Google is opgericht op 4 september 1998 door Larry Page en Sergey Brin. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste en meest invloedrijke technologiebedrijven ter wereld.

En hoe is Google de meest populaire zoekmachine geworden?

Google is de meest populaire zoekmachine geworden door een combinatie van verschillende factoren. Ten eerste heeft Google altijd geïnvesteerd in de kwaliteit van de zoekresultaten door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en technologieën om relevante en nuttige informatie te bieden aan gebruikers. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen terugkomen naar Google om te zoeken en het aanbevelen aan anderen. Ten tweede heeft Google zich ook gericht op het makkelijk maken van het zoeken voor gebruikers door simpele en gebruiksvriendelijke zoekinterfaces te bieden. Ten slotte heeft Google ook geïnvesteerd in marketing en branding om het merk bekend te maken en te versterken. Al deze factoren hebben bijgedragen aan de populariteit van Google als zoekmachine.

In de jaren 90 waren er verschillende zoekmachines beschikbaar op het internet, waaronder AltaVista, Yahoo! en Lycos. Google werd opgericht in 1998, dus het was nog niet zo oud als sommige van de andere zoekmachines die al op de markt waren. Een van de belangrijkste verschillen tussen Google en andere zoekmachines uit die tijd was de manier waarop de resultaten van de zoekopdrachten werden gerangschikt. Google gebruikte een geavanceerd algoritme genaamd PageRank om relevante resultaten bovenaan de zoekresultaten te plaatsen, wat betekende dat de resultaten die het meest waarschijnlijk nuttig waren voor de gebruiker bovenaan stonden. Dit was een belangrijke verbetering ten opzichte van andere zoekmachines die de resultaten op basis van de hoeveelheid keren dat een zoekwoord op een website voorkwam, rangschikten, wat soms irrelevante resultaten opleverde.