Internationale content marketing

Recentelijk ben ik uitgenodigd voor een nieuw contentmarketing platform met de naam WhitePress. Aanvankelijk was ik sceptisch omdat ik al vele van dit soort platformen en diensten getest heb en vaak is het drie keer niks. Mamablogs zonder gedegen SEO metrieken voor honderden Euro’s en C-garnituur influencers met sterallures.

Maar ik was blij verrast met WhitePress. Het werkt ook fijn en gebruiksvriendelijk voor de SEO nerd. En niet onbelangrijk, er zijn goede deals te vinden t.b.v. de online promotie van mijn opdrachtgevers.

Je kunt WhitePress zien als een soort Airbnb/Uber van (inter)nationale SEO promotie. De eigen website netjes op orde krijgen dat lukt de meesten wel. Maar veel bedrijven, vooral die actief zijn in industrieën die niet zo sexy zijn; built it and they will come is een sprookje dat vaak niet uitkomt. Promotie op relevante, kwalitatieve sites met lezerschap is dus een uitdaging en noodzakelijk kwaad om beter vindbaar te worden in Google en zodoende door te breken.

Inhoudsopgave

Hoe werkt WhitePress?

Het valt mij op dat de vraagprijzen beduidend lager zijn in WhitePress t.o.v. andere platformen en lijsten waarmee ik bekend ben.

Daarbij wat mij verder bevalt is dat er een mogelijkheid is om de content uit te besteden (wanneer deze sowieso niet inbegrepen is en geschreven wordt door de redactie). De content laten schrijven is in principe ongeveer even duur als dat ik het zelf zou doen via een freelance platform als Upwork. Dit bespaart mij enorm veel tijd. Al helemaal voor talen waar ik doorgaans niet veel in werk zoals Bulgaars bijv. Ik hoef niet langer eerst een job posting op Upwork te publiceren, op zoek naar Bulgaarse schrijvers en het selectieproces te doorlopen.

De support van WhitePress is snel, en deskundig. Er zijn zeker enige zaken geweest die mij niet bevielen. Dit lag niet zozeer aan WhitePress, maar meer aan het doen en laten van uitgevers. Maar de support van WhitePress lost dit snel op. Hoewel WhitePress naar mijn weten van Poolse origine is, is er Nederlandse management en support. Dat WhitePress van Poolse origine zou zijn interesseert mij verder niets. De beste SEO tools kennen hun oorsprong doorgaans uit Oost Europa, denk bijv. ook aan Ahrefs (Oekraïne).

Wat verder fantastisch is aan WhitePress is dat er gebruik gemaakt wordt van statistieken die er wél toedoen. Ik heb al vele platformen onder ogen gekregen die alleen kijken naar Moz statistieken (PA en DA) waar ik zeker geen fan van ben.

Maar met WhitePress kan ik gewoon filteren en sorteren op eerdergenoemde Ahrefs statistieken, met name dan de Domain Rating (DR), en totaal organisch zoekverkeer.
En verdere condities, zoals zijn de verwijzingen DoFollow, welke categorie/thema publiceert de website doorgaans in, en de prijs natuurlijk.

Dit zijn mijn persoonlijk favoriete zoekinstellingen die ik doorgaans gebruik (voorbeeld).

Zoekinstellingen WhitePressVervolgens sorteer ik op Ahrefs zoekverkeer:

WhitePress sorteren op Ahrefs zoekverkeer

En ik zie direct al wat interessante Spaanse deals.

De communicatie met publishers: moet je Spaans of andere talen beheersen? Over het algemeen communiceer ik Engels. Maar er zijn gevallen geweest waarbij de uitgever helaas niet kon antwoorden in Engels bij briefing en verzoeken. En zodoende moest ik overschakelen naar de taal van de publisher.

In zo een geval kun je altijd terugvallen op het lokale Spaanse team van WhitePress via je eigen Nederlandse support team. WhitePress beschikt namelijk over lokale moedertaalsprekende teams in 21 Europese landen.

Wat ook heel fijn is, is dat de voorwaarden van de publisher ook direct, en in consistent format bekend zijn, zie bijvoorbeeld:

Publisher voorwaarden

Dit bespaart veel tijd, energie en frustratie vooral v.w.b. heen-en-weer tussen redacties met het afstemmen van hoe het artikel vormgegeven zal moeten worden.

SEO Pro tip: kijk goed naar “Looptijd van artikelen:”
Idealiter altijd gaan voor plaatsingen die in principe onbeperkt, voor eeuwig live blijven staan. Ondergetekende werkt in principe nooit samen met publicaties die een artikel weer offline halen na een jaar. Iedere samenwerking zou in principe (zolang de betreffende website in de lucht is) onbeperkt zijn vruchten moeten afwerpen.
Goed om te weten is dat WhitePress voor alle titels in haar aanbod tenminste 1 jaar looptijd garandeert, en in sommige gevallen meerdere jaren. In de praktijk zullen weinig tot geen publicaties moeite doen om artikelen alsnog offline te halen na die periode.

Een delighter die mij opviel is dat sommige (niet alle) uitgevers, naast artikel publicatie, ook aan enige promotie op de sociale media doen. En vaak ook met de nodige interactie, dus niet een loze tweet of Facebookbericht die weldra stil valt.

Contentmarketing platform voor Europese uitbreiding

In een notendop kan ik in een oogopslag kan ik zien wat de beste deals zijn in een land dat voor mij tot dusver nog totaal onbekend was en waar ik de taal moeilijk van kan begrijpen zoals bijv. een Bulgarije.

WhitePress heeft mij ‘empowered’ de afgelopen maanden om snel en daadkrachtig een organisatie die voorheen alleen actief was in Nederland en België, internationaal te doen schalen. Zo zijn we nu goed zichtbaar geworden en zijn de eerste orders al binnengekomen in: Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Bulgarije.

Zonder WhitePress had dit vermoedelijk niet zo rap en efficiënt gekund.

Wat kan er nog verbeterd worden aan WhitePress?

Het is natuurlijk niet alleen hosanna. Er zijn ook een aantal zaken die m.i. nog beter kunnen en moeten:

– Facturatie

Het viel mij op dat de naam van de aangeschafte titel niet op de factuur zelf staat. Ikzelf deel inkoopfacturen altijd met mijn klanten ter transparantie. Zo kunnen zij zien dat ik er geen marge op maak, en de aanbevelingen doe vanuit klantenbelang en niet eigengewin.

Enfin, op de PDF BTW facturen in WhitePress staat niet welke site het betreft. En zodoende zijn deze facturen vanuit blikveld van de klant inwisselbaar.

Al moet wel gezegd worden dat er gedegen rapportage is in het WhitePress systeem omtrent de uitgaven waar wel uit blijkt hoe het budget besteed is, aan welke titels. Maar liever zie ik dit ook vermeld op de factuur. Maar ik begrijp dat elke klant andere verwachtingen kan hebben. Ik deel op dit moment met mijn klanten screenshots van de uitgaven dashboard, en alle klanten accepteren dit zonder gemor.

– Interface

De interface is niet het meest gebruiksvriendelijk. Ook niet onhandig. Het is in het begin even zoeken waar alles zit, en welke volgorde men moet volgen, om uiteindelijk artikelen te kunnen inzenden en laten publiceren. Maar ik moet eerlijk bekennen, dat ik zo iemand ben die de gebruiksaanwijzingen nooit doorlees, maar gewoon gelijk aan de slag ga. Dus wellicht had ik eerst even goed moeten inlezen. Ik vind de interface dus niet het meest intuïtief, ik denk dat daar nog stappen te maken zijn, maar het mag geen naam hebben.

Aan het einde van de dag, staat of valt een dergelijk contentmarketing platform met de kwaliteit van de deals die aangeboden worden. Dat is voor mij het meest belangrijk. Dan kan ik prima leven met een interface waar ik af en toe nog een beetje moet zoeken.

Aan andere kant van de medaille: hoe is WhitePress voor uitgevers?

Toevalligerwijs vroegen een tweetal klanten mij naar monetarisatie diversificatie mogelijkheden. Ik heb deze klanten WhitePress aanbevolen. Deze klanten zijn niet zo online marketing / SEO savvy, dus diende ik enigszins te adviseren en te ondersteunen. Het was voor deze klanten echter uiteindelijk een fluitje van een cent om vermeld te geraken op het platform als publisher zijnde. Er is geen bureaucratie. En er zijn reeds enkele verkopen geschiedt via WhitePress. Hoewel deze klanten tot dusver niet kunnen leven van de opbrengsten van WhitePress deelname op zichzelf, is het een leuk extra zakcentje te noemen.

Oké de loftrompet heeft genoeg geschald voor WhitePress. Ben ik soms een affiliate? WhitePress heeft zeker een affiliate programma zie ik. Maar zoals je aan de links ziet in dit artikel, dit zijn reguliere links, dus geen affiliate links. Mijn enthousiasme over dit contentmarketing platform is oprecht. In opdracht van meerdere klanten heb ik mij verdiept in tientallen van dit soort platformen, in Nederland, maar ook in Duits, Frans en Engels. WhitePress steekt er met kop en schouders boven uit, en is eigenlijk het enige platform dat ik tot dusver ingezet heb voor buitenlandse contentmarketing activiteiten. Ik zou zeggen WhitePress team: keep up the good work, en ik ben benieuwd welke titels (en landen) er nog allemaal toegevoegd gaan worden aan het assortiment de komende tijd.