Nederland is bepaald geen goedkoop land. Met onze luxe welvaart staat, en daarmee gepaard gaande belastingen, is vrijwel alles duur hier eigenlijk. En zeker ook IT/kenniswerk dienstverlening daar betaal je doorgaans de hoofdprijs voor. Maar door de kostendruk hier in Nederland zijn er ook professionals die zoeken naar oplossingen.

Sowieso weet je zeker dat als je met een traditioneel marketing bureau in zee gaat, het niet erg betaalbaar gaat worden. Zij betalen zichzelf een royaal uurtarief uit, en vaak willen ze ook nog eens voor duizenden Euro’s aan budget inzetten in samenwerkingen met mamablogs en lifestyleblogs, zonder resultaat te kunnen tonen van die werkzaamheden. En je bent daar altijd maar een nummertje bij zo een bedrijf.

Een beter alternatief mijns inziens is in zee gaan met een freelancer, een ZZP specialist. Een professional die vanuit huis werkt. Of wellicht zelfs als digitale nomade zijnde vanuit een land met lagere levensonderhoud kosten. Ikzelf ben locatie onafhankelijk werkzaam en dit stelt mij in staat om een uitermate scherp uurtarief te hanteren van 12.5 Euro per uur. Maar er zijn ook zeker andere Nederlandse professionals die eenzelfde lifestyle leven en zodoende lagere prijzen kunnen doorberekenen.

En hoe zit het dan met diensten zoals Fiverr of uitbesteden aan India of de Filipijnen? Sowieso, als het gaat om Nederlandse marketing, lijkt mij niet handig om dat uit te besteden aan dienstverleners die de taal niet machtig zijn. Tenzij het wellicht gaat om simpel administratief werk. Of grafisch werk wellicht. Daarbij merk ik dat het de kwaliteit van het SEO strategie werk komend van dat soort landen zwaar te wensen overlaat. Om nog maar te zwijgen over Fiverr SEO pakketten. Die doen over het algemeen meer schade dan goed. Een SEO dienst van 5 USD/Euro, dat kan gewoon niet veel zijn, in zo een geval is goedkoop zeker duurkoop, zeker betaalbaar, maar je schiet er helemaal niets mee op, sterker nog je schiet jezelf waarschijnlijk in de voet, omdat Google dit soort SEO haat, omdat het spammerig is.

Al met al, mijns inziens competente kwalitatieve SEO bestaat zeker in eigen land. Maar je moet er wel even naar zoeken. De beste kans heb je met een freelance SEO specialist. Ikzelf heb geregeld een klanten stop, bij een lijstje van concullega’s die ik tegen ben gekomen in mijn loopbaan en die ik van harte kan aanbevelen.