Hoeveel kost gedegen SEO optimalisatie? En hoe vindt je de beste prijs kwaliteit? De markt laakt transparantie. Ik zal mijn licht laten schijnen.

Gratis SEO

Ja er zijn zelfs gratis SEO aanbiedingen. Ook op deze site die je nu leest bijv. bied ik een kosteloos en vrijblijvend sparren sessie aan. Er zijn echter ook veel audits en rapporten die worden aangeboden door internet marketing bureaus. Dit is lopende band werk, je ontvangt dan een templated rapportje, een sjabloon zeg maar. Met wat basis informatie. Dat zou ik zelf geen rapport of audit noemen. Maatwerk is echt cruciaal vandaag de dag in SEO. Iedere website en industrie is weer anders. Natuurlijk kosteloos en vrijblijvend, dus je kunt er geen buil aan vallen. Dus neem het vooral af. Maar verwacht er niet te veel van.

Goedkope SEO

Goedkoop is 99/100 keer duurkoop is mijn praktijkervaring. Het gaat vaak om geautomatiseerde pakketten waarbij iemand met een druk op de knop honderden zo niet duizenden spam sites naar jouw website laat verwijzen. Dit soort SEO diensten dragen nul waarde bij. Google negeert dit soort links. Een multinational met de slimste ingenieurs in dienst houdt je niet zo snel voor de gek.

Dure SEO

Er zijn tal van grote online marketing bureaus die dure SEO optimalisatie diensten aanbieden. Dikwijls ellenlange rapporten vol bezigheidstherapie. En duur. Zo een online marketing bureau heeft meerdere mensen in dienst, een centrale locatie kantoor, en veel promotie en toeters en bellen die niets bijdragen aan de optimalisatie werkzaamheden aan jouw website. Vaak ben je alsnog een nummertje.

Alternatieven

Oké, maar wat dan wel, hoor ik je denken. Mijns inziens het allerbeste is als je jezelf enigszins verdiept in SEO. Je hoeft geen SEO expert of nerd te worden zoals ondergetekende. Zó complex is het vandaag de dag allang niet meer. Veel technische zaken zijn bij SEO optimale website systemen onder de kap reeds goed geregeld, zodat jij als leek geen zorgen hebt. Je zult niet je handen vuil hoeven te maken en naar code te hoeven kijken. Er zijn tal van SEO workshops, SEO blogs, SEO podcasts, die toegankelijk zijn en je in staat stellen om de fundamentele beginselen van SEO te leren. Zelfs als je totaal niet technisch of wiskundig aangelegd bent. Door zelf te leren bespaar je veel kosten. Door jezelf te onderwijzen, mocht je ooit willen uitbesteden, dan kun je ook veel beter de kwaliteit van de beloofde of geleverde dienst inschatten.

Merk je dat je toe bent aan de next level bent of zit je met een SEO vraagstuk in je maag? Spar dan met een freelance SEO consultant. Het voordeel aan samenwerken met een SEO freelancer is dat deze geen vaste lasten hebben of in ieder geval weinig en daardoor enorm scherpe SEO tarieven kennen. Omdat je de specialist raadpleegt voor een specifiek vraagstuk, zullen de kosten alleszins meevallen.