Het is bepaald niet makkelijk om bovenaan de zoekresultaten van Google te komen met je website vandaag de dag. Als drukke ondernemer zijnde heb je al genoeg aan je hoofd. Geen tijd in ieder geval om je bezig te houden met de algoritme wijzigingen die Google vrijwel dagelijks doorvoert en dit allemaal bij te houden. Vanwege tijd en kennisgebrek ga je dus op zoek naar een SEO oplossing. Maar welke opties zijn er tot je beschikking?

Allereerst zou je kunnen kiezen om SEO uit te besteden aan een traditioneel marketing bureau. Er zijn vele internet en marketing bureaus die SEO aanbieden als onderdeel van hen diensten aanbod. Indien je bij deze partij ook andere marketing of digitale diensten afneemt, denk bijvoorbeeld aan het website onderhoud en hosting, dan is het handig dat dit alles onder 1 dak is. Het nadeel? De kans is klein dat zij verregaande specialistische SEO expertise kennen. Indien je wilt domineren in de zoekresultaten dan is het mijns inziens beter om in zee te gaan met een partij die SEO eet, ademt en slaapt en daar dus de hele dag mee bezig is.

Een andere oplossing is dan een SEO bureau. Dit is een kantoor dat gefocust is op SEO werkzaamheden. Deze zijn dus specialisten. Het probleem alleen is met kantoren en bureaus dat het werk dat zij afleveren niet het meest voordelig te noemen is, iemand moet immers betalen voor hun dure kantoorruimte en andere franjes die eigenlijk geen waarde toevoegen aan het inhoudelijke werk. Daarbij ben je vaak maar een nummertje, lopende band werk.

Wat beduidend beter werkt als SEO oplossing naar mijn praktijkervaring is het inzetten van een freelance specialist. Een professional die zelfstandig vanuit huis werkt. Om top SEO werkzaamheden te kunnen leveren heb je namelijk geen duur maatpak nodig of kantoorruimte in de binnenstad of andere prullaria. In principe het enige dat je nodig hebt is een internet verbinding en toegang tot geavanceerde SEO tools zoals het kosteloze Google Search Console en het betaalde Ahrefs en SEMrush. Deze tools zijn niet goedkoop, maar kosten ook weer geen rib uit het lijf. En belangrijk je moet weten hoe ze te gebruiken, ze van binnen en buiten kennen.

De voordelen aan samenwerken met een freelance expert zijn legio: de kosten liggen beduidend lager over het algemeen. De freelance consultant heeft weinig vaste lasten. In sommige gevallen werkt deze zelfs vanuit het buitenland, waar levenskosten beduidend lager kunnen liggen. Een andere reden om te kiezen voor een zelfstandige professional als SEO oplossing is dat je hiermee kiest voor maatwerk en persoonlijke service. Iets dat vandaag de dag eigenlijk echt onontbeerlijk is om tot top resultaten te komen in de zoekmachines.

Ikzelf ben zo een zelfstandige SEO specialist. Maar, ik ben lang niet de enige. Mocht ik niet beschikbaar zijn, of mochten er andere redenen zijn waarom de keuze niet op ondergetekende valt, dan zou ik de volgende concullega’s kunnen aanbevelen.