Rechtenvrije afbeeldingen zijn afbeeldingen waarvan de auteursrechten zijn vrijgegeven, zodat ze vrij kunnen worden gebruikt door iedereen zonder dat er toestemming of vergoeding hoeft te worden betaald aan de rechthebbende. Er zijn verschillende websites waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden, zoals:

  1. Pexels: een gratis stockfoto-website met duizenden professioneel genomen afbeeldingen.
  2. Unsplash: een andere gratis stockfoto-website met een grote collectie afbeeldingen van hoge kwaliteit.
  3. Pixabay: een gratis afbeeldingsdatabase met meer dan 1,9 miljoen afbeeldingen, waaronder foto’s, illustraties en vectorafbeeldingen.
  4. Canva: een online ontwerptool met een grote collectie rechtenvrije afbeeldingen die kunnen worden gebruikt voor commerciële doeleinden.
  5. Flickr: een fotosharing-website met miljoenen afbeeldingen, waaronder veel rechtenvrije afbeeldingen die onder een Creative Commons-licentie vallen.

Mijn mening over het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen voor SEO (website vindbaarheid in zoekmachines) doeleinden:
bepaald niet ideaal, want Google kan haarfijn vaststellen dat deze afbeeldingen niet uniek zijn en al op tal van andere websites overgenomen zijn. Google wilt juist websites belonen met uniek eigen beeldmateriaal. Als de SEO prestaties van je website belangrijk voor je zijn, doe je er dus goed aan om het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen te vermijden.