Keuze hostingpartij website voor betere SEO rankings

Ik krijg dikwijls de vraag of hosting van invloed is op SEO. Het antwoord hierop is een duidelijke ja. Hoewel de positieve invloed een geringe rol speelt, kan een slecht hostingbedrijf een heel grote weerslag hebben. Hieronder leg ik uit wat het belang is van een goede hosting en waar we moeten op letten.

Inhoudsopgave

Betrouwbaarheid

Eén van de belangrijkste zaken bij het kiezen van hosting is de betrouwbaarheid. Het allerbelangrijkste aan het hebben van een website is immers dat deze online staat. Daarom is het van belang dat het bedrijf waarmee je in zee gaat een goede reputatie heeft op het vlak van uptime en downtime. Hoewel de meeste providers tegenwoordig een uptime hebben van 99% of meer, is het goed om dit specifiek na te gaan voor je een keuze maakt. Hoewel een uptime van 99% goed klinkt, betekent dit nog steeds een downtime van 3.5 dagen per jaar: wat er na de komma komt, is dus ook belangrijk! Ga dan ook niet voor minder dan 99.9% uptime.

————————————————————————————

Pro tip
Gebruik een (kosteloze) uptime monitoring service zoals Uptime Robot, StatusCake of RapidSpike om dit te controleren. Deze diensten kunnen je ook een notificatie sturen via e-mail of SMS wanneer je website down is.

————————————————————————————

Hier komen we ook onmiddellijk bij het punt wat het grootste verschil kan maken bij de invloed van de hosting provider op je SEO: een website die offline is, of dikwijls offline gaat, zal door Google immers als onbetrouwbaar worden aanzien, en lager gerankt worden. Een slechte keuze kan dus een enorme negatieve invloed hebben op je zoekresultaten, en het kan een lange tijd duren voor Google je weer vertrouwt.

Als het dan toch fout gaat, moet je kunnen rekenen op de klantendienst voor hulp. Zo meteen komen we hier nog op terug, maar een goede klantendienst is ook essentieel voor het online houden, of opnieuw online krijgen van je website. Deze moet dus vlot toegankelijk, deskundig en bereikbaar zijn. Ga op dit vlak dus zeker de ervaring van anderen na voor je een beslissing maakt, en kies voor een bedrijf met een lange staat van dienst, goede beoordelingen en een goede reputatie. Check een onafhankelijke derde partij beoordelingsplatform zoals ISPGids.com op voorhand.

Tot slot is het ook belangrijk om na te gaan hoe je hosting bedrijf is beveiligd. Het heeft immers geen nut jouw website te beveiligen, als hackers simpelweg via je hosting kunnen binnendringen. Ga bijvoorbeeld ook na of ze een eigen datacenter hebben, of diensten doorverkopen van andere providers.

Snelheid

Het aantal hosting bedrijven met een goede uptime/downtime ratio, en een goede reputatie, is de laatste jaren enorm toegenomen. Er zijn dus nog een aantal andere zaken die ook meespelen in de keuze van provider.

Het allerbelangrijkste hierin, en iets wat zeker een invloed heeft op de rankings, is de snelheid. Voor Google is het immers belangrijk hoe snel een website laadt, en ook de klantervaring zal beter zijn bij een hogere snelheid, wat ook de verkoop ten goede komt. Als een algemene regel, kunnen we stellen dat de snelheid afhangt van zowel de Allocated RAM, de bandbreedte als de verwerkingsmogelijkheden van de hoofdserver van het hostingbedrijf.

Locatie

Kies je locatie altijd in functie van je doelpubliek. Indien je doelpubliek Nederland is, zal een hosting met een server in Nederland betere resultaten opleveren voor search performance dan wanneer de hosting elders is ondergebracht. De website zal ook sneller laden voor je klanten, wat zowel voor hen als voor zoekmachine optimalisatie een bonus is. Let ook specifiek op de locatie van de server van de hosting: het heeft geen nut om een Nederlandse hosting te nemen indien de server in India is gelegen…  Een hosting met een eigen datacenter is dan ook aan te raden.

Buiten het feit dat de locatie van de hosting en de server (IP adres) belangrijk zijn, zijn lokale hostingpartijen ook belangrijk indien je een probleem hebt: de klantendienst van lokale hosting zal immers gemakkelijker aanspreekbaar zijn dan die van hostingbedrijf aan de andere kant van de wereld. Je hebt immers het tijdverschil wat mee speelt, de taal en zelfs de cultuur. Voor een gerust gemoed is een lokale hosting met een lokale klantendienst dus een must.

Persoonlijk

Voor een deel hangt de keuze voor hosting ook af van wat je zelf nodig hebt. Hoewel het uiteraard ideaal is om een dedicated hosting service te hebben, is het belangrijk om de prijs/kwaliteit tegen elkaar op te wegen. Niet alle bedrijven hebben immers een volledige fysieke server nodig, en dikwijls is een Virtual Private Server genoeg. Het blijft onduidelijk wat het effect van een gedeelde versus een private server nu juist is, en Google schept hier ook geen klaarheid in. Op een Gedeelde Server deel je immers je IP adres met andere bedrijven die mogelijk een negatieve invloed hebben op het IP adres. Een goede manier om te controleren of je ongure buren hebt is de Neighbourhood Checker van Majestic (freemium). Nu is het zo dat de overgrote meerderheid van de bedrijven met zo’n server werken, wat het negatieve effect hiervan, vergeleken met directe concurrenten, wegwerkt. Het is af te raden om een Gedeelde Web Hosting Service te nemen, omdat hier het onderscheid tussen jouw website en de website van andere bedrijven die dezelfde Gedeelde Hosting Service gebruiken te klein is, en de kans op een negatieve invloed van die websites vergroot. De afbakening tussen de verschillende websites is immers groter bij de Gedeelde Server dan bij een Gedeelde Hosting Service.

Waar je ook rekening mee kunt houden, is het feit of het controle paneel gebruiksvriendelijk is (ikzelf prefereer cPanel en DirectAdmin), of er mogelijkheden zijn om gemakkelijk video’s in te voegen en of de hosting dit gemakkelijk aan kan, zijn er plug-ins of addons beschikbaar om Integrated Voice Search toe te voegen, is het gemakkelijk om een mobiele versie te maken van je website? Dit zijn zaken die niet iedereen nodig heeft, maar die een keuze wel kunnen beïnvloeden indien dit wel het geval is.

Bedenkingen

Door het feit dat hosting zo belangrijk is, is het goed om, zeker de eerste periode, niet onmiddellijk een contract van lange duur aan te gaan. Indien er problemen zijn en de standaarden niet (meer) zijn zoals verwacht, moet je immers kort op de bal kunnen spelen, en desgewenst een nieuwe hosting opzoeken. Het is dan ook aan te raden om te beginnen met maand per maand te betalen. Hoewel je hiervoor iets meer zal betalen, is dit beter dan op lange termijn SEO schade toe te brengen aan je website.

Zowel de uptime/downtime als de snelheid van hosting bedrijven kunnen heel gemakkelijk wijzigen van maand tot maand. Hou dit dan ook goed in de gaten, en aarzel niet actie te ondernemen indien dit ondermaats wordt.

Bezint Eer Ge Begint

Samengevat kunnen we dus stellen dat de keuze voor een goede hosting provider wel degelijk belangrijk is. Een slechte hosting kan er immers voor zorgen dat je SEO voor een lange periode, lang nadat je er reeds weg bent, schade lijdt. Hier geldt dus beter voorkomen dan genezen.

Een goede hosting zal ervoor zorgen dat je uptime beter is en dat je website sneller laadt, wat voor een betere SEO en grotere verkoop leidt. Lokale hosting bedrijven zijn aanbevolen. Ook andere factoren kunnen meespelen bij de keuze van de hosting, zoals gebruiksgemak, klantendienst en mogelijkheden.

Denk dus goed na voor je beslist met welke hosting je wenst in zee te gaan, want dit heeft een invloed op je bedrijf!

Bonus: Voorgeselecteerd Lijstje SEO en Portemonnee Vriendelijke Hostingpartijen

Misschien vraag je je af na het lezen van dit artikel welke hostingpartijen wij inzetten. Bij deze een actueel overzicht van de hostingbedrijven waar wij nu mee samenwerken en die we kunnen aanbevelen. Deze lijst is ‘levend’, wil zeggen, ik zal deze geregeld bijwerken. Hostingpartijen die afglijden in performance of de prijzen te veel verhogen zullen geschrapt worden, en nieuwe budget vriendelijke goed presterende bedrijven zullen toegevoegd worden. Het zou dus handig kunnen zijn om deze post te bookmarken en van tijd tot tijd raad te plegen. Note: dit zijn geen
affiliate links (commissiehandel). Ik ben op geen enkele wijze geaffilieerd met deze bedrijven en verdien niets aan deze aanbevelingen. Ik maak deze aanbevelingen omdat ik graag meer ‘value for money’ hostingpartijen op de markt zou willen zien. Te veel betalen is niet iets waar ik vrolijk van word namelijk.

NaamURLEventuele Opmerkingen
Vimexx NL Vimexx.nl Laagste kosten van Nederland. Prima support. Websites laden snel. Eigenlijk nooit downtime.
Vimexx BEVimexx.be Voor Vlaamse ondernemers idem dito.