Schrijven is echt een vak apart. Dat heb ik wel geleerd in mijn carrière als SEO specialist tot dusver. Ik heb reeds met honderden Nederlandse en ook Duitse, Franse en Engelstalige freelance website tekstschrijvers gewerkt. Alsmede, wanneer de nood aan de man is, klim ikzelf wel eens in de pen. Toegegeven ik ben geen geweldige schrijver. Schoenmaker houdt je bij je leest. Maar soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Toegegeven, de suffe onderwerpen zoals bedwantsen bestrijden en iPhone hoesjes kopen sla ik over. Daar heb ik echt geen zin in. Niet neerbuigend bedoeld, maar ik kan daar geen waarde toevoegen. Ik kan dergelijke tekst beter uitbesteden. Maar soms zijn er wel eens boeiende onderwerpen die ik behandel. Een tergend proces, dat schrijven. Je staart naar een hatelijk leeg Word scherm of welke tekstverwerker je ook gebruikt. Maar wanneer je een top tekst zelf kunt maken, en de klant is er tevreden mee, dan geeft dit voldoening. Zelf iets creëren, het creatieve proces doorgaan, het is een waardevolle oefening om van tijd tot tijd te doorgaan. Maar het kost veel te veel tijd om zelf alles te schrijven. Helemaal nu, nu Google steeds meer content van ons verwacht. En ook de lat ligt steeds hoger. Er gaan al poos verhalen ronde van website eigenaren die klagen dat Google hun content maar niet opneemt in haar index. Dit omdat de teksten weinig waarde toevoegen aan wat er nu al voorhanden is in de Google index.

Maar waar vindt je nu top SEO tekstschrijvers?

Ikzelf ben een groot fan van het platform Upwork.com. Ik ben hier al actief sinds toen het nog Odesk en Elance heette. Die twee zijn toen samengevoegd tot Upwork.

Zie hieronder mijn profiel op Upwork en de statistieken:

SEO tekstschrijver vinden op Upwork

Ik merk dat je hier schrijvers kunt vinden die voor scherpe tarieven werken. Dit in tegenstelling tot Nederlandse freelancer platformen. Daar zitten vaak website tekstschrijvers op die een uurtarief van boven de 50 Euro zitten. Op Upwork kun je prima een tekst uitbesteden voor rond de 5 USD voor een recht toe, recht aan artikel van ongeveer 400 woorden. Ook bij Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Wel vaak merk je dat dit geen professionele toegewijde schrijvers zijn, maar meer bijv. studenten die willen bijverdienen of individuen die tijdelijk in het buitenland gestationeerd zijn en op zoek zijn naar inkomsten.

Wanneer ik zo een tekst ontvang als SEO specialist zijnde, kan ik deze dus zeker niet klakkeloos doorgeven aan de klant of live zetten. Deze moet ik eerst verwerken en optimaliseren. Indien jezelf geen kaas gegeten hebt van SEO, heb je dus weinig aan dit soort teksten. En in dit geval is goedkoop duurkoop.

Ervaringen met freelance SEO tekstschrijvers

Ik ben dus gepokt en gemazeld hier. Het merendeel van mijn ervaringen is zeer positief. Slechts een à twee keer ben ik opgelicht. Er was een schrijver die kopieerde teksten van het web (plagiaat). Veranderde een paar woordjes hier en daar. En leverde dat in. De eerste teksten had ik nog door een duplicate content/plagiaat scanner gehaald.

Pro tip: gebruik Copyscape of Quetext.

De eerste teksten waren goed. Toen werd ik wellicht iets te goed van vertrouwen of naïef en stopte ik met controleren. Dat was een fout. Je moet te allen tijde controleren wanneer je werkt met freelance SEO tekstschrijvers via dergelijke platformen.

Een tweede incident was ook als gevolg van een fout van mijzelf. V.w.b. vergoeding moet je altijd kiezen voor project basis en niet per uur. Ik had een tekstschrijver ingehuurd die stond erop dat we dat laatste zouden aanhouden. Deze persoon deed veel te lang over de tekst, en de uiteindelijke kwaliteit was ook niet om over naar huis te schrijven. Je kunt beter de vergoeding koppelen aan het succesvol voltooien van een taak. Bijvoorbeeld, we betalen 25 USD uit voor het schrijven van een leuke, informerende en inspirerende blog over de trends op armbandjes vlak van aankomend modeseizoen. En niet, we betalen 10 USD per uur, en kijk maar hoeveel tijd het je kost.

Essentiële kwaliteiten van een top SEO tekstschrijver

Het lastige van een top SEO tekstschrijver vinden is dat deze professional drie kwaliteiten moet verenigen:

1. Gedegen beheersing Nederlandse taal
Toegegeven de teksten die ik ontvang zijn vaak in vrijwel perfect Nederlands. Maar soms zit er wel eens een sloddervos bij en kun je nog veel grammatica en taalfouten eruit vissen. Overigens ben ikzelf verre van een Neerlandicus. Sterker nog, de tekst die je nu leest zal vast en zeker vol met fouten zitten die de taal purist de tenen doet krommen. Mijn excuses hiervoor.

2. Creativiteit, flow en persoonlijkheid
Het meest lastige is dit onderdeel. Iedereen kan wel een neutrale, beschrijvende, recht toe recht aan informatieve tekst schrijven. Het lastige is echt leuke pakkende content schrijven. Met flow en persoonlijkheid.

3. SEO nerd
En dan idealiter ook nog iemand die op de hoogte is van alle SEO ontwikkelingen van de afgelopen decennia en meest belangrijk de huidige en toekomstige preferentie van Google. En het lastige is dat laatste. Net zoals de quote van ijshockey legende Wayne Gretzky, “I skate to where the puck is going to be, not where it has been.” Of iets in die strekking. Je wilt SEO proof webteksten op je website die volgend decennium ook nog goed gevonden gaan worden in Google zoekresultaten.

Je hebt dus een professional nodig met eigenschappen die horen bij een sterk ontwikkeld linker- en rechterbrein. Iemand die al die kwaliteiten verenigt kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming. Daar dien je een meer dan markt conform uurtarief of project vergoeding voor aan te bieden.

Om je het uitzoekwerk te besparen, deel ik bij deze aanbevolen SEO tekstschrijvers waar ik in mijn loopbaan mee in contact ben gekomen:

NaamOndernemingLandWebsite
Rutger SteenbergenSEO ZwolleNL SEOZwolle.nl
Nathan VeenstraOptimus OnlineNLOptimus Online
Michiel BrandTekstmeesterNLTekstmeester.nl
Valesca WilmsyourghostwriterBEYourghostwriter
Kim WarnierKim WarnierNLKim Warnier

Concluderend, om misverstanden te voorkomen:

– Ondergetekende schrijft niet meer. Of althans niet op regelmatige basis. Ik neem dus geen losse SEO teksten opdrachten aan. Ik schrijf eens in de zoveel tijd, wanneer ik daar zin in heb. Daar kun je dus niet van op aan. Beter om een toegewijde professional te raadplegen.

– Ik beveel voor online marketing en SEO leken zeker niet Upwork.com aan. Dit is alleen aan te bevelen als je weet wat je doet, en je bent gewoon op zoek naar teksten voor scherpe tarieven, maar je verwacht er verder niet te veel van qua zoekmachine vriendelijkheid en dus SEO performance. Je hebt voldoende tijd, en je accepteert dat er af en toe een mispeer tussen zit. Die kosten calculeer je in.

– Het allerbeste is, als je het zelf kunt doen, of in ieder geval betrokken raakt. Volg een SEO cursus. Sommige van de professionals die ik aanbeveel hiervoor hebben namelijk ook boeken of organiseren workshops. Jijzelf weet met afstand het meeste over je product of dienst en jullie industrie/vakgebied en wat leeft bij de doelgroep waar je geregeld mee in contact komt. Ikzelf ben op moment van schrijven bijv. bezig met zoekwoorden onderzoek voor een vruchtboom kwekerij. Ik heb geen flauw benul wat leeft bij afnemers van dergelijke product. Dat weet jij als ondernemer aan het roer veel beter dan een wereldvreemde SEO nerd.

Ik geloof dat online succes een teamsport is. Idealiter, gaan er meerdere personen over een tekst heen voordat deze ‘af’ is. En eigenlijk is een webtekst nooit echt af. Ook na publicatie blijf je hieraan schaven. Naar mijn praktijkervaring bereik ik het beste resultaat met een toegewijde schrijver, dan gaat de SEO nerd eroverheen, en dan uiteindelijk de ondernemer/zaakvoerder of marketing medewerker van het bedrijf in kwestie.