De twee meest beruchte SEO pakketten bronnen zijn Fiverr.com en TheHoth.com.
Ikzelf als SEO specialist heb mijn interesse hierin verloren sinds de jaren 00 van deze eeuw.

Wat omvat dit soort SEO pakketten?

Geautomatiseerde, lopende band, kip zonder kop spam werk. Dat kan echt niet meer. Anderzijds rapporten vol met generieke adviezen en opgeblazen lucht en marketing praat.

SEO pakketten van Fiverr

De grote aantrekkingskracht van Fiverr zijn de lage prijzen. De naam van de website duidt de kosten: Five USD, ofwel iets van ca. 4.5 Euro voor een SEO pakket. En dat kun je dan nog uitbreiden met toeters en bellen en dan wordt het meer.

Ik dacht dat Fiverr al irrelevant was geworden. Totdat een klant van mij. Een serieus bedrijf. Een medewerker daarvan vertelde doodleuk over de mail dat ze bezig zijn met Fiverr linkbuilding pakketten. Zonder mij eerst te vragen of dat wel een goed idee zou zijn.

Uiteraard heb ik dit met klem afgeraden, en aanbevolen hier zo snel mogelijk de stekker uit te trekken voordat er schade zou kunnen optreden.

Het effect van Fiverr.com SEO pakketten

Naar mijn praktijkervaring, bij serieuze websites 95/100 keer haalt het niets uit. Ja het is goedkoop. Maar die vijf Euro had je net zo goed in de brand kunnen steken dan had het nog enige warmte verschaft.

SEO pakket op fiverr.com

Het is wel vervelend voor een serieuze SEO specialist als deze de linkprofiel van je website moet bestuderen. Die ziet dan honderden waarschijnlijk Vietnamese forum spam links, en het is lastig op eerste gezicht aan te geven of deze verwijzingen als een molensteen om de nek van jouw site hangen.

TheHoth.com

TheHoth.com is eigenlijk een meer premium versie van Fiverr. Het betaamt voornamelijk web 2.0 spam, met Filipijns Engelse content. Web 2.0 sites zijn blogs die je kosteloos kunt registreren denk aan WordPress.com, Blogspot, Wix,

Zowel TheHoth als Fiverr zijn eigenlijk per definitie, sowieso niet relevant voor MKB Nederland of KMO Vlaanderen websites. Het is voor een Engelstalige doelgroep. En het is eigenlijk naar mijn bescheiden mening niet voor serieuze bedrijfswebsites. Meer voor ‘fly by night’ wegwerp projecten. Als je daar snel even wat links op wilt richten en het kan je niet schelen dat de website wellicht over een jaar totaal onvindbaar is, of reeds opgeheven is, dan is het prima.

SEO Pakket op The Hoth

Zijn er ook Nederlandstalige pakketten?

Jazeker, er is een beruchte uit Vlaanderen, met de naam Keyboost. Grote kans dat je al eens benaderd bent door de partij die hier achter zit. Zij benaderen namelijk op zeer grote schaal Nederlandse en Vlaamse ondernemingen. Krijg iedere maand wel weer een mailtje van deze partij doorgestuurd. Ze sturen zelfs ook mails naar mij. Een SEO specialist aanbieden om de SEO van zijn website over te nemen: het is als een Italiaans restaurant binnenlopen en de chefkok vertellen dat jij wel beter weet hoe ze die pasta moeten maken.

Enfin, we komen tot een eindconclusie eigenlijk dat vrijwel alle SEO pakketten meer schade doen dan goed. Wellicht zijn SEO pakketten gewoonweg geen goed idee.

Het probleem is dat hedendaagse SEO enorm complex is en maatwerk aandacht verricht van een doorgewinterde professional. Wat niet wenselijk is, is lopende band spam werk van Pakistaanse, Indische of Filipijnse makelij.

Zint eer ge begint

Ik begrijp de verleiding van dit soort pakketten wel. Het is een beetje een magische pil. Net zoals een voedingssupplement zoals Vitae Pro dat van alles beloofd. Daarbij zijn de prijzen ook nog eens betaalbaar. Dit in tegenstelling tot wat de meeste SEO bedrijven vragen hier in Nederland, vaak uurtarieven ten noorden van 75 Euro. Of wurgcontracten met bestedingen van boven de 1000 Euro, 2 jaar lang. Dan lijkt het alsof een SEO pakket je enige betaalbare alternatief is. Maar geloof me, je kunt net zo goed je marketingbudget in de sloot gooien, dan zie je het tenminste nog drijven.

Enfin, wat dan wel? Allereerst, zelf SEO leren. SEO, hoewel het complexer wordt, is het ook weer geen hogere wiskunde. Het vereist persoonlijke aandacht van iemand die bekend is met de website, de industrie. Als jij je kunt inlezen in de belangrijkste SEO theorie, dan kun je al zinvolle verbeteringen maken aan de website. Evt. kun je overwegen om advies in te winnen, een second opinion bij een freelance SEO specialist. Freelance SEO specialisten hebben vaak beduidend lagere uurtarieven omdat zij vanuit huis werken en dus relatief weinig vaste lasten hebben.