Als iemand een pistool op mijn hoofd zou zetten en zou eisen dat ik slechts 1 betaalde SEO tool uitkies, dan zou dit Ahrefs zijn. Excuses voor deze lugubere beeldspraak. Maar goed, punt is duidelijk, Ahrefs is m.i. de alles-in-een SEO pakket.

Wat bevalt me het beste? De data. Uiteraard, wat is een SEO tool zonder data? Naar mijn praktijkervaring heeft Ahrefs de meest uitgebreide link database. Ook voor het Nederlandstalige deel van het web. Majestic komt dichtbij, maar Ahrefs is koning.

Alsof dat niet genoeg is, zit er ook nog eens een hele goede zoekwoorden onderzoek tool in Ahrefs. Het meest fijne aan de keyword explorer vind ik dat in een oogopslag duidelijk is wat de meest belangrijke zoekterm is voor een thema.

De interface van Ahrefs is zeer schoon en overzichtelijk. Niet onbelangrijk. Sommige tools vind ik al vermoeiend om naar te kijken. Hoe e.e.a. visueel is vormgegeven is ook belangrijk, het oog wil ook wat.

1. Link intersect

Super rapport is dit om snel te zien welke links concurrenten ontvangen maar jouw website nog niet.

Link intersect tool

Ajax (doet me pijn om te zeggen) doet het niet alleen op het veld beter…

2. Gebroken externe links

Een quick win bij nieuwe klanten is om te kijken welke gebroken externe links men heeft. Deze corrigeren. Nieuwe relevante legitieme links zijn lastig te verkrijgen. Maar bestaande links die nu helaas uitkomen op een 404 foutmelding pagina en daardoor niet meetellen herstellen is zogenaamd laag hangend fruit.

Gebroken externe links Ahrefs

Veel werk aan de winkel voor de beheerder van de Partij van de Arbeid website (nieuw baantje voor Lodewijk?)

3. Keyword explorer

In een oogopslag een goed overzicht van het speelveld. Welke term werkt het beste voor de concurrenten?

Keyword explorer van Ahrefs

Een blik op het ‘CBD’ zoekresultaten landschap.

4. Batch analysis

Met de batch analysis kun je snel de staat van SEO performance en linkprofiel zien van alle websites in een bepaalde industrie.

Batch Analysis

Inhoudelijke journalistieke kwaliteit ≠ veel organisch zoekverkeer per se…

5. Content explorer (voor unlinked mentions)

Wat zijn unlinked mentions? Dit is jargon voor vermeldingen van jouw bedrijf of merk, maar zonder klikbare hyperlink. In sommige gevallen kun je die alsnog afdwingen. Maar dan dien je ze in de eerste plaats wel te vinden. Daar kan deze functie van Ahrefs mee helpen.

Unlinked mentions

Unlinked mentions kunnen soms snel verzilverd worden tot tastbare links.

Ahrefs kosten

Het instap account van Ahrefs kost grofweg 100 Euro per maand. Mijns inziens is dit zeker het geld waard.

Ahrefs alternatieven

SEMrush heeft ook een goede zoekwoorden onderzoek tool. Ik gebruik ze in tandem (ja ik heb ook een abonnement daarop). Ook kun je links checken met SEMrush. Maar ik gebruik SEMrush daar nooit voor, ik heb een zware voorkeur voor Ahrefs op dat vlak. Maar ook SEMrush kost zo 100 Euro per maand op zijn minst. Indien je dit budget simpelweg niet hebt, kun je de tool kit van Neil Patel overwegen. Deze is verrassend goed voor een kosteloze tool set.