Het is lastig om een one size fits all antwoord te geven op de vraag wat is het tarief van SEO vandaag de dag? Het ligt aan een aantal factoren. Bijvoorbeeld, wat voor soort ondersteuning verlang je? Een eenmalige check van jouw website? Of doorlopende optimalisatie abonnement? Of coaching wellicht?

Anderzijds wat voor soort partij wil je inzetten? Een traditioneel online marketing bureau? Of een freelancer? En waar dienen deze gevestigd te zijn? Wil je alleen samenwerken met een partij die je kunt ontmoeten in je eigen woon of vestigingsplaats? Of sta je open om samen te werken met zelfstandigen die op afstand werken?

In zee gaan met een traditioneel marketing bureau zal gegarandeerd in de papieren lopen, dat kan ik je wel verklappen. Zij betalen zichzelf een royaal uurtarief uit. En het werk is niet per se goed. Ik heb werk kunnen inzien van dit soort toonaangevende bureaus. Over het algemeen waar ze vooral goed in zijn is jouw zuurverdiende geld uitgeven aan plaatsingen op mama en lifestyle blogs. En analyse bezigheidstherapie m.b.t. rapportage en communicatie. Reken erop dat je een tarief van ca. 80 – 120 Euro per uur betaald.

De kans dat je een competente SEO partij voor een scherp tarief vindt binnen de contreien van jouw onderneming is ook vrij klein. In kleinere Nederlandse steden en dorpen vindt je sowieso maar weinig echte SEO specialisten. Er zijn zat webdesigners e.d. die SEO ‘erbij doen’, maar dat zijn doorgaans geen diensten die je echt verder gaan helpen in competitieve zoekresultaten. De gemiddelde webdesigner rekent toch ook al snel 60 – 90 Euro per uur. Indien je per se wilt samenwerken met een partij die je geregeld in vlees en bloed kunt ontmoeten dan zal je moeten accepteren dat dit inhoudelijk waarschijnlijk niet de meest geavanceerde en effectieve SEO campagne gaat zijn. Al helemaal niet tegen sociale prijzen. De kans dat zo een partij zich net in jouw regio bevindt is gewoonweg bijzonder klein. In de grote steden is natuurlijk meer SEO talent, maar daar zal je ook voor betalen omdat wonen of gevestigd zijn in de grote stad aanzienlijke levenskosten met zich meebrengt.

Wat dan wél? De beste kans om vooruitstrevende SEO dienstverlening tegen scherpe tarieven te vinden heb je bij een freelance professional mijns inziens. Iemand die vanuit huis werkt of wellicht zelfs vanuit een land met lagere levenskosten onderhoud als zijnde digitale nomade. Ikzelf reken bijvoorbeeld een tarief van 12.5 Euro per uur. Dit omdat ik vanuit huis werk en geen grote vaste lasten heb, behalve dan mijn abonnement op SEO tools Ahrefs en SEMrush. Vaak verblijf ik ook voor langere tijd in landen zoals de Filipijnen en Peru, waar het gewoonweg goedkoper leven is dan in Nederland. Maar ik ben niet de enigste, ik wil niet dat dit verhaal te veel Wij van WC eend adviseren WC eend wordt. Je kunt competente freelance SEO specialisten vinden,  door welnu, gewoonweg te googelen op ‘freelance SEO specialist’! Waarschijnlijk zal je dan mijn website tegenkomen, maar er zijn ook zeker andere.

En hoe zit het dan met de tarieven van SEO dienstverleners die van origine uit landen als India komen? Voor Nederlandstalige SEO lijkt mij dat niet ideaal, omdat zij de Nederlandse taal niet machtig zijn natuurlijk. Hoewel SEO universeel is, is het voor de strategie en marketing zijde toch wel handig om de Nederlandse taal te beheersen en bekend te zijn met de cultuur.

En Fiverr dan? Ik zie SEO pakketten verkocht worden op die website voor slechts 5 Amerikaanse Dollars? Dit soort diensten halen over het algemeen niets uit, doen meer schade dan goed. Ik zou hier ver weg van blijven. Google kan dit soort spam werkzaamheden uitermate goed detecteren vandaag de dag, je zou net zo goed je geld in de sloot kunnen gooien bij wijze van spreken.

Samenvattend, mijns inziens de beste optie is in zee gaan met een freelance SEO specialist die zich vastbijt in jouw onderneming, maatwerk dienstverlening. Dit hoeft niet per se duur te zijn indien je een SEO professional vindt die vanuit huis werkt of als digitale nomade zijnde. Bij een traditioneel marketing bureau betaal je gegarandeerd de hoofdprijs, ben je vaak maar een nummertje, en is het inhoudelijke werk ook niet om over naar huis te schrijven. Laagwaardige dienstverlening uit de derdewereldlanden geheel vermijden.

Gemiddeld SEO tarief inschatting overzicht:

Traditioneel marketing bureau: 80 – 120 Euro per uur
Webdesigner uit de buurt: 60 – 90 Euro per uur
Freelance SEO specialist: 12.5 – 40 Euro per uur

Mijns inziens als Return on Investment je voornaamste drijfveer is, is de keuze duidelijk om voor een samenwerking met een freelance SEO specialist te gaan. Maar goed, indien het voor jou belangrijk is om de SEO partij in kwestie (geregeld) in levende lijve te ontmoeten dan kun je kijken voor een marketing bureau of webdesigner om de hoek.