Geen tijd of zin om je te bekommeren met ‘dat nerdy SEO gedoe’? Dan kun je het beter laten doen natuurlijk. Maar zoals je weet, iets laten doen in Nederland is niet goedkoop doorgaans, zeker niet als het gaat om hoogwaardige IT/kenniswerk dienstverlening. Weet dus waar je aan begint. Er zijn vele SEO en online marketing bureaus die zichzelf een royaal uurtarief uitbetalen van om en nabij de honderd Euro, om vervolgens jouw zuurverdiende budget uit te gaan geven aan link plaatsingen op mama en lifestyle blogs, en analyse bezigheidstherapie, zonder significante resultaten te kunnen tonen om nog maar te zwijgen over de Return on Investment. In die valkuil wil je dus niet stappen.

Sowieso bureaus zijn vaak een slecht idee. Je bent daar maar een nummertje. Weinig persoonlijke aandacht aan specifiek aan jouw SEO traject. Met een paar uur halfhartig SEO werk per maand; dat zet gewoon géén zoden aan de dijk. Wat dan wel vraag je je wellicht af? Wij van WC-eend adviseren WC-eend zeker? Nee zeker niet. Maar i.p.v. te kiezen voor een bureau zou ik eerder gaan voor een freelance SEO specialist. Ondergetekende is er zo een, maar vaak heb ik een klanten stop en kan ik je niet helpen op korte – medium lange termijn. Indien dat zo is, raadpleeg dan een van onderstaande concullega’s die ik kan aanbevelen:

NaamOndernemingLandWebsite
René Greve
René Greve
NL Renegreve.nl
Hans KeerenQonvertNL Qonvert.com
Rutger SteenbergenSEO ZwolleNL SEOZwolle.nl
Bert van der MeerVDMmarketingNLVdmmarketing.nl
Daniël GruppenPuurwebNLPuurweb.nl
Nathan VeenstraOptimus OnlineNLOptimus Online
Kim PittoorsNethitNLNethit.nl
Michiel BrandTekstmeesterNLTekstmeester.nl
Frederik VermeireWiSEOBEWiSEO.be
Jeroen PersynJeroenPersyn.beBEJeroenPersyn.be
Kevin VertommenFuseoBEFuseo.be
Pieter VerschuerenTorseoBETorseo.be
Bart van der MeerKlik ProcesNLKlikproces.nl

Je wilt dat een echt SEO expert, dus niet een stagiair kijkt naar jouw situatie en zich daar voor langere tijd in vastbijt. En uren maakt. Alleen dan kom je vandaag de dag tot bevredigende resultaten binnen het SEO kanaal.

Wanneer je SEO laat doen, let er dan ook op dat je niet valt voor een partij met een ‘contract’. Dat is 9/10 keer ellende. Goede betrouwbare SEO freelance specialisten zullen gewoon maandelijks opzegbaar zijn. Indien je een contract moet tekenen dat je een jaar of langer vastzit aan dienstverlening, never nooit doen.

Nederlanders dat we zijn, we hebben altijd veel aandacht voor de prijs. En de prijswaarde verhouding. SEO laten doen door een freelancer is vaak veel goedkoper, omdat deze freelancers gewoon vanuit huis kunnen werken of zelfs als zijnde digitale nomade vanuit een land waar de levensonderhoud kosten vele malen lager liggen dan in Nederland. Dit heeft mijzelf in staat gesteld, dat ik een uitermate scherp uurtarief kan hanteren van 12.5 Euro per uur.

Ten slotte, wanneer je SEO laat doen, lees dan met enorm veel aandacht de klantenbeoordelingen door van voorgaande en huidige klanten van de SEO dienstverlener in kwestie. Vaak kun je deze vinden door te googelen op de naam van de SEO partij in kwestie. Of anderzijds op de website zelf. Lees deze aandachtig. Als het Jan de Vries uit Amsterdam is zonder verder na te kunnen kijken of dit een echt persoon is, dan is er een kans dat het nep reviews zijn, idealiter zijn het klantenbeoordelingen die na te trekken zijn, naar echte personen en bedrijven, er zijn nogal wat bedrijven online die sjoemelen met reviews helaas.

Een SEO certificaat is onzin. Dat bestaat niet. Als een partij zich voordoet dat zij speciale gunsten hebben bij Google dan hebben ze het over betaald adverteren via Google Ads, dat is een hele andere discipline. SEO certificaten van derde partijen: er is er geen eentje die met kop boven maaiveld uitsteekt. Sowieso zodra een SEO training gegeven is, is deze reeds verouderd, want het vakgebied is zo dynamisch, verandert vrijwel dagelijks.

Enfin, dat zijn wat harde punten om op te letten bij SEO laten doen. Daarbij de meeste SEO partijen bieden wel een kosteloos en vrijblijvend voorproefje aan. Dat kun je afnemen, en kijken wat voor gevoel je erbij krijgt.