Overweeg je om SEO uit te gaan besteden? Maar wil je eerst meer weten over de kosten? Ik geef je een bird’s-eye view van onze industrie en een schatting van gemiddelde kosten van SEO dienstverlening. En verderop in het artikel schat ik de kosten van SEO zelf doen, de essentiële benodigdheden.

In de eerste plaats, omtrent uitbesteden, zal ik vertellen dat de tarieven er helemaal van afhangen wat voor soort dienst je wilt. Wil je eenmalig een SEO scan/audit/check laten verrichten, een SEO rapport, dat is wat anders dan een doorlopend SEO abonnement.

En wat voor partij wil je hiervoor inzetten? Een freelance specialist zoals ondergetekende zal doorgaans beduidend voordeliger zijn dan het inzetten van een SEO bureau.

En waar bevindt deze partij zich? In een kantoorpand in het centrum van jouw woonplaats? Of sta je open om samen te werken met een zogenaamde digitale nomade, een freelancer die woont en werkt doorgaans vanuit landen met lagere levensonderhoud kosten?

De prijs van een SEO scan of rapport doorgaans variëren van 200 Euro tot 2500 Euro heb ik gezien. De duurdere varianten dan heb je het over traditionele online marketing bureaus. Sommige van mijn klanten hebben die rapporten doorgestuurd naar mij. Ik was bepaald niet onder de indruk van de inhoudelijke kwaliteit gegeven de kosten. Meer betalen garandeert zeker niet een betere analyse of rapport. Mijn praktijkervaring is dat freelance SEO specialisten doorgaans meer hart voor de zaak tonen, meer werk verzetten voor een vele malen scherper tarief.

Kosten SEO pakketten

OnderdelenInstap (€100)Medium (€250)All-in (€400)
Google Analytics (koppelen en instellen)
Google Search Console - koppelen en instellen
Google Mijn Bedrijf - koppelen en instellen
Google Maps vermelding - koppelen en instellen
Sitemap koppelen Google Search Console
Instellen SEO meta-instellingen
On-page SEO
X
Technische SEO
X
Linkprofiel ontwikkelingX
Local SEO
X
Mobile SEO
XX
Diepgaand Zoekwoordenonderzoek
XX
Afbeelding optimalisatie
XX
Gebroken links (intern + extern) correctie
XX
Competitie analyse
XX
SEO rapportage

Schattingen maandelijkse SEO kosten

Mate van CompetitieMetrieken Competitie AnalyseVoorbeeldenGeraamde Maandelijkse Kosten Holistische All-In Campagne
Zwakke Competitie Eerste Pagina Resultaten Gemiddelde Majestic TrustFlow 0 - 10Verkoper van obscure Japanse manga stripboeken, lokale loodgieter of schilder in Nederlands of Belgisch dorp.Rond de €200 - 300/maand exclusief BTW
Medium Competitie Eerste Pagina Resultaten Gemiddelde Majestic TrustFlow 10 - 30MKB Nederland. Webwinkels in niches als kleding, auto (accessoires) en interieur.Rond de €300 - 500/maand exclusief BTW
Sterke Competitie Eerste Pagina Resultaten Gemiddelde Majestic TrustFlow 30 - 100Advocatenkantoren, (ooglaser) klinieken, diensten in de grote steden.Vanaf €500/maand exclusief BTW

Voordat je aangeeft, Romano je verhaal is alleen maar ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’, over het algemeen heb ik een klanten stop, omdat ik mijn handen vol heb aan bestaande vaste klanten. Onderstaande concullega’s kan ik aanbevelen:

NaamOndernemingLandWebsite
René Greve
René Greve
NL Renegreve.nl
Hans KeerenQonvertNL Qonvert.com
Rutger SteenbergenSEO ZwolleNL SEOZwolle.nl
Bert van der MeerVDMmarketingNLVdmmarketing.nl
Daniël GruppenPuurwebNLPuurweb.nl
Nathan VeenstraOptimus OnlineNLOptimus Online
Kim PittoorsNethitNLNethit.nl
Michiel BrandTekstmeesterNLTekstmeester.nl
Frederik VermeireWiSEOBEWiSEO.be
Jeroen PersynJeroenPersyn.beBEJeroenPersyn.be
Kevin VertommenFuseoBEFuseo.be
Pieter VerschuerenTorseoBETorseo.be
Bart van der MeerKlik ProcesNLKlikproces.nl

Indien je een doorlopende SEO campagne verlangt, waarbij een partij blijft schaven aan de zoekmachine optimalisatie van jouw website over de lange termijn, dan kun je rekening houden met een kosten range van 200 – 3000 Euro per maand. Ook hier, meer betalen is geen garantie voor resultaten of inhoudelijke kwaliteit van de campagne. Ik heb werk kunnen inzien van een bureau dat 3000 Euro per maand vraagt. Niet alleen de resultaten zijn teleurstellend (dit is de reden dat ik die rapporten onder ogen krijg; omdat men een second opinion wilt), maar het werk verzet vond ik ook laagwaardig zeker gezien de exorbitante kosten.

Pro tip: ga never nooit in zee met een SEO partij die contracten hanteert. Dus dat je een jaar of langer vast zit aan een partij. 9/10 draait dit uit op een drama. De meeste freelance SEO specialisten zoals ondergetekende zullen maandelijks opzegbare diensten hanteren, dat is de norm. Indien de inhoud van het werk je niet bevalt, kun je altijd vrijwel direct opzeggen.

Uurtarief

Het uurtarief van de gemiddelde SEO specialist werkzaam voor een bureau zal toch al gauw rond de 80 Euro liggen. Werk je met een freelancer of een ZZP’er dan kan dit vele malen lager liggen. Ikzelf bereken 12.5 per uur voor mijn diensten in abonnement vorm. Zó laag? Dat kan toch niet goed zijn? Laat me uitleggen. Ik werk voornamelijk voor ZZP en MKB Nederland. Ik weet niet wat jij verwacht van SEO, maar het is ver van snel en spannende resultaten zeker in de korte termijn. Vaak hoor je ook wel SEO is een marathon niet een sprint. SEO vereist veel uren hard werk. Anders zet het simpelweg geen zoden aan de dijk. Als ik mijzelf een vorstelijk uurtarief van 80 Euro of meer uitbetaal dan gaan we simpelweg nooit resultaat bereiken. Dit omdat de ZZP of MKB klant tegen dat tijdstip allang opgezegd heeft. Met een paar uur SEO per maand, kom je gewoonweg niet vooruit.

Mijns inziens, realistisch gezien, als freelance SEO specialist moet je dus wel scherpe uurtarieven hanteren om tot vruchtbare lange termijn samenwerkingen te komen. En het zijn dat soort samenwerkingen die ik persoonlijk ambieer. Andere SEO partijen willen gewoon snel geld verdienen, prima to each their own zou ik zeggen.

En wat nou als je het zelf doet

De beste SEO tools van dit moment zijn met afstand Ahrefs en SEMrush. Beide zijn echter niet goedkoop te noemen. De goedkoopste abonnementen kosten wel 100 Euro per maand. Ik als SEO nerd zijnde heb een abonnement op beide. Maar als ondernemer of andere niet-SEO specialist kun je goed af met een enkele tool, in dat geval zou ik opteren voor Ahrefs overigens.

Links, oftewel verwijzingen van derde websites zijn nog steeds erg belangrijk. Je mag deze niet kopen volgens de richtlijnen van Google. Doe dit dan ook niet. Maar stel je wilt een artikel laten publiceren als een interieur webwinkel zijnde op een prominente publicatie zoals een VTwonen. Dit zal de redactie niet kosteloos voor jou gaan doen. Je zult ze moeten vergoeden voor de redactiekosten. Je betaald dus niet voor de links. Nogmaals dit moet je nooit doen want is tegen de richtlijnen van Google en kan tot sancties leiden van de zoekmachine gigant, waardoor je vrijwel onzichtbaar wordt in zoekresultaten wat je natuurlijk ten koste van alles wilt voorkomen. Desondanks voor niets gaat de zon op, indien jij publiciteit verlangt op websites in jouw industrie die ertoe doen, dien je dus redactiekosten te voldoen. Deze ‘redactiekosten’ zijn op zijn laagst rond de 100 Euro en kunnen oplopen tot duizenden Euro’s. Honderd tot honderden Euro’s voor onbekende titels. Duizenden Euro’s wanneer je het hebt over toonaangevende merken die iedereen in Nederland wel kent, denk aan publicaties zoals een Cosmopolitan, Vogue, Lonely Planet, dan zal je diep in de buidel moeten tasten vrees ik…

En hoe zit het met Fiverr en het oosten?

Goedkoop is niet per se duurkoop, ook niet in SEO. Maar een ding kan ik je wel garanderen, als je een linkbuilding pakket van 5 USD bestelt op Fiverr, in het meest positieve geval gebeurt er niets m.b.t. de SEO performance van jouw website. In een minder gunstig scenario schiet je jezelf in de voet en dalen je rangschikkingen in Google zoekresultaten.

Ik ben geen Fiverr hater. Sommige diensten daar zijn prima. Bijvoorbeeld voor logo ontwerp gebruik ik het graag. Ook heb ik eens een Vietnamese laadtijd expert ingehuurd om de snelheid van een aantal van mijn websites naar een hoger platform te tillen. Top resultaat voor slechts pak hem beet vier – vijf Euro, niet slecht toch?

Maar heb je het over een verfijnde SEO campagne, nee dat zal je hier niet vinden. Louter wezenloze spam linkbuilding campagnes.

Dat brengt me ook bij uitbesteden overzees. Natuurlijk is het overzees een stuk goedkoper in India, de Filipijnen, dat soort landen. Hoewel zij uitstekend de Engelse taal beheersen, ik spreek uit ervaring ik heb drie jaar gewoond in de Filipijnen, is het onwaarschijnlijk dat zij je adequaat kunnen helpen met Nederlandse SEO. Daarbij is het mijn ervaring dat het werk vanuit dat soort landen vaak achterhaald is en niet van het niveau dat je zou verlangen. Wederom is goedkoop hier wel degelijk duurkoop 9 van de 10 keer.