Bestaat er wel zoiets als SEO met garantie. M.a.w. je laat SEO doen door een bedrijf of een specialist, en je hoeft niet te betalen als jouw beoogde doelstellingen niet behaald worden. Een Engelstalige uitdrukking voor dit principe dat je veel tegenkomt is ook wel no cure no pay. Een principe dat je ook wel in andere industrieën tegenkomt. Dit neemt bezwaren op voorhand bij de klant weg. Want je hebt niets te verliezen, als het niet werkt betaal je ook niet.

Maar werkt dat wel zo voor SEO? Veel van mijn klanten, en zelfs ikzelf word op vrijwel dagelijks basis bestookt met dit soort aanbiedingen. Eerder schreef ik ook al over Keyboost.

Het probleem met SEO met garantie aanbiedingen: hoe dit doorgaans werkt is dat zo een partij op geautomatiseerde wijze derde websites naar jouw website laat verwijzen. In jargon noemen we dit linkbuilding. Dit is nog steeds een belangrijk onderdeel waarop zoekmachine Google en andere zoekmachines de rangschikking samenstellen.

Zij trekken links aan van “nep websites” die puur dienen voor dit doeleinde. Dit is Google een doorn in het oog, omdat dit haar zoekresultaten manipuleert. Begrijp een ding, als Google ergens een hekel aan heeft dan zijn het wel praktijken waarbij een partij de zoekresultaten naar eigen hand zet met kunstmatige creaties.

Het punt is echter wel dat dit soort praktijken op de korte termijn resultaat kunnen brengen. Dus de partij die jou “SEO met garantie” verkoopt, behaald resultaat voor jou, en je bent ze dus betaling verschuldigd. Eind goed al goed toch?

Nou nee, want op de lange termijn komt Google vrijwel altijd achter dit soort bedrog, net zoals de Belastingdienst op een gegeven moment achter fraude komt. Je kunt organisaties van deze statuur met de middelen die zij hebben niet foppen. Op een gegeven moment komt Google er dus achter. In het meest positieve geval verlies je het voordeel dat je website had dankzij de no cure no pay SEO dienst. In een meer vervelend scenario krijg je ook een straf van Google vanwege het overtreden van de richtlijnen. Zo raak je alleen maar verder van huis.

Serieuze toonaangevende betrouwbare SEO dienstverleners werken in de regel niet volgens no cure no pay en kunnen geen resultaten garanties geven. Zij kunnen wel proces garanties geven. D.w.z. zij optimaliseren jouw website naar gelang de richtlijnen en regels van Google. Het is waarschijnlijk dat jouw website daar nut aan gaat ondervinden en beter zal gaan presteren. Maar garanderen kun je dit nooit. Er zijn immers maar 2 zaken gegarandeerd in het leven: death and taxes zoals het Engelse gezegde gaat.