veel mee kunt, pragmatisch bezien. De prijs van dit werk? Peperduur.

Alternatieven zoekmachine marketing bureau

Wat is dan een beter alternatief? Freelance zoekmachine marketing specialisten. In principe heb je geen bureau nodig om kwalitatieve zoekmachine marketing dienstverlening te borgen. Het enige dat je er nodig voor hebt is een laptop, een internet verbinding, en een abonnement op tools als Ahrefs. De voordelen van samenwerken met een freelancer zijn als volgt:

– Maatwerk, persoonlijke, een aanspreekpunt
– Voordeliger (minder vaste lasten, maakt lager uurtarief doorgaans)
– Snel schakelen

Top zoekmachine marketing bureaus

Wil je toch per se samenwerken met een zoekmachine marketing bureau? Er zijn een aantal uitzonderingen van zoekmachine marketing bureaus in de Benelux, die wel prima werk leveren en resultaat boeken en deze zijn als volgt:

NaamVestigingsplaatsLandWebsite
SemsterAlkmaarNL Semster
Blauwe MonstersHoofddorpNLBlauwe Monsters
LEQUALAmsterdamNLLEQUAL
ConversalAffligem BEConversal
HayonaNunspeetNLHayona