Er zijn tal van gratis hulpmiddelen en middelen beschikbaar om te helpen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hieronder staan enkele voorbeelden:

  1. Google Search Console: Dit is een gratis hulpmiddel van Google dat website-eigenaren inzicht geeft in hoe hun site presteert in Google-zoekresultaten.
  2. Google Analytics: Dit is een gratis hulpmiddel van Google dat website-eigenaren inzicht geeft in hoe bezoekers hun site gebruiken, waar ze vandaan komen en wat ze op de site doen.
  3. Yoast SEO (voor WordPress): Dit is een gratis plug-in voor WordPress die website-eigenaren helpt hun site te optimaliseren voor zoekmachines.
  4. Moz: Dit is een bedrijf dat verschillende gratis hulpmiddelen aanbiedt, waaronder een keyword-explorer en een hulpmiddel voor het checken van de kwaliteit van links.
  5. Neil Patel’s Ubersuggest: Dit is een gratis hulpmiddel dat website-eigenaren helpt nieuwe zoekwoordideeën te genereren en de SEO van hun site te verbeteren.

Tip: Google Search (SEO) centrale hulp gemeenschap forum: https://support.google.com/webmasters/community?hl=en

Hier kun je zoeken of de vraag die je hebt al eens gesteld is (en beantwoord is). Indien dat niet het geval is kun je je vraag stellen, en de experts uit deze gemeenschap zullen zich erover buigen en je voorzien van advies. Dit is kosteloos en vrijblijvend.

Let wel: helaas is dit forum nog niet beschikbaar in het Nederlands op moment van schrijven. Je zult dus dienen te communiceren in het Engels (of Spaans of Frans of Duits indien je die talen beter machtig bent).

Evt. kun je ook de Google SEO Office Hours gratis bijwonen via YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLKoqnv2vTMUMqH8IyzOMBc_Z8i-S6-tVJ

Of je kunt medewerkers van Google zoals bijv. John Mueller trachten te bereiken via Twitter. Geen garantie op antwoord echter. Deze Google professionals hebben het natuurlijk uitermate druk.

Dit alles dient ook weer in het Engels gecommuniceerd te worden. Helaas is er weinig Nederlandstalige officiële Google SEO hulp beschikbaar, op deze kosteloze documentatie na:
https://support.google.com/webmasters/answer/9128678?hl=nl.