Een overzicht geven van de gemiddelde prijzen van SEO in Nederland is lastig. De prijzen vergelijken prima facie kan niet. Het ligt er maar aan de kwaliteit van de SEO specialist, het aantal uren kwalitatief inhoudelijke werk dat je ervoor terug krijgt. En de praktijkervaring en bewezen resultaten van de aanbieder in kwestie. Wel kan ik een algemeen plaatje schetsen van de verwachtte kosten en resultaten per dienstverlening type.

– SEO pakketten

Hier doel ik specifiek op pakketten zoals die te vinden zijn op Fiverr.com. Je koopt hier voor 5 of tien Amerikaanse Dollars een SEO of linkbuilding pakket. Veelal van Indische makelij. Hier kan ik kort over zijn: in het meest positieve geval gebeurd er niets aan je organische vindbaarheid. Er is een kleine doch aanwezig kans dat je jezelf in de voet schiet. Dit is een typisch geval waar goedkoop duurkoop is, zonder twijfel. Je zou net zo goed je budget in de sloot kunnen gooien.

– Bureau

Een traditioneel online marketing of specifiek SEO bureau inzetten is peperduur. Denk aan uurtarieven van om en nabij de 80 Euro. Dit zijn partijen met veel onnodige franjes. Een duur pand in de binnenstad. Personeel in pakken. Sponsoring van sport wedstrijden en lokale evenementen. Leuk, maar degene die daar voor betaald aan het einde van de dag ben jij als klant zijnde. Dit zijn allerlei franjes die geen enkele waarde bijdragen voor de uiteindelijke dienstverlening en dus jouw SEO performance. De resultaten van dit soort bureaus zijn in veel gevallen ook niet je van het. Veelal bezigheid therapie werkzaamheden, rapportage, open deuren intrappen, het zet bepaald geen zoden aan de dijk.

– Freelancer

Dit is een zelfstandige SEO professional zonder personeel (ZZP). Al worden deze vaak wel ondersteund door andere freelancers. Een SEO freelancer kan niet alles zelf, denk bijv. aan grafisch werk, teksten, website ontwikkeling technisch. Het voordeel van samenwerken met een freelancer is dat de kosten vele malen lager liggen. De freelancer heeft immers weinig tot geen vaste lasten zoals de huur van een bedrijfspand. Freelancers werken vaak vanuit huis, of in sommige gevallen zelfs vanuit het buitenland, landen met een lagere levensonderhoud, waardoor ze voordeligere prijzen kunnen doorberekenen. Omdat freelancers zich niet kunnen verschuilen achter een corporate identiteit zoals een bureau bijv. voelen SEO freelancers ook meer verantwoordelijkheid voor het werk dat ze leveren. Het is hun naam, hun reputatie die op het spel staat.

Het is wel duidelijk dat mijns inziens de meest gunstige SEO prijzen te behalen vallen bij SEO freelancers. Ikzelf ben zo een freelancer. Maar ik ben zeker niet de enige. Bij deze een lijstje van concullega’s die ik aanbeveel.