Wat is een SEO specialist?

Een SEA specialist is iemand die gespecialiseerd is in zoekmachine advertenties (SEA). Dit betekent dat deze persoon verantwoordelijk is voor het opzetten, beheren en optimaliseren van campagnes in zoekmachines zoals Google en Bing. De doelstelling van een SEA specialist is om zoveel mogelijk verkeer naar een website te genereren door middel van zoekmachine advertenties, terwijl de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Dit kan worden gedaan door het gebruik van zoekwoordenonderzoek, advertentie-optimalisatie en het analyseren van de prestaties van campagnes.

Wat doet een SEA specialist?

Een SEA specialist is verantwoordelijk voor het opzetten, beheren en optimaliseren van zoekmachine advertentiecampagnes. Specifiek, de taken van een SEA specialist zijn onder andere:

 1. Zoekwoordenonderzoek: Identificeren van relevante zoekwoorden en zoektermen die gebruikt kunnen worden in advertenties.
 2. Advertentie-opzet: Creëren van efficiënte en effectieve advertentie-teksten en -campagnes.
 3. Advertentie-optimalisatie: Continu monitoren van de prestaties van campagnes en aanpassen van zoekwoorden, budgetten en biedstrategieën om de kostenefficiëntie te verhogen.
 4. Analyseren van prestaties: het gebruik van analytics tools om de prestaties van campagnes te meten en inzicht te krijgen in de resultaten van de campagnes, zoals het aantal klikken, conversies en de kosten per conversie.
 5. Rapportage: het opstellen van rapporten voor de klant of manager met de prestaties van de campagnes en aanbevelingen voor verdere verbeteringen.
 6. Budgetbeheer : Beheren van het budget van een campagne en zorgen dat de kosten efficiënt worden gebruikt.
 7. Marktonderzoek: Houden van de ontwikkelingen in de markt en de concurrentie in de gaten om de campagnes te verbeteren.
 8. Testen: Continu testen van verschillende aspecten van de campagnes zoals ad-teksten, zoekwoorden, biedstrategieën en targeting om de prestaties te verbeteren.

Wat kost een SEA specialist inzetten?

Het kostenplaatje voor de inzet van een SEA specialist in Nederland kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en complexiteit van de campagne, de ervaring en vaardigheden van de specialist, en de sector waarin de campagne wordt uitgevoerd.

Er zijn een aantal manieren waarop een SEA specialist ingezet kan worden:

 • Uurtarief: Dit is waarschijnlijk de meest courante manier waarop een SEA specialist ingezet wordt. Het uurtarief voor een SEA specialist in Nederland ligt vaak tussen de €50 en €150 per uur.
 • Projectbasis: Sommige SEA specialisten werken op projectbasis, waarbij ze een vast tarief voor een bepaalde hoeveelheid werk afspreken. Dit tarief kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project.
 • Abonnement: Sommige bedrijven bieden een abonnementsstructuur aan voor de inzet van een SEA specialist, waarbij een vast bedrag per maand betaald wordt voor een bepaalde hoeveelheid werk. Dit bedrag kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per maand.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten voor een SEA campagne niet alleen beperkt zijn tot de kosten voor de specialist zelf, maar ook kosten voor bijvoorbeeld zoekwoorden, advertentiebudgetten en andere campagnekosten zijn mee te rekenen.

Voordelen SEA specialist inhuren

Er zijn diverse redenen waarom een bedrijf een SEA specialist zou kunnen inhuren, enkele voordelen zijn:

 1. Kwalitatief hoogwaardig verkeer: Zoekmachine advertenties helpen bij het aantrekken van kwalitatief hoogwaardig verkeer naar een website, omdat de gebruiker actief op zoek is naar een product of dienst.
 2. Snel resultaat: Zoekmachine advertenties kunnen snel resultaten opleveren, in tegenstelling tot andere marketingstrategieën die langer kunnen duren om effect te sorteren.
 3. Targeting: Zoekmachine advertenties kunnen zeer gericht zijn, zodat adverteerders hun doelgroep op specifieke locaties, tijden en op basis van zoekwoorden kunnen bereiken.
 4. Meetbaarheid: Met behulp van analytics tools kunnen prestaties van campagnes gemakkelijk gemeten worden, zoals het aantal klikken, conversies en de kosten per conversie.
 5. Flexibiliteit: Zoekmachine advertenties kunnen op elk moment aangepast of gestopt worden, waardoor adverteerders snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt of in hun eigen bedrijf.
 6. Professionaliteit : Een SEA specialist heeft de juiste kennis en ervaring om zoekmachine advertenties op een efficiënte en effectieve manier te creëren, te beheren en te optimaliseren.
 7. Kostenefficiëntie: Een goed opgezette campagne kan ervoor zorgen dat de kosten zo laag mogelijk gehouden worden, terwijl de resultaten optimaal zijn.

Inhuren van een SEA specialist kan een grote bijdrage leveren aan het succes van een zoekmachine advertentie campagne, en kan helpen bij het realiseren van de doelstellingen van een bedrijf.

Doet SEOgeek ook SEA?

Op verzoek van een aantal klanten creëer, optimaliseer, run ik ook SEA campagnes. Ook voor betaalbare SEA marketing kun je dus bij ondergetekende terecht.