Goedkoop heeft toch een beetje negatieve connotatie in onze taal. Goedkoop betekent dat je er relatief weinig voor betaalt. Maar het heeft toch ook die connotatie van lagere kwaliteit. Goedkope kleding bijvoorbeeld. Slijt sneller, zit minder lekker, ziet er minder modieus uit.

Wat betreft SEO. Er is zat goedkope SEO te vinden. Navigeer maar eens naar de website Fiverr.com. Daar kun je voor 5 USD, of pakweg 4 tot 5 Euro, SEO pakketjes bestellen. Dat is wel heel goedkoop natuurlijk. Je krijgt vaak duizenden links ervoor terug en allerlei termen zoals .edu links of .gov links en piramide structuren worden neergezet en allerlei linkbuilding jargon. Maar zet dat nou echt zoden aan de dijk vandaag de dag zo een geautomatiseerd SEO pakket? Mijn antwoord daarop is kort: nee. In het meest positieve geval merk je er niets van qua rangschikkingen en algehele SEO performance. Over het algemeen negeert Google dit soort links gewoon. Maar er is een aanzienlijke kans, dat Google problemen heeft met deze links en jouw website op het strafbankje zet.

Aan de andere kant heb je dure SEO. Dit is SEO van de grote online marketing bureaus hier in Nederland. Dan betaal je vaak wel maandelijks duizenden Euro’s. En dan willen ze je zuurverdiende geld ook nog eens rücksichtslos uit gaan geven aan plaatsingen op mamablogs en lifestyle blogs zonder ROI te kunnen tonen van dat soort samenwerkingen. Veel betalen is zeker geen garantie op SEO succes, dat zie ik dagelijks in de praktijk. Soms worden rapporten van andere SEO en internet marketing instanties naar mij doorgestuurd, voor een second opinion. En wat je soms leest is schokkend, de kwaliteit van de SEO consultancy, met name als je dan in ogenschouw neemt dat men 800 Euro voor zo een rapportje betaald heeft, staat vol met onzin en bezigheid therapie.

Okay. Maar wat dan wel? Mijns inziens je beste kans voor goedkope maar kwalitatieve SEO is in zee gaan met een betaalbare SEO specialist. Dus een zelfstandige professional die vanuit huis werkt, of wellicht zelfs als digitale nomade vanuit een land met lagere levensonderhoud kosten, denk bijv. aan Thailand, ikzelf heb 2 jaar gewerkt daar vanuit en ik kan zeggen dat de huur en andere kosten vele malen lager ligt. En zodoende kan ik een lager uurtarief doorberekenen.

Goed dit verhaal begint wel erg ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’ te worden. Dat is mijn bedoeling niet. Vaak heb ik een klanten stop, omdat ik mijn handen vol heb aan bestaande vaste klanten. Ik zit niet per se te wachten op nog meer opdrachten. Indien je samen wilt werken met een betrouwbare zelfstandige SEO professional, raadpleeg dan deze tabel. Dit zijn concullega’s die ik in mijn loopbaan ben tegengekomen die ik kan aanbevelen. Je bent daar in goede handen. Veel beter in ieder geval mijns inziens dan bij een Fiverr dienstverlener of een willekeurig online marketing bureau.

Denk lange termijn. Indien je goedkope SEO afneemt, je betaald daar 50 – 100 Euro per maand voor. Het probleem met SEO is, met name in competitieve industrieën, het is veel en zwaar werk. Een paar uur SEO werk per maand of wat spam linkjes gaan gewoon geen zoden aan de dijk meer zetten vandaag de dag. Je neemt een SEO abonnement af voor 50 Euro per maand, of je besteld voor die waarde aan SEO pakketten iedere maand, na verloop van tijd, na een jaar ben je toch al weer 600 Euro kwijt. En als je dan geen stap opgeschoten bent, had je dat geld net zo goed in de sloot kunnen gooien of beter gewoon op zak houden. In gevallen waar je weinig te besteden hebt, kun je beter gewoon NIET een SEO of internet marketing dienstverlener inhuren. Het werk zelf doen, vaak doe je dit nog beter ook, zelfs al heb je weinig kaas gegeten van SEO, je hebt vast en zeker meer kennis van je industrie dan de SEO dienstverlener. Of anderzijds, in een ander marketing kanaal steken. Ik ben een SEO evangelist, dus doet me pijn om te zeggen, maar voor sommige situaties is Google Ads ook gewoon prima om daar primair op in te zetten.  En met Google Ads behaal je gegarandeerd resultaat, je betaald en je ontvangt bezoekers naar je website, zo simpel is het. Een legitieme SEO partij kan geen enkele garantie geven. Niemand kan topposities in organische zoekresultaten van Google garanderen. Doen ze dat wel, dan gaat het waarschijnlijk om oplichters en zou ik hard weg rennen.

Wanneer je toch wilt gaan voor goedkope SEO. Staar je dan niet blind op de prijs. Maar kijk ook naar de inhoud. Nogmaals, typische Fiverr linkbuilding SEO pakketten, dat is eigenlijk gewoon spam. Dus daar irriteer je Google eigenlijk alleen maar mee. En je wilt niet de toorn van de zoekmachine gigant op je halen. Aan de andere kant trap ook niet in de valkuil dat als je veel betaald dat het dan wel goed zal zijn. Ik kan uit ervaring zeggen dat er veel marketing bureaus zijn in Nederland die prut werk leveren voor duizenden Euro’s. Hebben ze wellicht een mooi kantoor en presentatie, maar nogmaals beoordeel een boek niet op de kaft. Je bent daar vaak ook maar een nummertje en echte SEO expertise laakt. Mijns inziens de enige echte goedkope SEO optie is samenwerking met een betrouwbare freelance expert, daar zijn er een handvol van in de Benelux. Dat zijn toegewijde professionals die zich vastbijten in jouw bedrijf, jouw website en op persoonlijke wijze werken, op maat. Mijns inziens zijn dat vereisten om tot een succesvolle SEO campagne te komen vandaag de dag zeker in de meer competitieve thema’s zoals interieur, automotive en kleding. Idealiter gaat dit dus om ZZP’ers die vanuit huis werken of vanuit het buitenland en zodoende een scherp uurtarief kunnen hanteren. Indien je zelf ook enigszins verdiept in SEO, en niet bang bent om de handen vuil te maken dan kun je het aantal uren dat je af dient te nemen bij de freelance consultant laag en dus goedkoop houden. Dit is mijns inziens de snelste en voordeligste manier om een top rang in Google zoekresultaten te behalen op moment van schrijven.