Een competente Nederlandse SEO specialist inhuren voor 12.50 Euro per uur. Te mooi om waar te wezen? Romano beschrijft hoe je de meest voordelige kosten SEO specialist eruit sleept.

Wat is het gemiddeld uurtarief van een competente ervaren Nederlandse SEO specialist?

Uit eigen onderzoek blijken de gemiddelde kosten van een SEO specialist te liggen rond de 80 Euro per uur.

Verklaring

SEO specialist is een vakgebied dat meerdere disciplines combineert: kennis van code en webdesign is vereist (technisch), copywriting is gewenst (marketing), veel is ook administratie, en er komt ook een vleugje creativiteit bij kijken idealiter. Geen simpel beroep dus.

Idealiter maakt een SEO specialist gebruik van cutting edge tools zoals SEMrush en Ahrefs om activiteiten uit te voeren zoals zoekwoorden onderzoek, linkprofiel analyse en concurrentie vergelijking. De abonnement kosten van deze tools zijn niet mals. Zowel SEMrush als Ahrefs kost het meest goedkope account ca. 100 Euro per maand. Een SEO specialist kan die kosten natuurlijk ‘smeren’ over meerdere klanten, waardoor de kosten per klant wel meevallen, maar goed het is niet zo dat SEO specialisten geen vaste lasten hebben.

Waar op letten om kosten te minimaliseren?

Indien je wilt samenwerken met een Nederlandse SEO specialist voor een voordelig tarief, dan is beste om een freelancer in te huren. Indien je samenwerkt met een SEO specialist van een traditioneel full service internet bureau, betaal je gegarandeerd de hoofdprijs. Het dure kantoorpand, hoge uurtarieven, marketing van het bureau, jij bent uiteindelijk degene die daar voor betaald.

Ondergetekende is een freelance SEO specialist. Ik werk vanuit huis. Ik bezit geen auto. Een groot gedeelte van het jaar werk ik vanuit het buitenland, in landen waar de kosten van leven beduidend lager liggen, denk aan de Filipijnen, Peru, Mexico, Thailand. Om al die redenen kan ik vele malen lagere uurtarieven hanteren.

Uitbesteden buitenland

Uiteraard liggen de tarieven nog eens vele malen lager wanneer je kijkt naar freelancers geboren en woonachtig in landen als India en de Filipijnen. Landen waar Engels ingeburgerd is en er reeds veel ervaring is met werken voor Europese en Amerikaanse bedrijven op afstand.

Om deze redenen is uitbesteden daar een slecht idee:

– Voor SEO werk is het toch wel cruciaal dat men de Nederlandse taal beheerst voor Nederlandse campagnes. Indien het gaat om een uitbreiding naar de VS of UK, dan kan een freelancer uit India of de Filipijnen overwogen worden. Maar voor Nederlandse projecten wordt dit lastig.

– Het is mijn ervaring dat up-to-date kennis van het vakgebied vaak laakt in dit soort landen.

– Cultuur verschillen. Ook qua marketing teksten bijvoorbeeld. Het is voor een Filipino lastig specifiek de Nederlandse zoeker aan te spreken, in het hoofd kruipen van, consumentenpsychologie.

Persoonlijk lijkt mij dus slecht idee om een zeer belangrijk aspect van je onderneming uit te besteden daar. Beter zou zijn om een Nederlandse digitale nomade in te huren die werkt vanuit dat soort landen. Dan heb je beste van beide werelden: lage kosten, kennis van zaken, op een lijn zitten qua werk cultuur.

Al met al, de kosten van een SEO specialist inhuren in Nederland is vaak te duur voor een ZZP of MKB onderneming. Het is een complex vakgebied. In Nederland hebben we hoge levenskosten, enorme kosten van bedrijf voering en hoge belastingen. Indien we uitgaan van een uurtarief van 80 Euro per uur. En je zou de SEO specialist 4 uur per maand inkopen, à 320 Euro per maand exclusief BTW. Dat is veel te weinig tijd om zoden aan de dijk te zetten.

SEO is VEEL werk tegenwoordig. Wil je resultaat zien, dan wil je dat een competente ervaren professional minstens 16 uur per maand steekt in jouw campagne, zeker in meer competitieve niches. Een traditionele online marketing partij inhuren daar is dus eigenlijk op papier nooit ROI op te behalen. Een SEO specialist kan met 4 uur werk geen 320 Euro terugverdienen voor je, laat staan winst voor jou behalen. Om die reden beveel ik aan om een freelancer ZZP professional in te zetten. Voordat deze tekst te veel Wij van WC eend adviseren WC eend wordt wil ik aangeven dat ikzelf een wachtlijst heb voor betaalde projecten en momenteel geen nieuwe opdrachten aanneem. Op korte termijn kan ik je dus waarschijnlijk niet helpen. Uiteraard ben ik niet de enigste freelance ZZP SEO specialist van Nederlandse komaf, je kunt er genoeg vinden door te zoeken op Google op termen als “SEO freelancer” of “Freelance SEO consultant”.