Heb je een vervelende onterechte review gekregen op Google? Het overkomt de besten helaas. Zie ook het reisleiders principe van Maarten van Rossem. Dit houdt in hoe goed je het ook doet, er is altijd wel een mopperkont, die je niet kunt bekoren wat je ook doet.

Anekdote uit de praktijk: een voorbeeld van zo een geval was voor een advocatenkantoor. Er kwam een mogelijke cliënt met een zaak omtrent letselschade. De zaak was echter kansloos, omdat de cliënt zelf het straatgevecht aangewakkerd heeft. Dat werd de beste persoon netjes uitgelegd, dat een letselschade zaak vrijwel gegarandeerd geen succesvol resultaat zal brengen, wanneer de persoon in kwestie zelf het gevecht begonnen is. Deze persoon heeft toen vervolgens een review geplaatst op Google, dat de advocaten hem niet wilden helpen vanwege zijn afkomst, de review bestond simpelweg uit de aantijging “Racisten”. Dit soort onterechte of ongefundeerde beoordelingen worden helaas ook in Nederland aan de lopende band geplaatst. Er zijn altijd wel gefrustreerde mensen die op zoek zijn naar een mogelijkheid om hun gal te spuwen. Het vervelende is dat het veel schade kan berokkenen, met name voor een ZZP’er of MKB. Google is helaas niet eenvoudig 1-2-3 te bereiken en je kunt niet zelf bepalen welke reviews getoond worden en welke niet. Er zijn wel automatische filters in werking die reviews die de richtlijnen breken al tegenhouden voor ze überhaupt geplaatst kunnen worden, maar helaas werkt dit systeem ook niet perfect en glipt er nog wel eens eentje door het net.

Wat kun je doen om een onterechte slechte review te laten verwijderen?

Contact met Google

Je kunt het Google Bedrijfsprofiel support team bereiken via Facebook en Twitter. Mijn voorkeur zou de Facebook pagina zijn.

Google review verwijderen

Helaas kan het zijn dat een review alsnog niet verwijderd wordt. In dat geval is het beste alternatief simpelweg om de review beantwoorden en jouw kant van het verhaal te vertellen.

Ikzelf ben altijd sceptisch bij partijen die alleen maar positieve vijf sterren beoordelingen ontvangen hebben. Dat ruikt gewoon verdacht, naar manipulatie om precies te zijn. In die zin kun je het ook als een zegen aanschouwen. Die negatieve review kan juist helpen voor je geloofwaardigheid. Het is natuurlijk wel zaak dat de recensie op de juiste manier, op een professionele en nette manier beantwoord wordt.

Recensies zijn een geweldige manier voor klanten om een goed beeld te krijgen van je bedrijf. Ze kunnen inzicht geven in wat je bedrijf goed doet en wat het zou kunnen verbeteren. Maar soms zit je met een recensie op je Google profiel die de kwaliteit van je dienst of product niet goed weergeeft. Gelukkig zijn er manieren om ongewenste beoordelingen van je pagina te verwijderen en zo de nauwkeurigheid van je Google-profiel te behouden.

De eerste stap is het rapporteren van de recensie als ongepast of spam. Ga hiervoor naar je bedrijfsvermelding en selecteer “Review melden” naast de recensie die je wilt laten verwijderen (klik eerst op de drie bolletjes).

Review melden

Volg vervolgens de instructies van Google om de recensie te melden. Als Google vaststelt dat de recensie voldoet aan de criteria voor verwijdering, wordt deze direct verwijderd. Als ze echter niet vinden dat een recensie moet worden verwijderd, heb je nog een andere optie tot je beschikking: namens je bedrijf direct reageren op de recensent. Dit is een kans voor jou om op een beleefde en professionele manier te reageren en uit te leggen waarom jij vindt dat de recensie moet worden verwijderd of aangepast.

Als al het andere faalt, kun je ook proberen gebruik te maken van online reputatiemanagement diensten.

Conclusie
Het kan ontmoedigend zijn als er een negatieve recensie op je Google Bedrijfsprofiel verschijnt die geen accurate weerspiegeling is van je bedrijfsaanbod – maar er zijn manieren om dit te omzeilen! Door reviews te markeren als ongepast of door direct te reageren op reviewers, kun je ze misschien zelf verwijderen; anders zijn er diensten beschikbaar die dit zo nodig voor je kunnen doen. Controle over je online reputatie is essentieel om klanten geïnteresseerd te houden en ervoor te zorgen dat ze een goede indruk krijgen van wat je bedrijf aanbiedt!

Stappenplan Google review verwijderen

Om reviews van je Google bedrijfsprofiel te verwijderen, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar https://www.google.com/business/ en meld je aan met je Google-account.
  2. Zoek je bedrijfsprofiel en selecteer het.
  3. Klik op de tab “Beoordelingen” aan de linkerkant van het scherm.
  4. Klik op de review die je wilt verwijderen.
  5. Klik op de knop “review melden” onder de review.
  6. Kies de optie “Deze beoordeling verwijderen” en volg de aanwijzingen om de review te verwijderen.

Houd er rekening mee dat Google het recht behoudt om beoordelingen te behouden of te verwijderen op basis van hun richtlijnen voor beoordelingen. Reviews die in strijd zijn met de richtlijnen van Google, zoals spam, misleidend of ongepast taalgebruik, kunnen worden verwijderd.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van beoordelingen van je bedrijfsprofiel niet altijd mogelijk is, vooral als de review voldoet aan de richtlijnen van Google. In dit geval kun je de review niet verwijderen, maar je kunt wel reageren op de review en proberen het probleem op te lossen.