Om met de deur in huis te vallen: er is geen traditionele opleiding in Nederland voor SEO of breder digitale marketing. Of ze zullen er wel zijn maar ik zou dit niet aanbevelen.

Ondergetekende heeft de bachelor International Business Administration afgerond aan de Rotterdam School of Management, zeg maar de business school tak van de Erasmus Universiteit. Daarbij zat een uitwisseling naar de Spaanse business school, IE Madrid. Daar heb ik een vak gevolgd over digitale marketing. Het gave aan deze business school in Madrid is dat veel vakken gegeven worden door professionals die niet hoofdzakelijk docent zijn. Zo werd het vak digitale marketing daar gegeven door de head of digital marketing van Ebay España. Het lesgeven was voor deze leraar meer iets dat hij erbij doet. Hij kwam ook vaak net op tijd aan, haastend. En zodra de les afgelopen was, vloog hij ook direct weer het klaslokaal uit. Enfin, voor een praktisch vak als online marketing, is het handig om te leren van een professional die ervaringsdeskundig is en met hands-on kennis en expertise.

Dat laatste laakt over het algemeen in Nederland. In de Nederlandse academische wereld zijn het doorgaans professors die alleen maar praten vanuit de theorie. Die geen noemenswaardige praktijkervaring hebben of functies bekleed hebben.

Er zijn in Nederland geen SEO of zoekmachine marketing opleidingen die ik zou aanbevelen.

Zodra het lesmateriaal ontwikkeld is, is deze al verouderd de dag erna. Het meest waardevolle aan een online marketing opleiding is het een-op-een contact met een ervaringsdeskundige professional. Ook dat loopt in Nederland vaak spaak. In Madrid was het bijv. zo dat de klassen zeer klein zijn, maximaal 10 personen. In Nederland heb je toch eerder colleges met honderden mensen. Zo blijft het gedram van een Powerpoint presentatie zonder interactie of diepgaande kennisdeling.

Een constant in principe real time evoluerend vakgebied als SEO en digitale marketing in het algemeen laat zich niet vatten binnen het traditionele academische stramien.

Het alternatief?

Workshops/incompany trainingen gegeven door vakexperts met bewezen resultaten
Ondergetekende houdt geen workshops, maar ik ken wel een aantal concullega’s die ik hiervoor zou aanbevelen.

InstantieBeschrijvingLocatieMeer details
René Greve
Workshops en incompany trainingen
Deventer, NL Renegreve.nl
Rutger Steenbergen (SEO Zwolle)Incompany training, basis training, Google AnalyticsZwolle, NL SEOZwolle.nl
Frederik Vermeire (WiSEO)Zowel virtueel als in 'real life'. Brugge, BEWiSEO.be

Online SEO coaching
Voor mij is dit de beste manier om SEO te leren. Een-op-een sparren over een (beeld)bellen oplossing zoals Skype, Microsoft Teams of Zoom. Door het scherm te delen kan een SEO coach de output laten zien van analyse tools zoals Ahrefs en zijn gedachtes daarbij delen. Meer praktisch en hands-on dan dat wordt het niet. Naast de output van de analyse tools kun je samen met de SEO expert kijken naar je eigen website of die van een concurrent en bespreken wat werkt en wat niet.

Nadeel van coaching is dat er doorgaans geen ‘officieel’ SEO certificaat bij komt kijken. Indien je per se een stuk papier wilt met daarop beschreven de kennis die je opgedaan hebt en het niveau SEO kennis dat je bereikt hebt, dan is een workshop waarschijnlijk de beste keuze.