Wat zijn de tarieven van webteksten? Over het algemeen kun je rekenen op ca. 5 Eurocent per woord in Nederland. Een snelle simpele rekening som maakt dan dat een kort simpel artikel 20 Euro exclusief BTW per artikel kost.

Maak niet de fout om per uur te betalen. Dit loopt al snel in de papieren. Het gemiddelde uurtarief in Nederland ligt tussen de €60 en €80 Euro. De meer high end tekstbureaus betaal je gemakkelijk 120+ Euro per uur.

Kan dit goedkoper?

Jazeker. De genoemde kosten zijn gemiddeldes van tekstbureaus. Maar tekstbureaus zijn vaak duur, hebben veel vaste lasten. Wat een betere meer kostenefficiënt alternatief is, zijn freelancer platformen. Ikzelf maak al bijna 10 jaar gebruik van Upwork.com.
Voorheen heette dit Odesk en Elance en die zijn toen geconsolideerd tot Upwork. Enfin, hier onder zie je mijn statistieken op dit platform.

Webteksten schrijven tarief

Je kunt daar freelance schrijvers vinden met talent voor het geschreven woord voor scherpere tarieven. Van Nederlandse, Vlaamse of Surinaamse komaf. Kwalitatieve teksten die goed leesbaar zijn. Toegegeven, het zal geen Pulitzer prijs winnen en het zal ook niet goed genoeg zijn om in het NRC, de Correspondent of de Groene Amsterdammer gepubliceerd te worden, maar goed, dat is ons doel met MKB SEO ook niet.

Webteksten tarieven bij SEOgeek (incl. zoekmachine vindbaarheid optimalisatie)

Om een kosten indicatie te geven:

Een simpel recht toe recht aan artikel van 400 woorden kost 5 Euro per stuk. Dit is een gedegen artikel. Voor simpele informatieve zoekopdrachten. Voor korte blogberichten.
Complexere, langere artikelen met meer diepgang, 800 – 1200 woorden kost 25 Euro per stuk.

Hoe afnemen?

Voor de duidelijkheid: met SEOgeek leveren we de teksten niet los. Deze dienst waar we artikelen aanbieden tegen kostprijs, komt alleen bij een doorlopend SEO abonnement of een eenmalige grote audit. Naast de kosten van de artikelen komt mijn uurtarief voor de optimalisatie werkzaamheden.

Een doorlopend abonnement varieert van 16 uur tot 32 uur per maand wat zich vertaald in 200 – 400 Euro per maand. Standaard krijg je daarbij 5 tot 10 korte artikelen, of 1 tot 2 lange complexe artikelen inbegrepen. En alle SEO werkzaamheden, waaronder zoekwoorden onderzoek, competitie analyse, techniek, structuur, strategie, analyse en rapportage.

Een grote audit kost 400 Euro. En daar krijg je 10 korte artikelen of 2 lange artikelen.

Meer SEO content nodig? Bestaande SEOgeek klanten kunnen altijd meer aanvragen tegen kostprijs.

Mijns inziens is het zinloos om los webteksten te bestellen als je niet weet wat je doet qua zoekmachine marketing. Kun je net zo goed je marketing en communicatie budget in de sloot deponeren. Idealiter is er een ervaren SEO specialist betrokken bij de publicatie van nieuwe webteksten, om zodoende het onderste uit de kan te halen en zoveel mogelijk oogballen op de teksten te krijgen.

Het is voor mij niet belangrijk dat de teksten goed gevonden worden online

In dat geval kun je je geluk beproeven op sites als Upwork.com. Sitedeals.nl is er ook nog maar mijn ervaring is dat de teksten daar niet van bevredigende kwaliteit zijn. De eerder gecommuniceerde tarieven kan ik niet beloven dat je dit kunt behalen. Voor mij is dit mogelijk vanwege de reputatie van mijn Upwork profiel. Maar als nieuwe werkgever zijn de freelance tekstschrijvers waarschijnlijk wat meer huiverig.